МО: Предоставяме на Украйна само одобрено въоръжение

Министър Стоянов говори и за "запасняците"
25 яну 2023 18:46, Йоана Цонева
43
МО: Предоставяме на Украйна само одобрено въоръжение
Снимка: БГНЕС

"България предоставя на Украйна това въоръжение, което е по приложение 1 от списъка, одобрен от Народното събрание". Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов преди заседанието на парламентарната Комисия по отбрана в отговор на журналистически въпрос относно взетите на срещата в Рамщайн решения за подкрепа на Украйна, информират от Министерството на отбраната.

Министър Стоянов разясни и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), засягащи участието на български военнослужещи в бойни групи, сформирани на територията на страната.

"В чл. 61 на сега действащия ЗОВСРБ е записано как български войски могат да участват във формирования и операции извън територията на Република България", каза министър Стоянов.

Още по темата
Той подчерта, че промяната, която се прави е именно регламентиране на българското участие в многонационални бойни групи на територията на България.

Министър Димитър Стоянов обясни защо Министерството на отбраната поиска от Конституционния съд тълкувателно решение за възможността за задължителна военна подготовка на гражданите със статут на запасни.

"Съгласно Конституцията, всеки български гражданин има дълг към Родината. Подготовката за изпълнение на този дълг не е формулирана никъде. В ЗОВСРБ не е записано дали Министерството на отбраната може да организира мобилизационни сборове и да провежда обучение. По този въпрос има и противоречие в две становища на Министерството на правосъдието - от 2016 г. и от тази година. Това е и причината ние да поискаме тълкувателно решение от Конституционния съд. Нашите запасни трябва да бъдат подготвени. При условие, че задължителната служба е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове", подчерта министър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нямам търпение да има мобилизация! 95те % дет гласуват за ЕС и НАТО ВСИЧКИТЕ трябва да бъдат пратени!
11
2
 
17
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Ама,то и сега може да се отиде доброволец в Украйна, журналистите от сутрин до вечер, трябва да питат евроатлантиците от парламента,защо не са там
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От недомлъвките в цялата статия разбрах, че тези ка уни искат да ни пращат на война зад граница.
9
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дано по-скоро има мобилизация и поне 50000 евроатлантика дадат фира на фронта за ЕС и НАТО!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Министър Димитър Стоянов обясни защо Министерството на отбраната поиска от Конституционния съд тълкувателно решение за възможността за задължителна военна подготовка на гражданите със статут на запасни.".................И така по чиста "случайност" решихте да правите такива промени по време на войната? На никакви задължителни повиквателни няма да се явя. Имам семейство и работа за вършене, нямам време да се занимавам с глупостите ви. Фронта го знаете къде е, нарамвайте пушките и марш.
7
2
 
20
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Хипотетично,ако спечели Възраждане изборите...... муцуните на тия евроатлантици ,ще е безценно...
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това прочетохте ли го?"В чл. 61 на сега действащия ЗОВСРБ е записано как български войски могат да участват във формирования и операции извън територията на Република България"Тези се подготвят да ни мятат и за пушечно месо.Проклетници долни!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнесохте ни държавата на скрити заседания и после ние ще плащаме!Мошеници!В никоя друга държава не беше така.След като е скрито има значи нещо гнило.
4
2
 
5
 
! Отговори
Нено преди 1 година
Защо лъжете, всички знаем, че България не е дала и един патрон. Другарката Нинова го каза. И го повтори. ;-)
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли плащам данъци за да давате оръжия за чужда война а?Нескопосаници такива а парите от зареждането на 53 страни къде отиват бе *** ?Белокос смърдиш и ти като всички останали.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този тарикат като нищо ще вземе да направи някой мобилизационен сбор на Лаврентий, дедо и другите евроатлантици. Че и в Украйна може да ги прати. И кой ще ни разсмива тогава из форумите? Ужас некъв идва!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България Не дължи нищо на Украйна! Хайде да се спреш вече измислен министър!