Хампарцумян против идеята за референдум за еврото

Вулджев: Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят
1 фев 2023 20:52, Йоана Цонева
115
Хампарцумян против идеята за референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят, дори изостава по отношение на БВП на глава от населението. Това е съюз с много проблеми - ниска продуктивност, нарастващ дълг и др. Нужни са дълбоки реформи. Това заяви в ефира на БНТ икономистът Георги Вулджев.

Той призова да не се тиражират неверни аргументи, че влизането в еврозоната автоматично изстрелва икономиката нагоре. Има много примери в обратната посока, поясни икономиста. По думите му процесът по приемането на еврото в Хърватия е протекъл зле. Властите не успяха да овладеят ситуацията, имаше голямо закръгляне. Това води до загуба на покупателна способност, допълни Вулджев.

Дали с приемането на еврото минаваме на по-високо равнище или скачаме в блато, запита той, като посочи, че има страни, които живеят по-зле след приемането на единната европейска валута. Големия проблем е, че към еврозоната се присъединяват държави, имащи разнородни стопански модели, допълни икономиста.

Още по темата
Според Георги Вулджев Валутният борд функционира много добре, без да има съществени проблеми. Той налага дисциплина на управляващите, това е основния му плюс. По отношение на подписката за референдум на Възраждане, икономистът заяви, че той трябва да се проведе, с оглед на факта че по друг начин няма да има дебат с факти, по същество по темата.

В защита на еврото се изказа банкерът Левон Хампарцумян. По думите му е щяло да е много хубаво, ако България бе станала част от еврозоната още преди 15 години. Той се противопостави категорично на идеята с референдум с аргумента, че 1.5 милиона души в страната са функционално неграмотни и не могат да вземат такова важно решение.

Според него икономиките не са зависими от валутната система. Има рискове, ще има трудности най-вероятно. Приемането на еврото обаче не влияе на покачването на цените и инфлацията, поясни той. Хампарцумян изтъкна, че еврото ще позволи на икономически активните да имат евтини кредити и да движат икономиката. "Мунчовците", които чакат някой да им даде нещо, те няма да усетят позитивите, каза още той.

Банкерът заяви, че Валутният борд не е ограничение за политиците и не ги спира да харчат и да печатат пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сме функционално неграмотни бати Хампарцуняне не разбираме какво е това данък и закони и няма да плащаме данъци и няма да спазваме законите, защото ги четем ама тц нищо не разбираме как тогава да ги спазваме затова ти като много разбираш ние функционално неграмотните ти прехвърляме нашите данъчни задължение. Ти си умен ще се справиш някак си да ги плащаш....
74
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
хампарцумян и икономист като магаре и духова музика. тоя е учил за химик, явно някой в мътните 90 години го набута в булбанк да маскира далавери и после голям спец. и щерка му в БНБ директорка (не, тук няма конфликт на интереси, защото са "свои" хора). Намерили кой да питат? Я питайте доц. Сарийски от БАН да ви разкаже за еврото и еврозоната, я изкопайте оня прословут доклад на БНБ за влизането в еврото, дето го написаха и явно не се хареса на властимащите и го потулиха ...
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антон - когато в края на 2021 г 80% от хората бяха решили, че не желаят да се инжектират с експерименталните псевдоваксини - ЧИИ ИНТЕРЕСИ защитиха, когато ги направиха принудителни, за да може да ходим на работа и на обществени събития? Ако още не си забелязал, че никакви НАШИ интереси не са приоритет на никой от депутатите, жалко за слепотата ти!
72
9
 
1
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Абе хора, не сте ли доволни, че сте в ЕС и в НАТО и че никой не ви напада, завладява и изтрива от картата. Че имаме субсидии, помощи, траншове, с които България все пак се развива. Че другите държави инвестират у нас... Костадинов към Азия ли ни праща? Към любимия му П у.... Ами Русия ще ни унищожи за нула време, както затри Крим и Донбас...
71
10
 
1
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Референдумите са популистко решение. При положение, че гласуваме за депутати, които би трябвало да защитават нашите интереси, от референдум няма смисъл. Решенията се взимат в Парламента и от избраното правителство. Те за какво са на власт?
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетете за княжество Андора! Тяхната валута е евро без да са членове на Еврозоната. Не в евро банкнотите е проблемът, а влизането в Еврозоната.
69
1
 
9
 
! Отговори
а защо? преди 1 година
Смяната на националната валута с нещо ново според мен е въпрос, в който ТРЯБВА да има глас и народът. Защо не искат референдум? Страх ги е от резултата ли?
68
1
 
7
 
! Отговори
Залъгалки 03 преди 1 година
Подобно е и положението с еврозоната. Обещават ни нещо си, което щяло да е по-добро. Пропускат скока на цените от родните ни търговци за които и дъждът даже е првод за вдигане на цените. По-страшното е спиране на контрола на БНБ върху дейността на банките и начало на многобройни кредити. Фалита на КТБ ще изглежда като дребва афера спрямо това което ще се случи. Никой не коментира къде ще отиде огромния ни резерв, гарантиращ валутния борд. Никой не коментира общата задлъжнялост на еврозоната.
67
2
 
10
 
! Отговори
Залъгалки 02 преди 1 година
За членството в европейския съюз ни обещаваха какво ли не. На практика 3 милиона българи избягаха от страната ни, а тук дойдоха западни фирми които изнасят печалбите си навън. За членството ни в НАТО ни обясняваха как ще имаме огромна сигурност. Само дето пропуснаха да ни кажат какво ще стане, ако друга страна, член на НАТО ни нападне. Ами нищо няма да стане, защото в устава на НАТО няма такъв член.
66
2
 
10
 
! Отговори
Залъгалки 01 преди 1 година
Помня, преди повече от 30 години ни убеждаваха какъв добър строй е капитализма. Щало да има една голяма и богата средна класа и малко бедняци, ама те щяли да бъдат само мързеливите. Как щяло да има пазар на труда и хората да получават достойно възнаграждение. Как конкуренцията щяла да доведе до по-ниски цени. А то какво стана. Огромна част от българите станаха бедни, а много богати са главно крадливите лъжци. Работодателите предлагат смешни заплати. Цените се вдигат постоянно от спекулантите.
65
0
 
2
 
! Отговори
до64 преди 1 година
Ами то масата от т.нар. "БГ ЕЛИТ" са бивши сервитьори, секретарки и служители на ДС. Та този поне има някаква диплома. Но не се чудете защо сме на това дередже с този "елит". Масата от тях освен да крадът друго си не могат.
64
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Защото хората няма да искат да обеднеят. А зора на банкерите и политиците е да опоскат валутния резерв който се пази заради борда. Това са няколко милиарда бонус за "УСВОЯВАНЕ". Народа - кучета го яли.
63
0
 
9
 
! Отговори
Бай... преди 1 година
Едно е да търгуваме в евро,съвсем друго е да се присъединим към еврозоната икономически неподготвени.Справка-когато се присъединихме към Европейския съюз,когато бяхме икономически най-слаби и ни обясняваха как ще излезнем на огромния Европейски пазар,но пропуснаха да кажат какво става в голямата джунгла с малките и слабите.Т.е. не е проблема в еврото,а в липсата на ясен и честен анализ на ползите и рисковете и то не само за "икономически активните",но и за "мунчовците"(по Хампарцумян).
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парумян си е един посредствен химик, който се намърда в игрите и стана шеф на приватизацията. По време на И. Костов се направи продажба на булбанк и понеже играта е голяма им трябваше техен човек вътре. Човечеца първоначално си нямаше на идея от банки, но станал голям разбирател. Със същия успех бай Пешо дърводелеца може да стане шеф на банка и до 3 г. ще е разбирач и после ще вика колко били пр.сти хората, от където е тръгнал. ***, алоо в тая държава има и интелигентни хора още
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По повод изказването на Хампарцумян за функционалната неграмотност.. По неговата логика да се въведе и ценз, примерно основно образование за гласуването за парламент и президент. Пък да видим тогава как ще реагира ЕС на това.
60
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Час по-скоро да се въведе еврото! Нямам търпение!
59
10
 
2
 
! Отговори
Иконосимст преди 1 година
Не разбирам защо спорят тези двамата. Все някога в България ще се използват масово евра. Дори и сега имотите и наемите са в евра. Че дори и евроцентове ще има. Така казаах тези от монетния двор на БНБ-то. А пък, в самата БНБ има само левове. Нито евра има, нито пък активи като злато например.
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за това си изказване заслужава да лежи в Софийския!
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, за съжаление останалите сме функционално неграмотни, само хампарцумянчо е грамотен:)
56
3
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Полша, Чехия, Унгария, Дания, Швеция и Румъния си карат с националните си валути. В Швеция на референдум хората казаха - НЕ на еврото, защитиха си кроната. В Чехия и Унгария сега казват - ще приемем еврото, когато доходите ни се изравнят с немските. Ние ли пак сме най-големите балъци?