Домбровскис: От 1 януари 2025 г. е възможно България да приеме еврото

Основното е да се спазят критериите от Маастрихт и другите условия
23 фев 2023 09:15, Елка Василева
78
Домбровскис: От 1 януари 2025 г. е възможно България да приеме еврото
Снимка: архив, БГНЕС

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви пред Нова тв изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

Още по темата
Той обясни, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели.

Домбровскис обаче подчерта, че трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт,  включително и тези от европейския механизъм.

По думите му в момента основната спънка пред страната ни за присъединяване към еврозоната от 2024 г. е инфлацията.

„Що се отнася до инфлацията, бих казал, че това подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис отново каза, че основното е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.

По време на визитата си у нас Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а след това и със служебния премиер Гълъб Донев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
23ти ! преди 1 година
Кои лихви се вдигат? Основно на тези в евро. За какви ниски лихви става въпрос? Или го видя в някоя платена статия?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, първо да събере население в трудоспособна възраст над 6 млн, после да дава заявки за някакъв суверенитет, всичко ползва западни технологии, накрая искат свой лев, лева първия е отпечатан в Санкт Петербург, а сега сте в НАТО, уж насила а не протестират траят си ядат и чакат наготово всичко, искат на всяка система само плюсове те, мечтатели
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България може да бъде и извадена от ЕС ,ако продължават да ни управляват Руски агенти,без значение как се наричат и какво говорят. Народа в България е обречен и ще си страда.Така е от векове.Катастрофа след катастрофа.Поживяхме малко като бели хора благодарение на ЕС и НАТО,въпреки безумните кражби на ГЕРБ,ВМРО,БСП,ДПС и другите подобни.Според мен България и Унгария като сателити на Путин,рано или късно ще бъдат извадени или изгонени от ЕС.Аз започвам да продавам каквото имам,докато може.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го ли разбрахте за 30 години целта беше да ни изкарат от сверата на влияние на Русия обаче не ни приеха при тях а ни оставиха в коридора като буфер ние не сме нито е ЕС нито в Русия. Заличиха всичко армия икономика благодарение на шепа предатели да не шаваме много и да сме едни послушковци....
21
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане казват ,че те са най-засужилите за това че бяма да приемем Еврото.Явно те са най-заскужилите за инфлацията в България.А приемането на Еврото ,означава по-ниски лихви на кредитите ,по-малка инфлация и по-вече инвестици и по-голяма покупвателна способност на народа.Всичко друго е фалшива Руска пропаганда.
20
2
 
18
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Референдум!!!!почва да се вижда, че дяволът не е толкова черен, тръбяха всякакви ентелегенти, че 01.01.2024 приемаме, вече е 2025... можем да се спасим от още по-голяма мизерията, има светлина в тунела! На Референдум!!!
19
12
 
4
 
! Отговори
6esti преди 1 година
За какво ни е еврото нали? В еврозоната трябва да има ниска инфлация, ниски нива на лихвите, висок жизнен стандарт, висока покупателна способност на валутата ние тези неща не ги желаем. При нас инфлацията трябва да е 75%, лихвите по кредитите да вървят на горе, да се чувстваме мижитурки с лева, да сравняваме цените в магазините в западна Европа и нашите и после да се чудим защо там са по ниски. Някои хора определено искат да въведат копейката.
18
1
 
18
 
! Отговори
НЕ НИ ТРЯБВА преди 1 година
Най-добре би било валутата Евро да стои далеч от родината ни. Сега си имаме борд, собствен валутен резерв, Централна банка, не сме задължени да спасяваме Гърция, Италия Испания Португалия, имаме най-ниският дълг спрямо БВП в Европа (поради икономии за сметка на народа). С еврото валутният ни резерв се освобождава (изпарява се) и ставаме солидарно отговорни за дълговете в Еврозоната.
17
1
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Критериите от Маастрихт НИЕ НЕ МОЖЕМ да ги ихпълним в близките 10 години при тази ситуация-криза която е на световно ниво ,не става да свалим до 3% инфлацията,дълга спрямо БВП...не става ,това всичко е бла-бла-бла..за народните маси.Нас няма да ни пуснат,защото рабират ,че не сме готови и не сме за там..главното за тях е,че ни свалиха от орбитата на Русия с ЕС и настинаха у нас НАТОвски бази.Откъде идват тези увеличения на мин заплати,пенсии,социални..от заеми,а не растеж на икономиката ни..
16
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е работил навън и е внасял в България чужда валута е национален предател по принцип. Кефите се на черните германски коли, за да изглеждате успешни в очите на съселяните си, сега ще приемете еврото, неизбежно е
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я ни оставете на мира вече! Колкото повече ни напъвате, толкова повече ще се дърпаме! Не го ли разбрахте? Успяхте да обърнете не малко ЕС привърженици в тотални ЕС скептици!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай да въведем еврото някъде към 2125 година да се успокои инфлацията...
13
7
 
3
 
! Отговори
мхм преди 1 година
руски ***, закъсняхтеБългария е европейска държава
12
2
 
18
 
! Отговори
Ко? Не! преди 1 година
Тъкмо ще се успокои инфлацията 2025 и хоп евро.....нова инфлация(спекула).
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не искате евро, ще приемете лирите
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Дания и Швеция кога???
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2025 я има евро я няма ... Но като цяло съм за 2125 най рано!
8
6
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Българите не искат евро.Еврото е желано от зомбитата в България,които печелят от далаверите на ЕС.Българите никога няма да влезем в зоната на евро-зомбизма.Българите сме с Русия и всеки политик,който се противопоставя на Българската воля ще бъде горен публично.Турците имат далавера от евроро,а не Българите.Долу ЕС! Долу НАТО!
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
250 000 подписа от нужни 400 000 за месец и половина.... както е тръгнало и 25-та няма да е, но продължвайте с платената пропаганда!
6
1
 
8
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
И от тогава, пак не ни е нужно.