Бойко Борисов: Не искам да съм премиер, предлагаме преговори с всички

Предлага Плевнелиев и Паси да са медиатори
Обновена: 4 окт 2022 13:14 | 4 окт 2022 12:39, Росен Стойчев
684

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предполагам, че това не е ново за вас. Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас и да видиш какви са реалностите. Тези избори показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Казаха да спрем да враждуваме, защото всички избиратели страдат еднакво", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите.

"За да е по-ведра обстановката, ще използвам само една шега. Тяхното знаме г-н Бойко Рашков в Перник загуби с двоен резултат от ГЕРБ. И тази създавана от тях илюзия изчезна. Много такива изчезнаха.

Това са неща, които ако гледаме назад, всичко ще стане съвсем сложно. Близо 70 процента от хората казаха, че искат избори. При следващ вот всички трябва да знаят, че нищо различно няма да се получи. Ще имаме държава без парламент. Предлагам на останалите да се дръпнем назад. След като те считат, че имаме антагонистични отношения. Ранното ми пенсиониране се оказа неправилно. Не могат да побеждавам на избори с такъв резултат. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и на структурите, които работеха.

Има няколко предложения. Кое е най-важното у нас? Първото важно и за света, а именно кой е с Путин и кой срещу него? Нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Това е избор. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин.

Българският народ ясно показа, че 67 процента са за така наречените проатлантически партии. Сложим ли БСП стават 77. Народът е посочил, че голяма част от него е за продължаване на този път.

Втората тема е инфлация, финанси, икономика и енергетика. Това също минава през решение на парламента. Колко е ужасно това, което ни завещаха, вчера отново ни показаха пазарите. Вчера поискаха 200 млн. , а им дадоха 100 при 4 процента лихва. Държавата изглежда отвратително и няма пари. Това може да се реши с редовно правителство. Отиваме в Еврозоната, заявяваме твърда позиция, че влизаме там и пазарите веднага ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната.

От къде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае в какво състояние е оставил страната. Това е крах. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без подкрепа.

Той знае какъв обран бостан е оставил. Който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Учудиха ме Никодимов и Иван Костов. Казват да направим правителство с Възраждане. Това са коментари на хора, които са незагрижени за това, което ще се случи с хората. При подобна реторика не виждам изход.

Вариант, в който да управляваме с ДПС, Янев и Възраждане не виждам. Не виждам обаче и друг вариант. Ето ги и новите избори. Аз съм загрижен за това, което става в региона. Мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен и не съм илзязал след изборите. Реално това е триумф над мракобесието, над което бяхме подложени.

Ще предложим това, което беше през 90-те. Контактна група с преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация. Ще поканим Плевнелиев, Паси и те да проведат като модератори преговорите.

Същата тема са финансите. Разбирам, че Асен Василев иска да счупим държавата. Ние ще те подкрепим в социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да строим и ремонтираме. Ще им подкрепим социалната сфера да си сложат тяхната подкрепа.

ДБ говорят за съдебна реформа. Ние сме дали нашата програма. Те да предложат тяхната и ще ги подкрепим. Искаме реформа, в която институциите да са така подредени, че да нямат значение имената. Да кажат с кого искат да преговарят? С тези хора дълго сме били в едни кабинети. Опитваме се да успокоим ситуацията. Някои го наричат национално съгласие или експертно.

Още по темата
Това не е точна дума. Дори и Възраждане имат теми, по които сме на едно мнение.

Не търсИм какво да разделим. Мислим, че този подход е разумен. Били сме много пъти в управлението. Подобен тип управление е много труден. Без лидерите там е трудно. Ако не искат лидер, няма да има.

Отиваме към енергетиката. Диверсификацията и всичко останало. Слагаме енергетиците на масата. Имаме такава компресорна система, че действително сме най-ценните на Балканите.

План за възстановяване. Пазарите веднага ще реагират. Когато видят Дончев с 50 млрд. зад себе си с план за възстановяване и политическо решение, ЕЦБ ще го направи за България. Когато в плана видят санирането и зелената енергия, пазарите ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще минем следващите месеци.

