Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от "Газпром"

Това обяви Росен Христов
Обновена: 10 фев 2023 09:33 | 10 фев 2023 09:29, Росен Стойчев
606
Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Русия е поискала неустойка към България след спирането на доставките от "Газпром". Това каза в БНТ енергийният министър Росен Христов. По думите му подробности по темата не могат да бъдат изнасяни.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол".

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на "Булгаргаз", Христов коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира.

Още по темата

"Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти".

Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

 "И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
481
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
днес бе доставено във франция сърцето на първия в света термоядрен реактор- 160 тона- но защо ли не е от уестингхаус а от росатом - сами си правете изводите ако имате глави- дузина реактори са пред скапване във франция след използване на американското гориво - ние сме следващите - чехите го отказаха - събуди се българия
480
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AKO НЕ ПЛАТИМ,ДО 4,5 ГОДИНИ АЕЦ,КОЗЛОДУИ ЩЕ СПРЕ ДА РАБОТИ,И ТОВА ПАК Е ДЕЛО НА НАШИТЕ ЛОЯЛНИ ПОЛИТИЦИ
479
2
 
15
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 518. Никой не иска "нещата да се оправят". Тия новите решиха проблема с газа, както оня дето научил MAГAPETO да не яде - то взело, че умряло. Така е и с газа. Те се натягат на ЕС и скапват целия газов бизнес. Няма помощи за битови абонати, няма субсидии за бизнеса и всеки се отказва. Цената пада, щото никой не иска вече газ. И те се бият в гърдите, за да си вземат паричките по плана. На фона на 800 милиона на месец субсидия за ТЕЦ София - там, където се отоплява "електората"!
478
8
 
10
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна! Тогава и цените ще бъдат добри и за нас.
477
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите. "И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове", добави той.*А защо и ние не си плащаме като другите, старото правителство вече го няма! Нещата могат да се оправят, защо да се плати газ, а да не се вземе, напразно пропиляни пари!
476
18
 
5
 
! Отговори
Енджинер преди 1 година
Ние от своя страна да поискаме неустойка от Росатом, затова че реакторите за Белене не работят и не дават ток.
475
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жиката Я защо Кирил да плаща за некадърието на радевите гълъби??? Много нагли станахахте рубладжийски комунисти!
474
15
 
8
 
! Отговори
Мутрафонова преди 1 година
Българите са русофили и приятели на Русия, също така са с робска психика та затуй ще им друснем една неустойка, ей така, по приятелски от добри чувства. Само на България.
473
9
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А колко просто беше да си получаваме газ от Русия докато изтече договора. Всички други направиха така и Германия също. Сега плащаме даради болните амбиции на кабинета Петко
472
8
 
19
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
На американците плащме предварително, а на руснаците не можем да си платим дяволъка.
471
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да плащат тези дето обичат Русия. Аз тези дефектни андроиди няма да ги спонсорирам!
470
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги вземат ама не от субсидията на костя, ами от ТЕЛК-овете на вгъзрожденските шизота.
469
7
 
21
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Киро да плати от джоба си.
468
6
 
25
 
! Отговори
Тея пари преди 1 година
дето ги дължим по вина на киро, кокорчо, лена и компания да ги взземат от тяхните авоари, а тях - в затвора!
467
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея пари дето ги гласят за поредния данък Русия държа да ги вземете от пенсиите и социалките на тъпите *** от ***, барем се освестят че са българи а не некакви скотове от мухонасранск.
466
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как па всичко, което е стратегически важно за българския народ, е строго конфиденциално? Вие игра си играете и ще ядете лобут накрая май май
465
5
 
23
 
! Отговори
Може и да загубим преди 1 година
До Анонимен 502: Дело ще се води със сигурност, лошото е, че е твърде вероятно да го загубим. В съда ще попитат: "След като други държави от ЕС са плащали по схемата на Газпром, защо България е отказала да плаща". А Русия имаше солидно основание да иска плащането да става в рубли. В западни банки са блокирани 300 милиарда евро пари на РФ, основно от продажбата на нефт и газ. Да продължи да приема плащане в евро в банки от ЕС за Русия беше все едно да доставя газ и нефт безплатно. Не става така.
464
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи Русия поиска??? Няма ли закони адвокати говорите пълни глупости за хората който не разбират от договори манипулация започвайте дела а не да се обяснявате като ученички и да се чудите как да подарите на Русия нашите пари
463
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърници откъде ви изкопа фуражката направо съм яростно вбесен Отидете в Москва да му го изядете онова нещо на Путин
462
2
 
11
 
! Отговори
Конфиденциално преди 1 година
До Анонимен 497: Росен Христов каза че колко е неустойката е конфиденциална информация. Както и самите договори. Сигурно е така, но така всичко става на тъмно.