Страната ни подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна

Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната в Брюксел
Обновена: 20 мар 2023 12:11 | 20 мар 2023 12:11, Йоана Цонева
175
Страната ни подкрепя доставката на 1 млн. снаряда за Украйна
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в съвместно заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет "Външни работи" в Брюксел.

На заседанието ще бъде дискутиран годишният доклад на Върховния представител по изпълнението на Стратегическия компас за сигурност и отбрана.

Междувременно БНР съобщава, позовавайки се на дипломатически източници по предварителна информация, че България е сред страните-членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните-членки.

Още по темата
От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, пише БНР.

Днес и утре Димитър Стоянов ще участва и в първото издание на Форума за партньорства на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Планира се такъв форум да се провежда на всеки две години.

Целта е повишаване на ефективността и координацията на усилията на ЕС за засилване на сътрудничеството с партньорите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана, съобщават от Министерство на отбраната.

Форумът ще стартира с дискусии на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС и с министрите на отбраната на страните-партньори по въпросите на съвместното управление на съвременните предизвикателства пред сигурността в глобален мащаб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен...........Какво продаваш като не произвеждаш снаряди д тоя калибър.......... напротив, произвеждат ги от няколко години във ВМЗ. НАТО стандарт.
64
5
 
28
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
ЕС военен съюз ли е или икономически? щото в един военен вече членуваме без да ни питат Във втори военен без да ни питата вече не демокрация, а нещо от миналия век! това няма да свърши добре!
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 А гривньо гривньочкин за какво реве да му се дава всичко което той поиска ли ?
62
7
 
13
 
! Отговори
Демек преди 1 година
цялата подбалканска дъга от Сопот до Мъглиж става рискова за обитаване в следващите години..
61
5
 
28
 
! Отговори
мак преди 1 година
Колко от тези снаряди и въоръжение от ес попада в ръце на укр. бандити или терористи? Кога ес ще фалира? А България, най-бедна ще фалира първа. Но нищо, прословутите капачки се намират във всеки дом, така че политиците не се притесняват, че няма да има пари за линейки да речем. Г..н.ус и предателство. И никой не пита народа, съгласен ли е.
60
5
 
25
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Интересно при тази инфлация ,кой ще плаща суровините за производството им.Казаха ,че 10 млрд.от липсващите в хазната средства са заминали във вид на помощи за Украйна!А сме пред фалит.
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ,63'Я си карай колелото Украйна и не ни занимай с глупостите си.
58
0
 
17
 
! Отговори
Eйgжънт Apиeл Ckит преди 1 година
Cera cтaнa ли вeчe яcнo нa вcичkи, kak Бълrapия e влeзнaлa нaвpeмeтo в "Tpиcтpaнният nakт"? Cтpagaлeцът цap Бopиc III nocтaвeн мeжgy чyka и нakoвaлнятa oт gвeтe вoювaщи cтpaни. И koлkoтo ga ce e cтapaл ga oвapgи cтpaнaтa oт вoйнa, e бил бeзcилeн cpeщy arpecивнитe нanъни нa neтokoлoнни noлитици...
57
4
 
23
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
2000лв за 1 снаряд, наистина ВОЙНИТЕ са МНОГООО пари, за това фАЩ, не са спрели са водят войни от както съществуват!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59 Какво продаваш като не произвеждаш снаряди д тоя калибър.
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е ''страната ни" бе, шушляк - народът, или ти?? А можем ли да те уволним?
54
4
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Лошо няма да продаваме оръжие, стига да не ни пречи на съвестта, но лошото е друго. Ние не го продаваме, а го подаряваме. Дори с пари от фондове или бюджет на ЕС, това са пари на хората, които плащат данъци. Това не са пари от Украйна или САЩ, та да се радваме на бизнеса. Това са пари, взети от всеки от нас, редовно плащащ данъците си. И това е лошото. Не че видиш ли продаваме оръжие на някой.
53
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се събудим, както де събудуха французите!
52
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето толкова струват обещанията на Радев и служебното му правителство, че няма да се включваме във войната!!!! Президента показа, че НЕ Е човек на думата, и се изпе.де.рес.ти като всичките ни политици!!!
51
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ Е ВЯРНО! НЕ ПОДКРЕПЯМЕ! ОСТАВКА НА ПРОДАЖНИКА! ЗАТВОР!
50
6
 
19
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Мръсни, продажни кръвопийци, стига ни цапахте ръцете с братска кръв!!!
49
6
 
24
 
! Отговори
Поправка: преди 1 година
Страната ни НЕ подкрепя оръжия и боеприпаси за Покрайна. Пр0дажниците ни се съгласяват на всичко и говорят от името на народа,без да го питат! Важно е да задоволят господаря си от КраваршингтЪн за сметка на българите,все още населяващи колонията...
48
2
 
23
 
! Отговори
Я вол преди 1 година
Виждате ли, дойде еврокомисаря и нашите доставят.
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става ако ги произведат у нас и Европата плати за поръчката. Немам нищо против. А иначе за моралната страна на въпроса, те украинците и без това са толкова зле, че обикновено пуцат по своите, така че ми е все едно.
46
3
 
6
 
! Отговори
Убиват Българи преди 1 година
Гешев какво мисли за Военен Трибунал и ICC HAGUE , ще му хареса ли като установят поръчките му за масово следене и убийства на Българи в целият Европейски Съюз!?Да му мислят Висшите полицаи в Министерството, ГДНП, СДВР и на вече провинциалните Пехливани!