Горещата 2022 г.: Кабинетът "Петков" - първият паднал с вот на недоверие

Как ПП загуби властта
120
Горещата 2022 г.: Кабинетът "Петков" - първият паднал с вот на недоверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отиващата си 2022 г. остава в историята с напрегнатата политическа ситуация в страната. На фона на войната в Украйна и глобалната икономическа криза, България е изпаднала и в политическа и властта реално се упражнява от служеbни правителство, назначени от президента Румен Радев.

Още по темата

През тази година за пръв път правителство в България падна с вот на недоверие. Досега е имало само един подобен случай – правителството на Филип Димитров, което обаче загуби властта след внесен от него вот на доверие.  

Кабинетът на Кирил Петков беше трудно формиран още от самото начало. То стана известно като кабинет на Четворната коалиция. След дълги преговори през декември 2021 г. То беше избрана от парламента. Партньорите във властта бяха освен ПП, две противоположни като идеологии политически сили – ДБ и БСП, както и вече залязлата на политическата сцена партия на шоумена Слави Трифонов “Има такъв народ“. Според много анализатори ИТН е популиски формат, а именно тази формация стана причина кабинетът „Петков“ да падне от власт.
 
Кризата в четворната коалиция настъпи в средата на юни, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Като претекст за решението си той каза, че премиерът Петков е опитвал да води двойна външна политика с цел да свали по-бързо българското вето над европреговорите на Северна Македония.

Реакцията на ГЕРБ на кризата не закъсня и от партията а Бойко Борисов внесоха вот на недоверие към кабинета “Петков”, а ДПС, ИТН и “Възраждане” декларираха, че ще го подкрепят. Четирите партии демонстрираха, че действат в рамките на опозиционно мнозинство, и се обединиха и около искане за предсрочното отстраняване на парламентарния председател Никола Минчев.

Той беше свален от поста с гласовете на всички депутати от опозицията, а повод за отстраняването му стана фактът, че Минчев не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана.

На 22 юни парламентът гласува вота на недоверие срещу кабинета и правителството на Кирил Петков беше свалено, след като вотът на недоверие беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” срещу 116 гласа “против”.

Въпреки че партиите опитаха да съставят ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, усилията им не постигнаха успех и така се стигна до предсрочните избори на 2 октомври, които обаче също не излъчиха стабилно мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа да се осъзнае, защото сме в трета национална катастрофа, България намалява със 100к на година. ГЕРБ и ДПС ни докараха до тук.
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП много наивно сформираха правителство с проксита на статуквото и с БСП, докато ГЕРБ и ДПС държаха кметовете и администрацията. Нямаше как да управляват, нямаше как да правят реформи. Ако народа иска промяна, трябва да им даде мнозинство.
63
2
 
9
 
! Отговори
Потрес преди 1 година
Някакъв Иво Инджев прави умувания как "Продължаваме пропадането" щели да правят коалиции с някакви граждански сдружения , за да овладяват местната власт в България !!! ПОТРЕС !!! И това се тиражира като представителкна новина !!! Що за *** ще се из.ере на държавата си и ще гласува за дрогирания Про100 Киро, за Кокорчо, за любовниците им и тайфата на разрухата ??? Ще правим ли пак идиотии ??? Позволихме на шепа негодници да съборят държавата и да играят хоро върху костите и !!!
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи кой за кого е бедствие.Нещата не са еднозначни...за толкова време сме последни по доходи и първи по смъртност...
61
0
 
5
 
! Отговори
анонимен до 82-уточн преди 1 година
Вярно,не трябва да се споменава напразно името господне , но при голямо бедствие-може
60
6
 
3
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
Кажи- Аллах се смили,защото вие гербаджиите сте съюзник с турците.Не споменавайте напразно името Господне,както казва Библията...
59
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Господ се смили над българите и ни отърва от тези.
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите крадци и мошеници гръп.дпс крещят -дръжте крадците.Вече всяка година се прекланяме на Тюркян чешма,а за Буновския атентат и Баташкото клане-пълна тишина.Интереса клати феса
57
5
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и филип димитров така падна унищожи ткзс и така предизвика опашките за хляби мляко не сме забравили тричленките
56
4
 
14
 
! Отговори
Мръсните преди 1 година
далавераджии от ПП им лъснаха ... А те се натискат пак да управляват. Къш бе!
55
5
 
14
 
! Отговори
Незабравко преди 1 година
Проблемите в държавата започнаха скоро след като Рублен Ръбев вдигна юмруче на площада и изписка ,,мутри вън'' след като хванаха съветника му да шпионира в полза на Русия. След това и друг май хванаха с едни фишеци дето си предаваха в някаква пицария...мътна история ама следите все към Масква водят
54
7
 
12
 
! Отговори
Ами ??? преди 1 година
Като излязоха толкова информации за страхотните далвери на двамата канадски мошеници, защо са още на свобода ????????????????? Защо,бе ??? Някой може ли да обясни, защото така скоро и цялата държава ще изчезне - подобни шарлатани ще я продадат за 2 ст. ( милиарда) . А суверенът продължава да си бърка в носа !
53
10
 
9
 
! Отговори
Обикновен човек преди 1 година
Българите разбраха как падна правителството на г-н Петков. Президентът генерал се обърна против тях. Депутатите от предишното НС гласуваха против него. Сега пък същите тези фурнаджийски лопати плачат и и искат редовно правителство. Ами, то през настоящата 2022 г. България си имаше ТАКОВА.
52
10
 
8
 
! Отговори
ййй преди 1 година
Арест и затвор за крадливата *** от Банкя!
51
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен к.74 Двамата - Киро и Асен - се оказаха пълни аматьори в управлението на държава и сключване на изгодни за БГ договори. Като откровени паляци те едностранно прекратиха договора с Газпром за доставка на природен газ без да осигурят резервни газови трасета.Напълниха Чирен с 2 пъти по-скъп газ, доставиха газ от САЩ без осигурени слотове.Резултатът беше плачевен за БГ и икономиката й.Типични нагли наивници и аматьори.Казано с една дума- прошляци, неуки хора.
50
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм доволен от Киро, не е мутричка като Боко и вдигна малко доходите на народа :))) При Боко също имаше инфлация, но той не вдигаше доходите :)))
49
15
 
10
 
! Отговори
Емигрантка преди 1 година
Тази година "матряла"в Чалгаристан не можа да преживее че има и кадърни българи, които могат да видят нещата "по високо от Витоша и да разкрият далавери по дълбоки от Искъра". Или както е казал поета" Не народ, а ***, нооооо всеки народ си заслужава съдбата.
48
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За няколко месеца Кирчо и Кокорчо ни прецакаха държавата,за да гепят някой и друг милион.После с поколения ще плащаме заеми.
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми станаха противни като почнаха да говорят даже пред чужденците какъв ни бил народа и все някакви обиди бяха.После се заслушах ...ами то си беше лъжа след лъжа.4 пъти по-евтина газ,а вдигаха цените.Русия била спряла газа уж сама,но после се оказа,че не направили сметка в Газпром...и т.н.Да си бяха казали истината.Дано никога повече не управляват тези шарлатани Кирчо и Кокорчо.Сега заради на тези изцепките всички чужденци могат да се пробват роби да ни правят.
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано никога не ни управляват отново. Станаха ми омразни още от първия ден като обявиха за масови и задължителни ваксинации, а после и с горещото си желание да помагат на Украйна. Да не говорим за инфлацията. Няма за какво да им благодаря. Пълни ***.