ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места

Върху тях задължително да се посочва престъпния характер на режима
17 ное 2022 18:10, Йоана Цонева
355
ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Още по темата
Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст:

"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.

Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дееее Бъъъъъъъ си рачзиства място за свои паметници.
230
2
 
10
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 година
Това означава да се премахне и партията!
229
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Право на отделните общини е да решават какви паметници да се издигат в землищата им." - Че то ако зависеше само от Софийска община, досега 100 пъти да сме го махнали този паметник. Общинарите демократи са мнозинство в столицата, ама МВР не спазва указите на общината, когато се отнасят за ***. Вие путинисти трябва краката да целувате на родните милиционери, че толкова ви защитават.
228
0
 
8
 
! Отговори
Попитах преди 1 година
Защо няма голям булевард на името на Никола Списаревски.Изтриха ме
227
2
 
9
 
! Отговори
nemo преди 1 година
Това, което цял живот градих,до камък го окрадоха, човече!Дърветата, които посадих,до корен някой снощи ги осече.Остана ми един разгърден двор,навръх живота някъде набучен,и вие иззад чуждия стоборот мъка престарялото ми куче.И гледам ви със тия две очи,отдавна преживели всяка клада,душата ми, родена да горчи -вземете ми и тях! Да ви присядат!Халал да ви е празният ми джоби дворът ми, забравил що е семе!Мен трап ми стига. Колкото за гроб!А Господ Бог и гол ще ме приемеНики Комедвенска
226
7
 
10
 
! Отговори
взвдот преди 1 година
от дб взимайте четките и да боядисате това което бай Тошо създаде умници проклети
225
4
 
6
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
Право на отделните общини е да решават какви паметници да се издигат в землищата им. Все едно на мен някой да ми каже какви скулптури да си сложа в двора.
224
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ментора бай Иван, човече спри водката! Цялата ти пенсия там отива. Стегни се!
223
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Одобрявам
222
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължително! Латвия вече демонтира всички символи на съветското робство! В България кога?!
221
11
 
8
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
А война на комунистически Китай не искате ли да обявим?За ваше сведение света се ориентира към китайската политическа система - в нея е бъдещето !За сега тази система превъзхожда всичко познато!
220
5
 
11
 
! Отговори
Зе преди 1 година
До Анонимен 239Руснаците вън, от България.""- плати им имотите по морето и лично ги изгони.
219
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушняцитте ги баннаха от всякъде. Гледам че и в Замундата вече ако някой е с IP от Русия, са им забранили да теглят. Пробват горките да се закачат, ама все на 0 седят и нищо не могат да изтеглят.
218
9
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
ДБ е създадена и финансирана от олигархичната група -Капитал на Иво Прокопиев,а както знаете,че той се финансира от Вашингтон и естествено е,че те го слушкат най-добре и най-се натягат..та затова и искат да се премахнат символите на КОМУНИЗМА.Строят за своето време си бе на място за България,той си свърши добре работата ..но със странични ефекти ,но всеки строй има свои минуси.Комунизма си отиде и не трябва през него да се трупат политически дивиденти от някои партии и "вождове"...той си отиде
217
0
 
11
 
! Отговори
аа преди 1 година
Къде е паметника на хан Аспарух в София
216
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците вън, от България.
215
9
 
14
 
! Отговори
nemo преди 1 година
Абе, вие друга работа нямате ли? Всичката Мара втаса ,паметника остана! През последните 33 години само разруха и грабежи. Дави приседне дано.
214
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е България са има само свои паметници. На свои герои.
213
7
 
10
 
! Отговори
Пацо преди 1 година
Предложение ДБ да се преименува на Демократични Б+о+к+л+у+ц+и.
212
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво прави паметникът на Съветската окупация до Софийски университет, в самия център на София? Не ни стига руския цар на кон пред НС, името на най-големия ни храм, построен само с български средства, а и този безумен и грозен паметник с вдигнат автомат!? С български пари са построени Храм паметника Александър Невски, Руски зар пред НС иМоча пред университета. Все с преклонение пред Русия/СССР. България независима страна ли е, или не?