Христо Грозев е получил покана да бъде изслушан от НС

МВР още чака отговори от Русия
4 яну 2023 16:37, Нели Христова
65
Христо Грозев е получил покана да бъде изслушан от НС
Снимка: БГНЕС

Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист от "Белингкат", днес следобед получи покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над службите. Това каза Грозев пред "Сега". Поканата е за утре, 5 януари, когато комисията ще проведе редовно заседание.

На 31 декември депутатите от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов поискаха Грозев да бъде изслушан от комисията, чиито членове са. Тяхното искане беше изслушването да е 5 януари, четвъртък, когато обичайно заседава комисията.

И настояваха, ако няма насрочено редовно заседание за утре, да бъде свикано извънредно. Оказва се обаче, че заседание има, но Грозев не е в дневния ред, показа проверка на "Сега". До днес комисията се председателстваше от Даниел Митов (ГЕРБ). Днес шефското място на ротационен принцип зае бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от "Продължаваме промяната".

Мирчев и Атанасов предлагат в комисията да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от президентството бе съобщено, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби. Основанието за искане на изслушване на журналиста Грозев е, че "обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност", посочват Мирчев и Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Пред "Сега" Мирчев каза, че писмото е било изпратено и до Бойко Рашков. Дневният ред за заседанието на комисията се определя от председателя й. Мирчев и Атанасов внесоха отново искане до Рашков все пак Грозев да бъде включен в дневния ред за заседанието на комисията за утре, или да бъде свикано отделно извънредно заседание по темата. Рашков посочи пред "Сега", че се прави всичко възможно Грозев да бъде изслушан утре или най-късно в петък на извънредно заседание на комисията. Идеята е това да стане като част от предложението на ПП правителството да бъде задължено да събере цялата информация по случая "Грозев", каза Рашков пред "Сега". Бившият вътрешен министър очаква Грозев да информира депутатите какво знае, какво предполага, какво се опасява.

Руското МВР все още не е отговорило на българското защо точно се издирва Грозев. Това казаха за "Сега" от МВР. На 29 декември, след като беше привикана във Външно министерство, руската посланичка Елеонора Митрофанова препоръча МВР да си пита руските власти защо е търсен Грозев. МВР веднага обяви, че ще го направи. Явно обаче седмица не стига на Москва да отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя се чуди как да се оправдае за провалената кражбена акция за отмъкването на руските фърчила и сега се прави на "Издирван". да бе да. тоя ще го погнат силите които му довериха милионите $$$ за да гепи 3-4 самолетИ. Типичен двоен агент. Щом говори руски и английски е ясно че нас предава. Който му е дал парите като нищо ще нахлуе в Праламента и докато го изслушват че му щракне белезниците. да ъри на ичка си айна
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това събрание се занимава с проблемите на всякакви работещи за чужди държави особи до никъде няма да стигне . А проблеите на държавата собствениците на кое чуждо предприятие ще ги решават в такъв случай ? Нека има защита като български гражданин , но това не е работа на наародните избраници , за друго сме ги пратили и избрали , не да решават проблемите на *** и пуульо .
46
0
 
2
 
! Отговори
Куратеро е Фръчилот преди 1 година
Ако е за кражбите на руските атаканте самулюти треа сапозапраша и кой уназе отрузки фръчила одмава.Шо грозния Ристе освен за шибанимакедонскипинизи за друго го не не не и небива.КапутНаКойто му липсва опаковта, цръвцето и ластико -т.н. опождителенкапутоидалепрезерватиф. За срамни болести нема да питаме ш оня ден на руснаците имвърнаха човек наричан"ТърговецътНаСмърта".Нашиту Ристе къга наричат "КрадецоНаСмъртта" Мъ он много позитифф бе,половожителен:откраднесмъртта и остане живото да у ба айката
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До За какво го издирват? Как за какво щели да му проверяват "О" О-образната срамна устна на кекоф лой деяни за по ефтинко
44
0
 
