Гьоков: Удължаването на бюджета ни обрича на трудна зима

По думите му минималната работна заплата трябва да бъде около 850 лв.
25

БСП ще настоява за увеличаване на доходите и всички социални плащания. От левицата са и против удължаване на действието на стария бюджет, тъй като според Корнелия Нинова това означава замразяване на доходите и увеличаване на цените.

"Вчера беше внесен от МС един законопроект, с който се удължава действието на държавния бюджет за 2022 г. и ние от БСП сме против това, защото означава замразяване на всички плащания", заяви председателят на социалната комисия в парламента и бивш социален министър – Георги Гьоков, в студиото на "България сутрин".

По думите му минималната работна заплата трябва да бъде около 850 лв. Според него пари има в държавата и в бюджетите. "Всичко зависи от това как се разпределят и преразпределят парите", твърди гостът на Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Гьоков коментира и отбранителната система у нас и закупуването на нови самолети.

"Може ли да ми обясни някой, който се занимава с военно дело, как с 8 самолета можем да си повишим бойната способност, като съседите ни имат по 3-4 пъти повече?! Във времена на криза ли трябва да решим тези проблеми, които сме затлачвали 30 години? Може би трябва да си променим виждането за отбранителната ни система. Защо не се насочим към дронове?", пита Гьоков.

Той сподели, че наблюдава и в другите партии внесени законопроекти в социалната сфера, които предвиждат увеличаване на пенсиите и на социалните плащания, но не смята, че някой е съгласен с вкарването на този бюджет от 2022 г.

"Той сигурно осигурява някаква финансова стабилност според служебния кабинет, но обрича българите да изкарат трудно зимата във време на инфлация и криза. Държавата трябва да направи всичко, за да подкрепи българите в този труден момент, включително и с цената на малко по-висок дефицит", е мнението на бившия социален министър.

Той посочи, че в българската социална система има един сериозен недостатък - нямаме реална картина на това кой и от какво подпомагане се нуждае, затова се подпомагат всички по един и същи начин "на калпак". Според него, за да се избегне това, трябва да се определи понятието "енергийно беден".

По думите му единият от мотивите на служебния кабинет да внесе този бюджет е, че няма редовно правителство и отговорността, която трябва да се поеме, трябва да бъде от редовен кабинет, зад което стои формирано мнозинство в НС.

"Аз съм оптимист по природа, но с първия мандат по-скоро не, заради създадените отношения на непримиримост между първата и втората политическа сила. С втория мандат също не виждам опит. Може би сериозният опит, който трябва да се направи, е с третия мандат. Като пета политическа сила е много екзотично да очакваме, въпреки че Конституцията го предвижда. Трябва да бъде избрана партия, която има реален шанс да направи кабинет", твърди Гьоков.

Той смята, че е проблем на българската политическа система, че се слагат червени линии и партиите не искат да разговарят помежду си, но вижда в този парламент първите наченки на разговори. И даде за пример подкрепата от страна на БСП за избор на председател на НС.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Герб спечели - хората искат да са сьс ниски доходи и замразени заплати - защо да не им се угодиТакава е волята на суверена
19
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 година
сегашния бюджет ви обрича на това че няма да можете да си вземете комисионните от тегленето на нови заеми .
18
0
 
0
 
! Отговори
Истински ценител преди 1 година
Аз смятам , че трябва да бъдем реалисти !БОГ иска оправия!Все още ме бива жена да направя щастлива!
17
0
 
0
 
! Отговори
Не знам преди 1 година
Как го мислят. Служебното правителство тресе от страх да внесе бюджет, пуска ми закон за удължаване на стария. В парламента никога не е било толкоз зле. При нови избори пак няма да има правителство и така не се знае, дали въобще и кога ще има нов бюджет. И в парламента, и в правителството и в президенството всипки са Срам.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А то пък иначе - ще е лесна зимата
15
0
 
1
 
! Отговори
Божество с разум преди 1 година
С Живко от Варна може да се говори нормално, когато става въпрос за сериозни неща!
14
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Да напомня че БСП спряха безобразно крадената държава и сега живеем в благоденствие. Ако някой не е забелязал Корнелия е купила жито за милиард , нацепила е евтини дърва за цял народ, олиото е под 3 лева. А тоя не приказва глупости той само ви забллуждава мазззно. Не по 200 милиона седмично кредити иска да изтегят тия от БСП, незнам дали и по 500 милионна ще им стигат да харчат за техни хора.
13
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Живко от Варна трябва да бъде издигнат да управлява с други хора, в крайна сметка и той трябва да работи и да бъде доста добре в живота!Не се доверявайте на хора които говорят лоши неща за него!Истинската орисия е важна , ама е и велика!Става въпрос за неговата ИСТИНСКА орисия!
12
0
 
1
 
! Отговори
Евгения ЖИВКОва ФЕН преди 1 година
България си има СВОЙ, но никой не го иска, защото хора лъгали други хора че Живко от Варна е вреден и болен човек!Хората които са му помрачили живота са българомразци и дяволи, вредни хора са те, а не той!
11
1
 
1
 
! Отговори
Тодор ЖИВКОв ФЕН преди 1 година
Друг мъж като ЖИВКО ОТ ВАРНА няма на света от както свят светува!На Живко му трябва приятелка, любовница, жена, която да му бъде за сериозна връзка!Става въпрос за истинската орисия на този човек!
10
0
 
1
 
! Отговори
Людмила ЖИВКОва ФЕН преди 1 година
Живко от Варна е най хитрият мъж на света!Той е божие наказание за едни и божия благодат за други!Той е божествено съвършенство!
9
0
 
1
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
Живко от Варна е много голям специалист по политика и по други неща!Някои хора искат да не го искат хората и да се срамуват от него!Искат той да бъде зле цял живот и да няма приятелка и други неща в живота!
8
0
 
1
 
! Отговори
Човешка ценност преди 1 година
България трябва да бъде оправена от ЖИВКО ОТ ВАРНА !Божията воля е такава!
7
1
 
1
 
! Отговори
Човешка ценност преди 1 година
БОГ ТАНГРА иска България да бъде отстъпена на ЖИВКО ОТ ВАРНА !Той също трябва да бъде добре!
6
5
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Затова най-правилно би било, Възраждане, която е четвърта сила да състави правителство и поеме властта. Не съжалявам, че гласувах за тях и ще продължа да го правя занапред! От четвърта, тя скоро ще се превърне в първа сила, защото не малко хора, като мен, са осъзнали, че хора, като Костадин Костадинов, Николай Дренчев и Цончо Ганев, трябва да поемат кормилото на държавата.
5
2
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Работната заплата е явно вид социално помощ за сметка на работодателя,за да я определят административно.В Германия,който работи почасово и изкара поне 200 евро държавата му ръси още 1200,а не работодателя.Какво стана с първата програма на ГЕРБ от 2007,в която се предвиждаше при доход под хиляда лева да не се плаща нищо на държавата и си помислих,че ще ставаме англичаните,където по това време до 20 000 паунда годишно плащаха под 200 паунда на държавата и се водеха осигурени?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен публичен изпълнител в НАП си запорирал банковата сметка. Имал съм някакви задължения към държавата! Е, кви бе?! Нито писмо съм получил, че имам, нито нищо! Сега какво да правя?! Адвокат ли да наема?! Звъня на тия изпълнител да видя кво става, не вдига вече втори ден?! Еми да ви таковам майката вече!!!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново за назеее! Вече 33 години сме на режим - оцелявай трудно
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо. Ние сме калени в битки. Свикнали сме.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами и ние като братята роми - кражба колко може и тва е