Експерт: Машинният вот успя да спре механизмите за купен вот

Коментар на Марио Русинов
27 сеп 2022 21:22, Росен Стойчев
20
Експерт: Машинният вот успя да спре механизмите за купен вот
Снимка: БГНЕС

В някои секции има рязка смяна на начина на гласуване. Избиратели променят вижданията си противоположно на предишния си вот. В секциите с риск от купен вот, хората не отиват да гласуват, когато липсва стимул или заплаха. 1738 секции показват системни отклонения.

Още по темата
Това заяви за "Нова Нюз" Марио Русинов, политолог от Антикорупционния фонд.

Според него в Пазарджик купеният вот не е намалял.

"От 96% активност през април, активността спада на 14% в секция в кв. "Христо Ботев". И двете партии, които отбелязват най-високи резултати, имат над 10 пъти спад", посочи Русинов. И допълни, че е невъзможно да се състави устойчив кабинет.

По думите му през юли имаше рязък спад на активността на тези секции. "Машинният вот успя да секне механизмите на купен вот, специално в частта за проверката. Няма как да се снима бюлетината. През ноември секциите в риск бяха с по-ниска активност. Най-сериозен проблем има във Варненско, Кърджалийско, Пазарджик и Плевен. В Бургаско контролираният вот е неутрализиран в известна степен", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Машинист преди 1 година
Чи кък ? ..... Вместо да плащаш милиони на разни ромски фамилии да гласуват за тебе .... плащаш САМО на 2-3 техници с администраторски достъп до софтуера на тези машини за гласуване и те ти добавят какъвто си искаш процент гласували към твоя вот .... Бързо, евтино, безопасно ....
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи скоро няма да се оправи.Отива към пъшна разруха.Това е защото защитава Руски интереси.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерт: Машинният вот успя да спре механизмите за купен вот" - да, всичко вече се прави в централния компютър - който го владее - той показва резултатите :)
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Купуването и продаването на гласове е престъпление. Цена - 150 лева."
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберите разбират само от измама с химикалка. Това е най-голямата гаранция.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мащинният вот успя да премахне необходимостта от купен вот. Сега резултата от изборите се манипулира с натискане на едно копче. Всички машини са с активни Bluetooth WiFi и USB портове. Вече не е нужно да се тича чували с бюлетини. Измамата става електронно.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията удари партиите. Вече техните купени съобщават за 150 лева цена. А при Герб цената беше 50 лева. Не са доволни, партийните субсидии се обезцениха.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социолозите не познават, защото те смятат купения вот и партиите им съобщават колко гласа искат да купят. А Рашков им развали сметките и не познаха.
8
3
 
8
 
! Отговори
Николас Мадуро преди 1 година
Откакто въведох машините, нямам загубени избори, а венецуелците са доволни да живеят с 50 цента на ден!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това пък е най-голямата глу.пост и илюзия. Че който си е купен ще си гласува купено и с машината. какво му пречи? - пречи му, че не може да снима екрана на машината нито разписката от нея. А като няма доказателство за вота няма кинти.
6
2
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Това е тотална лъжа и неразбиране какво се случва практически в секциите. Минахме на купен и контролиран вот на място в секцията. Там гласоподавателят предимно неграмотен иска помощ от член на СИК и той услужливо го контролира какво се случва. Да се знае членовете на СИК са политически избрани лица. Така, че абсурда е по голям и от хартията.
5
1
 
7
 
! Отговори
гледна точка преди 1 година
Това пък е най-голямата глу.пост и илюзия. Че който си е купен ще си гласува купено и с машината. какво му пречи?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е господна. Успя да спре купения вот, но отвори широко вратите на предварително програмирания вот!! Къде е да плащаш на всеки избирател поотделно, къде е да платиш на човека отговорен за софтуера. Излиза по-евтино за партиите. Вместо да плащаш по 50 лв на 50 000 човека, плащаш на един милион лева на правилния човек и получаваш много по-добър резултат за много по-малко пари.
3
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Да бе да затова сега ловят всеки ден купувачи на гласове . С машинките много по лесно става манипулирането
2
3
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Де да ставаше така.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така ! Сега вече е все тая , колко ромалета ще си купи Боце - всичко се решава от ИТ специалистите обслужващи машините - тях трябва да подкупвате !