Зарков: Правната помощ трябва да се разшири

По думите му тя трябва да стигне до всички нуждаещи се граждани
10 апр 2023 16:52, Йоана Цонева
15
Зарков: Правната помощ трябва да се разшири
Снимка: БГНЕС

Правната помощ трябва да стигне до всички нуждаещи се граждани. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков по време на официална церемония по встъпване в длъжност на новото ръководство на Националното бюро за правна помощ (НБПП) днес, съобщиха от подопечното му ведомство.

Новото ръководство на бюрото е избрано с решение на Министерския съвет на 15 март 2023 г.

Зарков изтъкна, че дейността на НБПП трябва да е широко разпознаваема сред гражданите, така че хората, които имат нужда от правна помощ, да могат да се ползват от нея.

Той каза още, че са направени важни промени в Закона за правна помощ.

Още по темата
"Правната помощ трябва да се разшири, както по отношение на страните с методи за разширяване на спорове извън съдебна зала, така и за отношенията на гражданите с администрацията, които стават все по-сложни и конфликтни", смята Крум Зарков.

Новоизбраният председател на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева посочи, че то е един от най-важните органи в страната, защото чрез него българската държава и адвокатура осъществяват достъпа до правосъдие на уязвимите групи.

Зам.-председателят на бюрото Лилия Симеонова увери, че ще работи за това НБПП да бъде все повече припознавано от обществото като институция за осигуряване и гарантиране на достъпа до правосъдие на всеки гражданин.

На церемонията присъстваха заместник-министрите на правосъдието Мария Павлова и Емил Дечев, зам.-омбудсманът и бивш председател на бюрото Елена Чернева, както и Вася Илиева - шеф на НБПП до 2012 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Комунистически Зарков ще определя в демократична България назначен служебен Е питам аз има ли държава изобщо
8
0
 
7
 
! Отговори
Конституционен съд преди 1 година
Законите са противоконституционни !!! Зарков да си скъса юридическата диплома !
7
0
 
8
 
! Отговори
Бай Петко преди 1 година
Кацамунски е много активен напоследък. Пак се готви нещо.
6
0
 
7
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Тоес ЛГБТ, роми да съдят и да рекетират държавата. Също така създаване на още паразитни административни длъжности подобно на медиаторите и омбутсманите.
5
0
 
8
 
! Отговори
Соня преди 1 година
Ч у че ло!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С правна помощ(прокурорско-съдийска) се ползват разни Семерджийци,Тикви,Горанчета,Прокурорски синове и дъщери,наркотрафиканти,милиционери..и изобщо всички които с крадени пари си плащат на правосъдието да им помогне да не ги осъди на затвор
3
1
 
1
 
! Отговори
адвокат преди 1 година
Колега Зарков,ако не знаете,да ви кажа-80% от лицата на които се предоставя т.нар."служебен адвокат",лъжат,че нямат възможност да си наемата договорен такъв.Знам го от дългогодишната си адв.практика.Мнението ми е,че трябва да се наложот много по-строги изисквания за такъв бонус.Другото е,че една кавалкада безработни колеги,чакат само на такива дела.Просто нямат клиенти.Елате и вижте какви скандали стават на годишните събрания по този въпрос.И това допълнително снижава авторитета на адв.професия.
2
2
 
1
 
! Отговори
Това е ад преди 1 година
В град Бобов дол директно убиват Българи и никой не помага на заплашените жертви, що за Държава е това-Франкенщайн може би!? Мирослав Германов
1
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Тоя е бacи гнycapa комунистически!!!