Денков върна неизпълнен мандата, но иска дискусия за развитието на страната

Радев настоя за разговор за договореност между ГЕРБ и ПП
Обновена: 9 яну 2023 10:54 | 9 яну 2023 10:06, Камелия Цветанова
73

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Номинираният за премиер от ПП Николай Денков върна папката с неизпълнения мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

"За съжаление декларацията не получи достатъчна политическа подкрепа, но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането и дискусиите как трябва да се развива страната предстои. Това не е академично занимание, а е въпрос за бъдещето на нашите деца и внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем", каза той.

Още по темата

Президентът Румен Радев от своя страна настоя за разговор с представителите на ПП относно евентуалното им сътрудничество с ГЕРБ.

„Вчера вашите коалиционни партньори от ДБ заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и ПП и вас и ще ви помоля да обсъдим този важен въпрос“, призова той.  


Веднага, след като първият мандат на ГЕРБ претърпя провал и първата политическа сила не събра подкрепа за предложеното от нея правителство, от ПП обявиха, че ще предложат нов подход и инициираха срещи за изготвянето на проект на декларация, която съдържа конкретни цели и действия за изпълнението им. Именно подкрепата за този документ те поставиха като условие, за да предложат състав на правителство.

В петък обаче предложената от ПП декларация с националните приоритетите получи подкрепата само на депутатите от политическата сила и ДБ. От ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против, а от ДПС, БСП и „Български възход“ гласуваха с „Въздържал се“. Така се стигна и до връщането на неизпълнения мандат.

Сега рулетката ще се завърти за трети и последен път. Президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство на избрана от него парламентарна група. Ако и тя не успее да събере подкрепа и да сформира правителство, отиваме за пореден път на предсрочни избори. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Радев иска да вкара герб отново в властта кво стана с юмрука или козяк нареди друго
58
0
 
0
 
! Отговори
вввв преди 1 година
Червените като ви няма да гласувате ще избираме правителства с по 10 процента от гласовете.
57
0
 
0
 
! Отговори
икон преди 1 година
Накрая някакъв анархоцентризъм но не много гарантиран.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си мислех, че този иска дискусия за физикохимията. Нали е академик точно по нея. Каквито са ни академиците, такива са ни и политиците, че дори и генералите. До тук ги доведоха нещата в България. Като не знаят и не могат да говорят, ще е по-добре, ако просто си мълчат.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63 - Аааа, ама то това са две большие разницы, ти искаш да работят, пък Денков иска това, дето си го могат и са навикнали - лаладжийство, те само за това взимат заплатки, да си приказват, къде с добро, къде с караници. Ако работех, ехеее, да сме на съвсем друго дередже.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, Денков искал дискусия?! И аз искам депутатите и институциите да работят като хората, ама няма.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този и други депутати, подписали безумния законопроект за заличаване на детските ясли , искат бебетата ви да се учат на европейските г.й ценности, без да има кой да контролира здравето и хигиената им, а персонала от ДЯ на трудовата борса. Напираха и преди празниците и сега, защото Дядо Коледа им е обещал ГОЛЕМИ ПОДАРЪЦИ и е оставил чувала си пред НС. Ще ги получат, когато обществото се съгласи на това поредно предателство. Нека запазим единственото добро, останало неосквернено в БГ-българчетата
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копаем дъното. Някъде отдолу е Денков. Този е за маските, за децата да нямат образование. И почти за още една купчина неща, от които на нормалните хора им се изправя косата.
51
2
 
3
 
! Отговори
СВОБОДА???? преди 1 година
Ако тези трите се обединят свободата ще бъде за тях. ДА ГРАБЯТ И ДА ЗАМАЗВАТ ДАЛАВЕРИТЕ НА ПРЕДИШНИТЕ И ТЕХНИ. ДВЕ ОТ ТЯХ БЯХА ЗА БОРИСОФ ГЕШОФ ОСТАВКА И ЗАТВОР. НИЩО ТАКОВА НЕ СЕ СЛУЧИ. МУШЕНИЦИ.
50
8
 
9
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 година
Не искат да преговарят с ГЕРБ и ДПС, но искат да управляват. Е,няма как да стане математически,дори и виртуално. *** Киро,прости и неговите мишоци.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
купи им по един дюнер
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента само вика Дръж на прегладнелите п о м иа ри и празните ти чаши на сила да броиш и пръстите от писане на да систршиш ням ей няма мене ми тежиш
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаемият г-н Денков стана академик по време на политическата си и управленска кариера в ПП. Ако погледнем какво стана за това време в България, дипломата му е за хвърляне.. Изобщо докога в нашата държава некадърници ще бъдат награждавани за раболепие и безгръбначност? Не че е единствен - в парламента още се подвизава един професор на име Гечев,който с неговата Партия фалира държавата през 1996-97г.
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези убавци даже и до гласуване на кабинет не стигнаха! Какви мишоци, също като кандидата им!
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искал. Я се скрий клоун, фалшив кадемик.
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепа от ГЕРБ е унищожително за България. По-добре нови и нови избори, докато не изчегъртаме престъпния модел на управление създаден след 2009 година.
43
11
 
5
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
Мандат на ДБ и подкрепа от ГЕРБ и ПП, само това има смисъл в момента.
42
2
 
5
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Айде сериозно сега - държите се така все едно са умрели любимците на България, а не сериини убийци!
41
2
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Айде сериозно сега - държите се така все едно са умрели любимците на България, а не сериозни убийци!
40
4
 
6
 
! Отговори
ИСКАТ преди 1 година
ДИСКУСИЯ ТОЙ И "ПРЕЗИДЕНТАМОЛИ ПП ДА ПОКАНЯТ ГЕПИ НА ПРЕГОВОРИ. ТЕЗИ КОИТО ГЕПИХА ГДЕ ЩО МОЖЕ. РАЗДАВАХА НА СВОИ. ТЕЗИ ОТ ГЕПИ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВАТ И СЪДЯТ А НЕ ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ С ТЯХ. ПРЕЗИДЕНТА ВЕЧЕ НЕ Е МОЙ. И ТОЙ СЕ ПРОДАДЕ. И ТОЙ СКЪСА С НАРОДА. ВИНАГИ ДО СЕГА СЪМ ГЛАСУВАЛ. НО НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ. ВСИЧКИ СА МАС... КА... РИ КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТА.