Модернизацията на армията станала дъвка в предизборната кампания

Борел поискал България да даде на Украйна каквито муниции има
Обновена: 23 фев 2023 14:17 | 23 фев 2023 14:17, Камелия Цветанова
28
Модернизацията на армията станала дъвка в предизборната кампания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Модернизацията на българската армия влезе като една дъвка в предизборната компания на политическите партии. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче и седяха дълго време там. Това каза министърът на отбраната в служебния кабинет Димитър Стоянов в коментар по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вчера, че „за съжаление, последната година бе втората подред, изгубена за модернизацията на въоръжените сили“.

Във връзка с т.нар. „триъгълни сделки“ министър Стоянов заяви, че съюзниците на България към този момент не са се отзовали на запитванията за осъществяване на такава сделка и определи вероятността такава да се случи като малка. По думите му тя означава България да предостави на Украйна оръжие и веднага да получи в замяна друго.

Относно призива на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел държавите членки спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси, министър Стоянов посочи, че вече е получил писмото. По думите му то е бланкетно и е до всички министри на отбраната. „В писмото се казва кой, каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна, като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 150 мм муниции, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна“, каза Стоянов.

Във връзка с предоставянето на муниции и въоръжение на Украйна, Стоянов посочи, че служебният кабинет е изпълнил решението на Народното събрание. „Няма как да подкопаем основите и способностите на българската армия. Имаме нормативни документи, които казват ясно какви запаси трябва да поддържаме. Няма как да бъдат нарушени тези документи от моя страна, нито от военното ръководство“, каза министърът.

Стоянов посочи, че от украинската страна има искане за предоставяне на зенитно ракетни комплекси. Според него обаче предоставяне без замяна, означава губене на въздушен суверенитет. „При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да предоставим нашите зенитно ракетни комплекси е огромен минус и ние няма да можем да защитим българското небе“, добави той.

По повод българските екипи, които отидоха в Турция, за да помагат при справянето с последиците от земетресенията, министър Димитър Стоянов каза, че действията им са „героизъм в мирно време“. /Константин Костов, БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: армияДимитър Стоянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Азтиз,ще съм..директен,нищо не можем опазим и ме е срам,пазят ни партньорте ни от НАТО,докато резидента ни вменява да се отричаме от тях и да робуваме на заплашващите ни със сармат гАспадари на резиденто доган и боко,ама лицемерието и пропагандата са до време,русия гарантира с договор,целостта на Украйна..и сега убива жени и деца с ракети...от кого ли ами от ирански или китайски дронове например!опасна игра на пропаганда е,рашите нямат приятели..имат луди управляващи ги от векове!!!и ен.чари
24
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
От кого българия трябва да си пази небето?
23
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Ама ако руснаците се освободят?нема къде да бягат,арабите работят на два фронта и приемат престъпници и крадци,обаче ако не се вземат в ръце ще пострадат безкомпромисно,война е хора,милиардите,суровините,бе до вчера,живота , свободата и елементарната справедливост са на дневен,справедлив и свободен свят или сащ и авери му вижте сметката,не искам да уча руски и да пия квас!
22
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
нямащият гаубици лъжец...сравни ни с гърците,ако си коректен,бедна финландия Ф 35...бедната холандия Ф35...боко къщи в барселона на любовница на годините на дъщеря му!народа може манипулирате...но САЩ нямате и минимален!!!ще си платите защото изложихте Народа на САЩ на опасности,предадохте ни,а ви приехме като приятели!!!...учете руски!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Братя Българи,шепа комунисти и агенти на кгб,живеещи като в приказка от десетилетия,грабещи животите ви с милиони ограбени от вас,с кюлчета,богатства за които не са мечтали,ви манипулират приказката за тях да продължи,тя свърши...за юнкер,меркел,вебер...та вие ли?гАспадарите им ви заплашват със ядрени!да ги попитаме как ще ги спрат?ало мисирките и милиардерите...и вашите деца ще умрат!!!Сащ няма да се уплаши...Свободен Свят или майна.а му!!!
20
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
решетников и началника му доган,строящият руски потоци борисов от 12 г.,само говорите,лъжете,че имате планове и нещо с което може да спрете евентуално раша!руски агенти измамници сте,позорящи България сте,гАспадарите ви от мАсква ни обявиха за враг,заплашиха Народа ни със сармат,как ще я спрете с резидентО?съюзницитени от Нато могат...и от това ни лишавате като ни обръщтате срещу тях!национални предатели сте...а е война и присъдите няма да са споразумения с гУшев!!!магнитски 3 и рико този път!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Доста време модернизацията на армията е политическат дъвка министре! Даже твоят президент казваше на първата ескадрила Ф 16 хартиените самолети. Но явно това не е проблем за теб. Има проблем само, като другите ви критикуват. Благодари на Каракачанов и Борисов за това което имаш в МО. Защото ако Нинова беше продължила, модернизацията щеше да я опапат многодетните ромски майки в нужда и пенсионерите. Тази истина ви боли!
18
1
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 9 Не се шегувай с руската армия. Война е . Засрами се.
17
0
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Как ще си дадем мунициите ? Като дойдат руснаците с какво ще гръмнем , да ги посрещнем ? Радев каза че няма да се бием. Даваме каквото искат , само мир да има.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм военен и от 30 години слушам за модернизация. И още сме с руското въоръжение. Други държави два пъти се модернизираха за това време.
15
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонименправилно - по голяма сила от руската армия няма и няма да има
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая модерна армия ко ше брани интересно? Държавата на номенклатурата, мафията? Че модернизацията ше им напълни сметчиците с комисионни е ясно
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купени са F16.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 25 000 момчета и момичета, кво очаквате да браним. Какво модернизираме, западна бронировка на бмп и бтр. Снайперистите ни се молят за патрони, пък още ги карате да си събират гилзите за отчет. Смотани политици и въздух под налягане генерали.
11
2
 
12
 
! Отговори
___ преди 1 година
Побъркахте се с тия оръжия.Сега Борел,вчера зеления ,утре деменцията.Да праща САЩ .
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се купят машини, ама няма да има кой да ги кара, защото военните напускат. Особено войниците. За жалка заплата от 1000 лв никой няма да иска да го третират като ла й но.
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въоръжението на България трябва да е само руско! Защото е най доброто! По голяма сила от Русия няма и няма да има!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в дребната ни армия има 30% непопълнени места. Никой не иска да става военен заради смешните пари, които се плащат и много често непоносимите условия. Все още служат хора, които са минали 50 години. След 10 години те ще напуснат по пределна възраст, а на тяхно място няма никой да дойде. И незаетите места ще станат над 50%.
7
2
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Къде са войниците? Армия без такива няма. Как ще модернизираш нещо, което го няма, а него го няма заради модерните "СЪЮЗИ", единия от които дори ни "ПАЗИ". Пълен "Ц И Р К".
6
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе русофилче, нашите зетнно ракетни комплекси далеч не са толкова добри, нито са толкова много За 9K33 Оса ли ревеш? Дето са 20 броя и бият до 12 километра? егати и златните ЗРК-та имаме. Давай ги бързо и издейставй 3-4 TWA Advenger, повече смисъл ще има