4
 
! Отговори
Ако дофтаса преди 1 година
До Анонимен Интересно. Биографията на тоз молец след 1989г. общо взето е добре извастна - низ от далавери,скандали,съдебни дела... Обаче нищо или почти нищо не се открива за родителите,за дядовците,за това как е убутан в английската гомназия,кой и как го е назначил за журналист на 16т. през 1986г.? Ако дофтаса в Народното събрание се надявам да има депутат да му зададе тези въпроси.
43
0
 
6
 
! Отговори
За какво го издирват преди 1 година
Освен за фейкове, и за диверсия: През юли руската ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в осуетена операция на Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на бойни самолети на руските въздушно-космически сили. Според ведомството Грозев чрез своя координатор е намерил две куриерки. Те се срещнали на гарата в Липецк с куриер, който донесъл авансово плащане от 4000 долара за руския пилот, който уж се е съгласил на отвличането.
42
0
 
5
 
! Отговори
Кой е Христо Грозев преди 1 година
Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд". Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на "Труд", "24 часа" и печатната база. Имал е гръб.
41
0
 
9
 
! Отговори
И за какво ще говори преди 1 година
Каква работа има Христо Грозев в Народното събрание? Както изглежда, нашите евроатлантици са готови да поканят в НС всеки, когото руската служба за сигурност ФСБ издирва, пък дори и той да е най-обикновен шпионин или криминален престъпник. А Христо Грозев ще разправя, че той е борец за демокрация, че го преследват за това, и изобщо ще се изкарарва голям герой. Отиде половин ден предизборни приказки за това кой е русофил и кой евроатлантик. Ето такива изпълнения правят от НС празна говорилня.
40
0
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Слугинажа на краварите в НС ще ни побъркат с внучето на бивш член на ЦК на БКП - Ристю Грозев. А от Нелката по-изпълнителна журналистка няма. Успокойте се за грозев. Каквото си е дробил сега ще го сърба. Няма да му се размине.
39
1
 
15
 
! Отговори
Доказано преди 1 година
Чужд агент на САЩ и МИ6. Че и ще го изслушват....
38
1
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
В Народното събрание ще го питат къде в интернет да намерят имената и телефоните на руските шпиони, както и какви фалшиви паспорти шпионите ползват. После ще го предложат за Нобелова награда за това как в интернет е намерил тези данни. А Христо като разследваш журналист ще съобщи новото си откритие, че в България " доматите ги ядът с колците ".
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изслушайте какво ще ви каже за руските служби по изтезания... този въпрос не е маловажен!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски терорист
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия и цяла източна Европа комунизмът беше пробвам и отречени. Не смесвайте Русия, русофилството с какъвто и да е комунизъмТой сега е на запад.
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се учудваме, че бившите комунисти сега са евроатлантици. Комунизмът се премести на запад, така че за тях няма промяна.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"'' да бъде изслушан от НС '' ............................. да не идва, това е капан на руските служби, България е руска губерния." - Що бе? Нали дядо му е бил първия секретар на БКП в Пловдив. Значи Христо трябва да се разбира доста добре с руснаците. Според мен може спокойно да отиде дори в Русия, за да си поговорят за доброто старо време преди 89-а. А ако случайно дядо му навремето е бил комунист заради келипира, а Христо днес е демократ пак заради келипира, тогава е обикновен предател.
32
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..няма да го направя,защото поста ми долу беше "риторичен",а и изобщо тая персона не ме интересува...Но е добре,че даваш тая препоръка!..Доста хора би трябвало да се поинтересуват от въпросната статия..
31
2
 
7
 
! Отговори
До ФотоШОП преди 1 година
Като се почне от ***, Кремтодорова и вся остальная .., все защитаващи евроатлантическите фантасмагории, но кланящи се на социализма преди 89 год., но нормалните българи помнят.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма правителство, тез легитимни ли са или навлеци?
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозев: "Консумирам пари, произвеждам лъжи".