"1984" и други книги украсиха стълбите пред паметника на "Съветската армия"

В 250-я ден на война се провежда акцията "Четем за свободата"
31 окт 2022 14:41, Нели Христова
86

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пред паметника на Съветската армия в Княжеската градина се проведе арт акция „Четем за свободата“.

На стълбите пред монумента бяха разположена инсталация с кориците на емблематични книги, сред авторите, на които са и нобелови лауреати. Включени са „1984“ на Джордж Оруел, „Всичко свое нося със себе си“ на Херта Мюлер, „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков, „Русия на Путин“ на Анна Политковская, „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера, „Архипелаг ГУЛаг“ на Александър Солженицин, „Пътувания из Украйна и Русия“ на Йозеф Рот, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Време секънд хенд“ на Светлана Алексиевич и др.

В литературното четене по-късно ще се включат заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев. Те ще прочетат избрани откъси от книги.

Събитието е посветено на 250-ия ден от началото на войната в Украйна и се организира от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталинчо ако не беше Сталин немаше и теб да те има душице златна... Такива като теб са точно тия които докараха Бг до това състояние... Ако имаше справедливост - знаеш къде щеше да си...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже не може и да гласуваш за некой коментар... Така е Оруел го е писал за полиция на истината, а Днес се опитва да установи полиция на мисълта... А си рекъл нещо дето не се одобрява и те замразяват ... модератори ... хахахах
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно празнувате Демокрацията в Бг и влизането в ЕС и ОТАН... Тогава 1984 на Джордж Оруел просто описва състоянието на ЕС, ОТАН и демокрацията...
60
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГерманецИ да го бутнем ще ни останат паметника на американските пилоти бомбардирали София и други градове, както и паметника на Рейгън. колкото до слагачеството - то се изразява в избирателното бутане на едни паметници за сметка на други.
59
8
 
7
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Иван Вазов написал "Кат РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА...... НЯ Е НЯШЯТА ОПОРА,ТЯ Е НАШТА ВИСОТА..." забраниха ли го вече?
58
1
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
"Ледоразбивачът" на Суворов!!! Определено те кара да прекрачиш границите на мисленето, което ти е набивано до преди десетина- петнадесет години!
57
3
 
7
 
! Отговори
Асен преди 1 година
До 70:Кой си ти и защо си позволяваш да обиждаш част от българския народ??Аз няма да падам на нивото ти (явно е много ниско!),искам да задам само два въпроса:Да,ние, българите сме признателни за Освобождението,но на Царска Русия. Какъв принос имат тук Путин или болшевиките?И второ: твърдиш, че като членове на ЕС сме "под робство"...а какви бяхме тогава до 1989г., когато бяхме провинция на СССР???
56
6
 
4
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Още ли не сте го бутнали този монумент на слагачеството? Другите народи, тъпкани от Мордор, се еманципираха вече. Айде и вие :)
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като прочете човек написаното в коментариите си казва ако се махне паметника какво ще спечелим , но идва и въпросът, а защо е построен.
54
4
 
4
 
! Отговори
Как е в демокрациите преди 1 година
"Ако не вярваш, пробвай да застанеш на Червения площад и да кажеш нещо против путин, или против войната в Украйна, ей така като експеримент." ------------------------------ Сopocoидният манипулатор отново лъже! Участниците в протестите в Канада през зимата сега имат тежки обвинения в съда между 5 - 10 години ЕФЕКТИВНА присъда. Всеки един, който подкрепи протеста с пари, дори $20 му беше блокирана банковата сметка, а ако той се оказва държавен служител, той бива незабавно уволнен.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
63: и като го взривиш какво ще стане? нещо ще се промени ли? 30г Бойко един паметник не е построй, но поне е откраднал млрд. Замисли се малко ако ти стигнат 20 мозъчни клетки с които явно раполагаш
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябваше да ви остави да сте с фесовете и потурите и да ви колят за добро утро. Коня е имал повече права от българина по време на Турксото 500г робство, факт! Сега плюете но нали знаете че вятъра се обръща, стара поговорка и да не ревете после пак. Тогава няма кой да ви дойде на помощ, неблагодарници и си заслужавате ЕС робството. Робите на ЕС, нещо като *** в Америка. Супер, честито.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58: Тук някой да те е затворил затова, че харесваш путин и че получаваш пари, за да пишеш против интересите на България? И не, няма да те приберат и да те осъдят в Германия, ако опънеш свастика в центъра на Берлин. Най-много да отнесеш глоба. Както и в България, впрочем. В путинова русия ще си директно в затвора за антиправителствена проява.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато стърчи тоя паметник над София България ще продължава да се лута като сомнамбул между Европа и Сибир.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Книгите няма да свършат никаква работа, но няколко килжграма тротил да.
48
0
 
1
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Живеем в страхотен свят : коктейл микс от 1984, Фаренхайт 451 и Прекрасния Нов Свят.
47
0
 
1
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
Описяното от Оруел във "Фермата" и "1984" се прилага идеално и на запад и на изток. Все пак съвтския комунизъм е най-висшата форма на капитализма и е много е глупаво, че хората продължават да се делят и определят като леви и десни. Този дуализъм както и понятието средна класа са прах в очите за робите, защото свободен е тзои който разполага с времето си. А за челите "1984" само ще спомена, че тя не е нищо повече от корица на книгата нa Голдщайн и не трчбва да я взимате насериозно.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53: Ама наистина ли "1984" има отношение към настоящия тоталитарен запад? Аз също съм чел книгата и описаната там забрана за инаквомислие си е баш путиновата русия в действие. Ако не вярваш, пробвай да застанеш на Червения площад и да кажеш нещо против путин, или против войната в Украйна, ей така като експеримент. После пробвай да кажеш нещо против каквото и да е в центъра на Брюксел и виж каква ще е разликата в реакцията на държавата. Хубаво си чел книгата, но вземи и я осмисли.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският народ не обича натегачите, които искат да бъдат забелязани, а престъпленията да бъдат забравени от техните задокеански господари. А задокеанските господари гледат с презрение на същите тези натегачи и ги изхвърлят като използван презерватив когато не са им нужни - защото знаят, че един предател е винаги предател.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България все повече наподобява хитлерова Германия. Сега остава тези захвърлени книги, които няма нищо общо със Съветската армия, и да ги запалите. Поне идея да имахте за какво става въпрос в тях.