Горещата 2022 г.: Кабинетът "Петков" - първият паднал с вот на недоверие

Как ПП загуби властта
120
Горещата 2022 г.: Кабинетът "Петков" - първият паднал с вот на недоверие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отиващата си 2022 г. остава в историята с напрегнатата политическа ситуация в страната. На фона на войната в Украйна и глобалната икономическа криза, България е изпаднала и в политическа и властта реално се упражнява от служеbни правителство, назначени от президента Румен Радев.

Още по темата

През тази година за пръв път правителство в България падна с вот на недоверие. Досега е имало само един подобен случай – правителството на Филип Димитров, което обаче загуби властта след внесен от него вот на доверие.  

Кабинетът на Кирил Петков беше трудно формиран още от самото начало. То стана известно като кабинет на Четворната коалиция. След дълги преговори през декември 2021 г. То беше избрана от парламента. Партньорите във властта бяха освен ПП, две противоположни като идеологии политически сили – ДБ и БСП, както и вече залязлата на политическата сцена партия на шоумена Слави Трифонов “Има такъв народ“. Според много анализатори ИТН е популиски формат, а именно тази формация стана причина кабинетът „Петков“ да падне от власт.
 
Кризата в четворната коалиция настъпи в средата на юни, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Като претекст за решението си той каза, че премиерът Петков е опитвал да води двойна външна политика с цел да свали по-бързо българското вето над европреговорите на Северна Македония.

Реакцията на ГЕРБ на кризата не закъсня и от партията а Бойко Борисов внесоха вот на недоверие към кабинета “Петков”, а ДПС, ИТН и “Възраждане” декларираха, че ще го подкрепят. Четирите партии демонстрираха, че действат в рамките на опозиционно мнозинство, и се обединиха и около искане за предсрочното отстраняване на парламентарния председател Никола Минчев.

Той беше свален от поста с гласовете на всички депутати от опозицията, а повод за отстраняването му стана фактът, че Минчев не закри парламентарното заседание, на което външната министърка в оставка Теодора Генчовска беше изслушана.

На 22 юни парламентът гласува вота на недоверие срещу кабинета и правителството на Кирил Петков беше свалено, след като вотът на недоверие беше подкрепен със 123 гласа от ГЕРБ, ДПС, “Има такъв народ” и “Възраждане” срещу 116 гласа “против”.

Въпреки че партиите опитаха да съставят ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, усилията им не постигнаха успех и така се стигна до предсрочните избори на 2 октомври, които обаче също не излъчиха стабилно мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че хората бързо се усетиха какви са тия та даже и президента, на който по принцип не съм фен и защото ги лансира в началото, ги нарече с истинските им имена - шарлатани, демек измамници ... само не разбирам защо не ги разследват! Нали за това се борят уж и те самите, да се разследва корупцията по високите етажи на властта!
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най доброто което ни се случи тази година беше че тоя кабинет падна ... ако беше останал бензина сигурно щеше да гони 10 лв сега!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези двамата трябваше не само да се свалят от власт, но и да се предадат на КПКОНПИ и на гл.прокурор за проваляне икономиката на държавата. Напълниха газохранилището Чирен с много скъп газ и докато държавите от Западна Европа купуват газ с цена 100 евро на изразходван 1 MWh, ние купуваме такъв с цена 200 евро/MWh - т.е. 2 по-скъпа, а сме и 2-3 пъти по-бедни! Изгонете ги тези невежи клесавци!
22
15
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
ПП вдигнаха пенсиите, та си отдъхнахме, бяха 100 лева, не стигат и за лекарства, геноцид, от най-тънка степен.
21
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа не се ли усеща, че го управляват едни и същи вече 30 години и резултатите са плачевни. ПП са единственото свежо, ново нещо и си струва да ги видим.
20
5
 
13
 
! Отговори
провала преди 1 година
Мафията на Кирчо и Кокорчо ги защитана адвокатката Галева и отровата 3 с милиярдите от божко..
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това показва, че парламентаризма по това време работеше.... Представяте ли си Буци ди капо Тути да падне след вот на недоверие в Парламент в който никога не се е явявал при ГЕРБ мнозинство??
18
3
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Просто Киро е магаре на баиро :)))
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как няма да падне, като сумарно депутатите на мафията в различните партии бяха огромно мнозинство. Българина си харесва мутрите да го клатят, тия дето не им харесва, се изнесоха. За това станахме най-бързо изчезващата нация в света.
16
1
 
0
 
! Отговори
Човек в 21 век преди 1 година
Човек който е беден голтак, това всъщност не е истинската му орисия!В крайна сметка е нужно да има оправия!
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои са съюзници?Буци и Догануци.Май се връщаме към средновековието с цената на предателството
14
5
 
14
 
! Отговори
българи преди 1 година
Народ който за втори път си избира фурашка за президент който не знае къде е Украйна и къде е русия и не сме е да каже на един чуждоземец че Кирил и Метотоди са утвърдени още от римската империя като БЪЛГАРИ си заслужава да се управлява от шарлатани завършили харманлийското училище.
13
6
 
7
 
! Отговори
причината преди 1 година
Слафчоооо,Македонияяяя...Добре, че нещата се изясниха.Цената беше шеф на БНБ.
12
4
 
19
 
! Отговори
А в затвора кога?! преди 1 година
Затвор за крадците и мошениците от ПП!
11
5
 
19
 
! Отговори
Добре че паднаха преди 1 година
Крадците и мошениците от ПП - храненици на Прокопиев!
10
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не искаме паднал кабинет !!!! Искаме кабинет в затвора !!! Повече не можем да отлагаме !!! Погледнете на какво прилича Родината - на клозет !!! На клозет от 12 -те клозета на Рашков! КОй даде право на шайката от канада да разруши държавата ?? - не може 30 % от населението да определя кой ще управлява !!! Е, бъркайте си в носа , мъдурковци, скоро само со.по.ли ще ручате !
9
7
 
5
 
! Отговори
Друга тема преди 1 година
В Автрия, град Линц има публичен дом за проституиращи мъже ! Тези хора не са много нормални, но в крайна сметка са хора !
8
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами елементарно - Борисов реши че ПП набира много популярност и предложи вот на недоверие. След като Русия ни спря газта Петков веднага осигури 2 танкера от САЩ, после осигури още 5 танкера за ужас на Радев и БСП. БСП и Възраждане само това чакаха. И после се чуди защо ПП не го подкрепиха, когато сам се опита да прави кабинет.
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не се вижда на " хоризонта" бившето борче и мутра от времето на " прехода"? Ближе си раните в Банкя ли? Или,щото няма какво повече да каже,та си пасува нашата " преСа"?!-:)))))) Честита Коледа българи!!!-:))
6
3
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Славье отвори секциите на ДПС то. Мерси Слави баба. Срина две възможности за за управление и ги даде на Радев и за Радев съсипа страната с ПЕТКОУ.Сега Петков среща с коч баба ДПС , но филма свърши.Победа за Герб