Кабинетът сезира КС с искане за отмяна на правомощия на Гешев

Главният прокурор имал прекалено широк надзор
30
Кабинетът сезира КС с искане за отмяна на правомощия на Гешев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство сезира Конституционния съд с искане за отмяна на правомощия на главния прокурор, регламентирани в Закона за съдебната власт. Това обяви правосъдният министър Крум Зарков след редовното заседание на кабинета.

"Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната Конституция на България през 1991, която предвижда и разделение на властите", заяви Зарков

Въпросът, който МС е изпратил до Конституционния съд, е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага извършването на проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?".

"Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните работни задължения", обясни министърът.

Служебният кабинет съвет одобри и два законопроекта за промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-
процесуалния кодекс, с които да се синхронизира българското законодателство с Европейската конвенция за правата на човека.

Предложенията предвиждат органите на властта да се ползват с по-малка закрила срещу обида и клевета. По този начин те няма да могат да подвеждат под наказателна отговорност журналисти за техни разработки и разследвания.
С другите промени в Наказателно-процесуалния кодекс се предлагат и промени в процесуалните гаранции за деца, заподозрени или обвинени в рамките на наказателно производство, и по-добра защита на непълнолетните жертви на престъпление.

Зарков обясни, че има забавяна не синхронизиране на законодателсвото и заради това ЕК е открила наказателни процедури срещу България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
прокурор преди 1 година
Всичко друго оправи Крум Зарков че с Гешев се разправя..Като тази преди него Надежда, дето за нищо не става..Смешни сте, никой не ви вярва и иска да ви слуша глупостите.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Служебното правителство си има всички правомощия, които има и редовното правителство, но е ограничено в действията си от това, че няма работещ парламент. Никой не гласува за правителство, гласува се за партии и коалиции в парламента. Партиите на демократите се уговарят както намерят за добре, за да се докопат до кокала.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутpодемократите повече няма да на власт. Гешев им осигурява чадър за престъпленията, но и това е до време.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анти преди 1 година
Комунистите се видяха с малко власт и направиха толкова поразии , че ще мине време преди да се нормализират нещата . Никога по-вече не трябва да се допускат до власт.
12
1
 
2
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Временното правителство трябва само да подготви провеждането на избори . Не сме ги избирали и те нямат правомощия да правят промени .
11
6
 
7
 
! Отговори
Габи преди 1 година
Всички прокурори преди Гешев са имали тези права и задължения. Защо сега са се вторачили в него?Може би защото той изпълнява най-добре задълженията си. Грозно и отвратително е поведението на покледните министри на правосъдието. Трябва да знаят, че с това плюене по Гешев стават омразни за всеки свестен и нормален избирател.
10
5
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Трето поколение Комунист защитава правдата, чия правда??????
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Круме, като беше Борис Велчев защо не пита КС, а и самият БВ като Ваш другар, защо не си ги намали. Оставка, 02.10 наближава
8
4
 
9
 
! Отговори
абе преди 1 година
крумчо , главния прокурор за това е главен , има право всичко без престъпление !
7
1
 
15
 
! Отговори
Ангелов преди 1 година
Тоя е *** като другите министри преди него тая мотика я настъпват постоянно но главите им са чугунени и вътре кънти опитай пак опитай пак. Некадърници само Гешев е в главите им
6
0
 
16
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Дай власт на комунист внук на главорез комунист и да видиш какво става.Е те това става А иначе е идол да учи не у Русия а у Франция .Повдига ми се от не чисто плътниьи
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е намерен! ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, ЧЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ВНУК!ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, ЧЕ НЕ Е ЗАВЪРШИЛ В ГНИЛИЯ ЗАПАД!ВСИЧКО МУ Е НАРЕД! НЯМА 1 ДЕН ДРУДОВ СТАЖ ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА! ПОРЕДНИЯТ ГОВОРИЛНИК И НИЩОПРАВЕЩ МИЛИОНЕР!
4
0
 
4
 
! Отговори
Пришълеца преди 1 година
К"во става с пеонско то културно наследство? :)))
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зарков - комунистическо отроче дето не е забило и един пирон в живота си и единственото нещо което може е като всеки комунист да приказва празни приказки на воля.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен, че КС трябва да отчита някаква работа, не виждам смисъл от сезирането му. Нали утре ще сте законодатели, правите съответните законодателни промени и готово. Правомошията на Гешев не са ли същите, като на Велчев отпреди него, та сега се сетихте, че са му в повече? По-скоро това са някакви аватари на хора с пари - Божков, Баневи, Арабаджиеви, разни там близки до Христо Иванов олигарси и така.
1
3
 
17
 
! Отговори
Васко преди 1 година
Мине не мине време и всеки като види късата пръчка започва да се прави на известен с Главния прокур. Сега и Крум Зарков. Партийни заръки преди избори.