Страната ни подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна

Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната в Брюксел
Обновена: 20 мар 2023 12:11 | 20 мар 2023 12:11, Йоана Цонева
175
Страната ни подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

Междувременно БНР съобщава, позовавайки се на дипломатически източници по предварителна информация, че България е сред страните-членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните-членки.

Още по темата
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, пише БНР.

Днес и утре Димитър Стоянов ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години.

Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана, съобщават от Министерство на отбраната.

Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
6
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Коя страна, тая страна е и наша, не само на либерастията? Мен никой не ме е питал? Тази украинска любов вече се отрази на подкрепата за ПП и ДБ. Сега явно и Президентът е решил да се прави на Рамбо. Ами добре, а като свърши мандатът ? Ние можем да помним още 4 години, няма да забравим ...
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия 1 милион снаряда да оправят барем 100 хиляди руснака!
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 112 А швепс на клечка не ти ли трябва.
102
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! 90% гласуват да служат на ес 7 нато и подкрепата е нормална. Даже безплатно трябва да им ги дадем!
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много кахърна снимка на министъра сложили, трябва друга, с по-ентусиазиран поглед в бъдещето тип "ще разгромим Русия, рот фронт".
100
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепяйте, майце*продавци. Но всичко се връща рано или късно. Който гръбнак нема, лесно го навождат да го....
99
5
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
и от какви съображения ще налеят в окрайна милион снаряди?..-ОТ ВОЕННИ ?..-НЕ,ЕС НЕ е участник във конфликта,нито е нападнат от Русия!!...От ХУМАННИ?..-Ами НЕ,защото тези снаряди са предназначени ДА УБИВАТ човешки същества!!..Това хуманно ли е?..Тогава?..Остава единственото обяснение:-Зарадибезумния слугинаж на ония отдъд океана.....Но май се правят че не знаят евросинекурите :..-"Каквото повикало,това отговорило"..Определено руснаците ще им върнат жеста!..Не знам как ще стане,но няма начин да н
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пламен.Е ходи и ги изритай щом мислиш,че можеш.Щд се намери някой автомат за теб не се притеснявай.
97
24
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Супер новина, трябва да помагаме на Украйна да изрине руското нашествие
96
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-накрая. Капка в морето, но все пак добра новина.
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 105.. Украинците са купувачи, просто бизнес!
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 102 И това,че ни харесва да ни вкарват в тая история,да има инфлация и да страдат бизнесите на хората и цялата икономика ни прави русофили в твоите очи така ли.А какви точно пък са ни украинците на нас,че не е ясно.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 93<АнонимеН.А що не почетеш пак ,че тоя снаряди не могат да се произвеждат тук,а и няма мощност за такова производството,ако го имаше нямаше да се рови по складовете на Израел и Южна Корея.А трябва и с нещо да се изстрелват тия снаряди и за тях няма нужни бройки произведена артилерия,защото никой не се е готвил за такава война.
92
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То, за eF-ките, като гледам, ще чакаме повече отколкото за Лади и Москвичи едно време. А снарядите за Украйна се дават на секундата. Не знам кои подкрепят изпращането на оръжие, но около мен няма такива. Всички са изплашени от тая война и възмутени от поведението на нашите управници, направо ни вкарват във войната.
91
16
 
7
 
! Отговори
вГъзраждани преди 1 година
10 *** русофили пишат тук от името на цял един народ... Я у лево бе, *** мaZни!
90
9
 
7
 
! Отговори
русофилченца преди 1 година
Не ги даваме, ПРОдаваме ги! Което е отлична новина!
89
0
 
9
 
! Отговори
нинова преди 1 година
аааа, не не , снарядите за Полша !
88
9
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Язък, че не построихме, като чехите завод за 155мм снаряди, добри пари щяхме да направим, ама пуста ми лупса на акъл.
87
7
 
17
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
Аз не съм съгласен. Както и милиони други.
86
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко военните се оказаха същите го..вна като политиците... Та така от всичките спасители най-добър беше царя... Не че беше нещо особенно но поне не беше такъв гъзолизец като останалите.... Всичко останало е лош матрял, може би са прави турците че от бу.гари.стан нищо не излиза ако те не управляват.