МО: Предоставяме на Украйна само одобрено въоръжение

Министър Стоянов говори и за "запасняците"
25 яну 2023 18:46, Йоана Цонева
43
МО: Предоставяме на Украйна само одобрено въоръжение
Снимка: БГНЕС

"България предоставя на Украйна това въоръжение, което е по приложение 1 от списъка, одобрен от Народното събрание". Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов преди заседанието на парламентарната Комисия по отбрана в отговор на журналистически въпрос относно взетите на срещата в Рамщайн решения за подкрепа на Украйна, информират от Министерството на отбраната.

Министър Стоянов разясни и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), засягащи участието на български военнослужещи в бойни групи, сформирани на територията на страната.

"В чл. 61 на сега действащия ЗОВСРБ е записано как български войски могат да участват във формирования и операции извън територията на Република България", каза министър Стоянов.

Още по темата
Той подчерта, че промяната, която се прави е именно регламентиране на българското участие в многонационални бойни групи на територията на България.

Министър Димитър Стоянов обясни защо Министерството на отбраната поиска от Конституционния съд тълкувателно решение за възможността за задължителна военна подготовка на гражданите със статут на запасни.

"Съгласно Конституцията, всеки български гражданин има дълг към Родината. Подготовката за изпълнение на този дълг не е формулирана никъде. В ЗОВСРБ не е записано дали Министерството на отбраната може да организира мобилизационни сборове и да провежда обучение. По този въпрос има и противоречие в две становища на Министерството на правосъдието - от 2016 г. и от тази година. Това е и причината ние да поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд. Нашите запасни трябва да бъдат подготвени. При условие, че задължителната служба е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове", подчерта министър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Партаменти Тоалети преди 1 година
Безумните заплати на Пустиняци за сметка на бедни и нещастни Запасняци... Тая война, не е наша. Ходим по свирката на западнала ой ропа.
31
0
 
2
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 1 година
Всичко до набор 87-88...най-малкия от запаса ке бъде на 35г.
30
0
 
3
 
! Отговори
Бай ви к... преди 1 година
Едно време бащите и дядовците са изпращали децата на фронта....сиге децата ке изпращат бащите и дядовците на фронта....Тръгнали сме с голо дупенце таралежи да мачкаме..
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, бе. И са спрели производството и търговията с оръжии? Сериозно ли мислят, че им вярваме?! Вече и децата знаят, че войната е як бизнес.
28
7
 
2
 
! Отговори
Щом сме в НАТО преди 1 година
...Всичко ще даваме---ЗА ДА НЕ ИДВА ПАК РУСКИЯ БОТУШ У НАС!
27
2
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ НАШИ преди 1 година
Танкове---ЗА ГЕРОИЧНА И СМЕЛА УКРАЙНА!
26
3
 
1
 
! Отговори
НЕ ВОЮВАМ.... преди 1 година
За комунисти и РУСКИ ИБРИЦИ!НЕ ИСКАМ ПАК ДА СЪМ СОЦ-РУСКИ РОБ НА ТРУДА!!!!!!
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви запасняци ще мобилизирате бе ... Мобилизирайте скатавките като Кирчо, Асенчо и останалите избегнали да ходят в казармата. Военна подготовка за незнаещите какво е автомат и специалисти по епилатори и гладки крачета.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрогарите реват, реват, но нищо не може да се направи, народът е с Украйна.
23
5
 
6
 
! Отговори
тоя да го качат преди 1 година
на самолета с колетите като мобилизиран на фронта и да не се връща докато не победят Руския мечок насън
22
3
 
8
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Щом като е предоставяне, сигурно от Украйната ще ни го върнат. С такива прости генерали и министри, особено от служебните като този, изобщо не се учудвам, че заговарят за запасняци. След някой и друг ден, ще започнат да говорят, че България е във война. Не разбирам само дали войната им на генералите ще е с Украйна, с Русия или пък Македония ще ни я е обявила. Ами, така е, щом като Иван Костов им подари танковете. А пък сега един друг генерал, като Борисов от Банкя е направил коалиция със СДС.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това какво значи, бе гЪзонти? Значи, че и утре Русия ще ни обстрелва само с одобрено оръжие. Иначе никак.
20
3
 
18
 
! Отговори
доброволец преди 1 година
Димитър Стоянов отпред на строя, в първата редица Киро, Христо, Асен, Мартинчо... Да не забравя, и Радан. Аз подир тях. Инак не става, камаради.
19
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предоставянето на оръжие от името на България НЕ Е ОДОБРЕНО от българския народ. Своеволията на властта ще бъдат наказани!
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо бе? Нали герои Украины мачкат, заедно със смелите поляци и непобедимите доброволци? Са що стана тъй бе?!?
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купете един американски самолетоносач и го пратете на Украйна, заедно с новите ви самолети ф-16, за да си върнат Крим със самолетоносача.
16
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 3 "Затова ли плащам данъци за да давате оръжия за чужда война а?" - гласуваш ли за ЕС и НАТО? Значи ДА!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ссссссс: Миисирките нямат толкова мозък да питат толкова сложни въпроси. Те могат да питат само каквото им наредят.
14
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Трябва да има закон и такива дето гласуват за ЕС и НАТО, пък после други да ходели преди тях да защитават западните ценности (като оная клавиатурна шу'шумига няколко поста по-долу) ПЪРВИ да бъдат мобилизирани, а ако трябва и както го. правят в Украйна - събират ги от домовете им под прицел на автомат.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българино, българино, виждаш ли докъде ни докара с твоя "мъдър" избор на изборите! Последният абзац е достатъчно показтелен какво те чака!