Гечев към ЕК: Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират?

Той е разочарован от изявлението на комисията
17 апр 2023 10:20, Нели Христова
101
Гечев към ЕК:  Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират?
Снимка: БГНЕС

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза в интервю за bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

"Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират", коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от извялението на говорител на ЕК, че "търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност".

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

"Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, пазарните методи се нарушават", уточни земеделският министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Км преди 1 година
Чакайте,чакайте,Вие докато се начакате ,,ЕС,, ще ни фалира държавата.
84
1
 
1
 
! Отговори
Като преди 1 година
До АнонименКато си доубием селското стопанство, ти ли ще отглеждаш жито?Ако проблема бяха нашите фермери, защо няколко други държави също не го искат това зърно. Дори Поляците казаха стига
83
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Не разбирам , но е логично да се спре вноса на зърно , при положение че нашите силози са пълни и няма къде да се продаде.Внос се прави само когато нашето не стига.Идва време и за новата реколта. Къде ще се складира ?
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябва да направите да гласувате в Парламента доверие да състави кабинет ПП И ДБ.Е ТОВА ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ.НИКОЙ НЯМА ДОВЕРИЕ НА ХАРТИЕНАТА МАФИОТСКА КОАЛИЦИЯ.
81
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да се жертваме за украйна и за либералните ценности. Украйна се бори за демокрацията а САЩ е най- демократичната страна!
80
3
 
6
 
! Отговори
А ха преди 1 година
БГ фермери НЕ са точно милионерите - зърнопроизводители! Но щом Гечев се отъждествява с тях...само???
79
3
 
5
 
! Отговори
Упс преди 1 година
ЕСССР
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако зависи от гробарските партии -гроп ,ппдб няма да има милост за българските производства. Друг е въпроса ,че със спиране на украинското зърно цените ммогат да скочат нагоре. Но все пак измислената пазарна икономика също може да прецака нещата според това ,че се ръководи от евро закостеняла система.Европа подвластна на американци. Политика и икономика в едно.
77
1
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Регулации не може да има при пазарна икономика. Трябва да се каже, че в ЕС икономиката е планова а не пазарна. Самите субсидии и помощи към бизнеса правя икономиката планова . Отделен е въпросът, защо несубсидираните украински земеделски стоки са по евтини от субсидираните европейски ???
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам нищо против да плащам и по 5лв за хляб стига да знам че не е пръскано житото с отрови от които не ти остава много да живееш след консумация. Да нашите фермери са мутри, но нима украинските производители не са същата ***.
75
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнарите реват защото украинския внос им подбива спекулативните цени! Не се поддавайте на манипулации! Хляба мина 3лв/кг и го гласят за поне 3.50лв/кг! Народа обеднява!
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въвеждай си забраните и да не ти пука за ЕК, няма да им ядем ***, които навремето самата ЕК забрани.
73
7
 
9
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Колко украинско зърно, картофи,олио,яйца,сухи млека и всякакви буламачи взимахме и тровехме българския народ с радиацията от Чернобил, но тогава никой не каза две думи, защото големите печелбари-търговци бяха силни и единици с протекции от властта!Сега взеха да реват ,че яйцата и зърното били заразени с обеднен уран от натовските снаряди!!!???Българският народ е садомазохистичен и недалновиден народ, лесен за управление и манипулация!Агент Барни Флеминг!ЦРУ!!!
72
5
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Ами Гечев, спри вноса на пшеница , нашите да продават на тройна цена на мелниците зърното. И тогава ще те питам как ще спреш народното недоволство,защото и сега хляб Симид 830 гр. струва 2,20 във всики магазини , като стане 5 лева ? И народа ще трябва да плати цената на шепа печалбари ,които си скриха зърното ,за да изнудват с висока цена мелниците и хлебопроизводителите,а сега реват,че не им се получи номера.
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво още трябва да се случи за да осъзнаете, че сте роби, стига сте се подлъгвали от празни приказки за демокрация и свободна търговия, това са фантазии за малки деца
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които не произвеждат нищо, но взеват субсидии и то огромни от държавата трябва да фалират, стига сте ги толерирари. Това отдавна е масова практика да се вземат субсидии без да се произвежда продукция. Къде е контролът на държавата и на земеделското министерство или си получават бонусите от субсидиите.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даааа!
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гошко избъсни се баба
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им втора С класа на хората, не бъдете лоши
66
4
 
12
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Аз също съм недоволен от цените на хляба , но четейки по долу коментарите разбирам защо поляци и унгарци произвеждат , а ние не . Бих го формулирал *** народ слаба държава . За да може да консумираш , трябва да произвеждаш . За съжаление хората по форумите не са такива и не могат да различат пшеница от ръж на полето .