Домбровскис: От 1 януари 2025 г. е възможно България да приеме еврото

Основното е да се спазят критериите от Маастрихт и другите условия
23 фев 2023 09:15, Елка Василева
78
Домбровскис: От 1 януари 2025 г. е възможно България да приеме еврото
Снимка: архив, БГНЕС

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви пред Нова тв изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

Още по темата
Той обясни, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели.

Домбровскис обаче подчерта, че трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт,  включително и тези от европейския механизъм.

По думите му в момента основната спънка пред страната ни за присъединяване към еврозоната от 2024 г. е инфлацията.

„Що се отнася до инфлацията, бих казал, че това подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис отново каза, че основното е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.

По време на визитата си у нас Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а след това и със служебния премиер Гълъб Донев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалено ни е висока инфлацията за еврозоната. И продължава упорито нашенецът да вярва, че еврото е причина за инфлация. В момента не сме въвели еврото и инфлацията е много по висока от тази на страните, които са го приели. Продължавайте да си вярвате в силния български лев. С него едно време бяхме милионери всички.
44
1
 
3
 
! Отговори
Глупости говорят преди 1 година
Как с така Евро пък извън Шенген?
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срз в България поне 90 процента от средната в Германия . Защо еничерите не поставят това условие за премате на еврото !??
42
1
 
10
 
! Отговори
По принцип преди 1 година
нямам нищо против в България да приемем еврото. Така поне ясно ще си проличи спекулата по нашенските вериги, като сравним примерно с цените в Гърция. Обаче защо ни е евро без Шенген? Еврото има смисъл ако си в общността защото облекчава транспорта, търговията, туризма обаче ако чакаш с часове по граници просто се правиш на интересен.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Норвефия също ли има русофили та не им дават еврото? В Румъния където публично обясниха че ще застрелят медведев ако прелети със самолет над тях пак ли са русофили? Па и те не бързат с еврото. Изобщо ако не искаш евро си русофил.Ми амееиканците и те ли са русофили?
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде нема нужда, мерси! Ще минем и без еврото!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що не ти стиска да го кажеш на поляците това бре домбровски- ние не искаме да сме като косово непризната държава с евро
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"умишленото спиране за еврозоната на полша чехия унгария швеция даже и дания дава възможност на русофилските ферми на влияние в медиите да отдалечават тия държави он европейското бъдеще"- тоя или е дрогиран и ли си обикновен евро-гл-уп-ак - абе канче измито тия държави са преди нас в ЕС и не искат и да го помиришат това евро - домбровски да ходи там - като оправи тях да дойде и в българия
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли искате един кашкавал да е 20 еврака? В Бг лютеница Дерони е 8 лв в Европа 1 евро. Какво ви кара да мислите че цените ще паднат от еврозоната? Просто ще им сменят буквичката ЛВ в булвичката .Заплатите естествено ще бъдат надлежно калкулирани в курс 2 към 1. 2000 лв ще са 1000 ,1000 лв ще са 500 и тн. Единствените които ще са на далавера са банки и някой политици защото ще могат да се теглят по лесно държавни кредити които после да се откр.. извинете усвоят.А вие - като вятърът.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не новата дата ще е 2037 след референдума ,който ще се проведе, а до тогав аняма да има ЕС
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре , че поне ЕС поне спазва някакви критерии да не ние приеме, с такава инфлация и спекула ,преимането на еврото ще доведе до масови фалити
34
6
 
1
 
! Отговори
тоз не знае преди 1 година
ли че скоро ще приемаме рублата и ще ставаме част от матушка русия, по завта на другаря Жувков и гошо тарабата. Даваме добруджа на Румъния, северозапада на Сърбия, както беше плана на освободителите
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може, може много работи могат да се случат от 1 януари 2025 може и да няма евро.
32
3
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМЕ , НАХАЛНИ ХЛЬОХЛИ !!!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези бездържавници да не ни дават съвети повече! Години тъпкани от немските юнкери и след това от съветските комунисти без традиции в държавността, които никога не са имали златна валута (златен лев) да спрат да се месят във вътрешните работи. ЕС е доброволен съюз както и НАТО, който може да се прерарзглежда! Затова и Възраждане този път! Ха дано! Другите ги знаем вече, да пробваме сега и националистите, вижте - Унгария, Итакия, Шотландия, Холандия и т.н.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости от поредния безмозъчен Европейски чиновник, когото изхранваме! Не сме били покрили критериите! А за Шенген като ги покрихме, какво стана? Да не би да ни приеха? А и за какво ли ни е, ако се замисли човек? По добре колкото се може по-далеч от тая лицемерна кохорта, наречена Европейски чиновнически съюз. Абионците съвсем не са глупави като си биха камшика!
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо половината държави в шенген отказват да приемат еврото и си стоят в чакалнята, що бегат от Убавото тея ве.
28
3
 
17
 
! Отговори
da преди 1 година
А нещо за Шенген или това не е важно.По-важно е да ни боцнат дигиталното евро след време. Това е страшното
27
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова ще гласувам за Възраждане!! Единственото спасение за Българския лев.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мерси, държим си на лева :)))