Това предлагам. Хубаво им казахме да премислим два или три дни. Тогава ще се произнасяме. За това на избори всеки се състезава за избиратели. На основата на резултата търсим добър вариант за народа. Когато се върнат преговорните екипи след една или две седмици, ще кажем министрите по общите теми. Гласуваме едно правителство, което да ги изпълни и всяка партия си носи отговорността, че тяхната група ще ги изпълни. Ние ги победихме при техните условия. Ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че сме победители, това не го е казал народа. Дадени са 67 народни представители. Управлявали сме при малцинство с много повече. Едно е да не ти стигат няколко, а друго е да говорим за двойно.

Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Това е моята морална победа с този вот.

Дори с ДПС и Янев няма да ни стигне. Предлагам всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след два или три месеца. Аз съм готов да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


684
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА ДА СИ ПРЕМИЕР, ТИ СЕ ПРОВАЛИ!
31
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направи този най-необходим компромис - отиди пра бай Ставри и той ще се погрижи за теб!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До като НЯМА редовен кабинет , НЕ МОЖЕ ДА ИМА МОБИЛИЗАЦИЯ , ЗА УКРАЙНА !Та затова е болката на чувдиците , да има редовен *** !
29
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОРИСОВ СВАЛИ ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДА ДОКАЖЕ ЧЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИ ИМПОТЕНТЕН
28
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте Боко по бнт1. Як смех. Шоу на живо.
27
6
 
37
 
! Отговори
Живял-видял преди 1 година
Тоя най-после разбра, че никой не го иска за премиер. Аз и за портиер няма да го назнача защото и за това не става простата мутра сикаджийска!
26
1
 
14
 
! Отговори
до евреин преди 1 година
прав си, моите роднини в Турция каза трагедия е положението - по 180 долара пенсии за по 32 години стаж и то при толкова много туристи 40 милиона в Турция, да има толкова слаб стандарт на живот и аз се чудя ама това е за съжаление, в Турция населението е 30 % в бедност и 40-45 % в риск от бедност
25
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСКИЯ ПУЯК БОЙКО БОРИСОВ НЯМА ДА УПРАВЛЯВА.
24
9
 
35
 
! Отговори
! преди 1 година
Боко, защо свалихте предното правителство? След като мислиш, че не се справят, какво искаш от тях сега? Да ситуацията е лоша, но кой носи отговорност за свалянето на предишното и идването на тази патова ситуация?
23
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАХАЙ СЕ, ТИ СЕ ПРОВАЛИ!
22
7
 
31
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Бойко Борисов: "На мен ми стига да дърпам конците".
21
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази проста банкянска мутра изпълзя и се моли за подкрепа....отивай на бунището на историята Боко !
20
9
 
21
 
! Отговори
Шоуто продължава преди 1 година
Никой не може да замести Бойко от партията. Сигурно Роската Плевнелиев с Десито ще са канидатки за премиерки.
19
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо спечели герб със 8% , от гласували и не гласували общо ? През 2009 г. , държавната администрация е БИЛА - 340 000 ЧОВЕКА , а след управлението на Борисов е нараснала на 650 000 БРОЙКИ с яки заплати !Та не се чудете , защо няма пари за пенсии и заплати !
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 - Когато. не си гласувал, някой друг е гласувал вместо теб :)
17
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че няма как да си е ясно,дори и да ти се иска! ГЕРБ ще си плати сметката,че свали законен кабинет,за да отидете с ДПС на " избори"! В Парламента ГЕРБ и ДПС сте сами Мутро! Разбирате ли? САМИ!! Ще Ходим пак на избори! Избори До дупка,докато Изцяло Не се оттегли от политиката!!-:)) ГЕРБ!
16
1
 
15
 
! Отговори
евреин преди 1 година
турците никога няма да се върнат от Европа в Анадола, ама никога, някой по-бедни се връщат при пенсия защото всичко в Турция е по евтино, но да се върнеш от германия, Франция, Италия, Чехия, Швейцария и Англия в Турция, е все едно да смениш мерцедес 2020 г. ес класа с Опел Корса 1990 година и да казваш ама втория е по-хубав автомобил- по-евтина поддръжка. Така е и с евтините и долнопробни стоки от Турция
15
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРП !РАЗБЕРИ ГО ГЛУПАВА МУТРО !
14
11
 
53
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Комунистът Винету отдаааавна е за затвора!Но,милиционерът Гешев/назначен от комуниста Цацаров,нестъпвал в университет/ пази бандата ГЕРБ и главатаря им-Боко Тиквата !
13
35
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първите 3 партии ще управляват