Зайкова: Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева

Според нея изяждаме парите на младите
Обновена: 17 апр 2023 12:12 | 17 апр 2023 12:12, Нели Христова
64
Зайкова: Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева
Снимка: БГНЕС

"Предполагам, че финансовият министър Росица Велкова е разработила три варианта на бюджет – оптимистичен, песимистичен и един, с който да влезем в еврозоната през 2024 г. Какъв бюджет ще бъде приет зависи от това, дали ще има правителство”. Това заяви икономистът Мика Зайкова в предаването "Твоят ден" по "Нова нюз".

"Увеличението с 12% на пенсиите е съгласно правилото и е пределна възможност. Ние и сега ползваме дефицита в осигурителната система, ядем парите на младите хора. Вместо тези над 50% да отидат за здравеопазване, за образование, ние ги взимаме, няма от къде другаде да вземем пари”, каза Зайкова и допълни, че колкото и бързо да растат пенсиите, те са под линията на стандарт на живот. "Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева", обясни Зайкова.

Тя препоръча да се спрат субсидиите за електроенергия. „В България има още едни субсидии – водните. Ние не плащаме субсидии нито на населението, нито на бизнеса. Ръстът на цената водата надминава 40-50%, а в североизточните райони е много по-висок”, каза Зайкова.

Зайкова припомни, че от 8,3 млрд. лева от бюджета за капиталови разходи само 1 млрд. лева наистина е похарчен за капиталови разходи и допълни, че депутатите не са разрешили прехвърляне на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Моля Ви! преди 1 година
До Ти??!"онези",от посолството и Брюксел ни организирват.Това закрийте,онова спрете.Това няма да произвеждате!Те, казват кое,що.Сега ще ликвидираме окончателно и земеделието.Земята ще стане без пари.Чужди капитали ще я доизкупят,и края е близо.Душите ни продадени,земята чужда,а горите изсечени.
49
0
 
2
 
! Отговори
Ами,и,и! преди 1 година
До Защо??"статус над средния"?Това значи,голяма фирма,бедно положение.Участието в пенсионната система е решаващо,бе другарю!Колкото повече,толкова повече.Щом си "над средния"статус,би трябвало да го знаеш.Но ти беше удобно,нещо като началник,надвесен над едно бюро,почти нищо не правещ.Чакаше само аванс,заплата,и премии ако дадат.Така,че да няма оплаквания.
48
0
 
1
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Средната пенсия 700 лв. Когато работех и се подписвах по ведомост а не "под масата" социалният ми статус беше над средния и то много над средния. Защо сега пенсията ми е 525 лв. Какви бяха, а и сега са всичките нормативни уредби сътворени от НОИ и ф.Ъ-ш.к"ии като Нейков и сие балкански плямпала и "Я"к.сперти? Я отговори наборке.
47
0
 
4
 
! Отговори
Ти преди 1 година
Управленците са виновни, както и народа ни, че има ниски изисквания. Малко стратегия за развитие на някой сектори в които можем да сме конкурентни и всички можем да живеем нормално, не безумно богато, но нормално. България разполага с всички ресурси. Жалко, че не можем да се организираме.
46
1
 
6
 
! Отговори
астора преди 1 година
Постоянно се пише че дьржавата дотира частния бизнес, казват около 12-13 милярда, никьде не прочетох закон или постановление това да се прави. Една грьцка фирма базирана в Перник , произвеждащо метали и потребяваща ток около 100 мегавата на час е така дотирана от дьржавата , че е стигнала сврьх печалба , заради която за да не я вьрне под формата на даньци, купува за началниците често нови джипове и автомобили. Над 60 броя
45
2
 
0
 
! Отговори
демокрацията преди 1 година
Тя е враг на твореца Господ-ога ТЕОКРАЦИЯТА....................
44
3
 
6
 
! Отговори
всичко е предрешено! преди 1 година
жени и деца на комунисти ни управляват!
43
1
 
12
 
! Отговори
Ех преди 1 година
Мика няколко месеца преговоряше с ПП за правителство. Сега да каже, защо толко се вдигнаха цените и линията на бедността е 1250 лв. Не само пенсиите и заплатите са ниски.
42
2
 
13
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Нейният син работи в Канада. Той колко вноски е направил за нейната пенсия?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато такива хора управляват България пази боже
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2,85 милиона работещи, от които 100000 държавни служители, 2 милиона пенсионери, ??? неработещи живеещи на помощи, 1,5 милиона деца и учащи се! Това е математиката. Работещите са 2,35 милиона наети и около 500 хиляди самонаети и работодатели.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 милиона работещи, 2 милиона пенсионери, 2,5 неработещи роми, 1 милион деца и 500 000 държавни служители! Едва ли само аз разбирам от математика , но очевидно е ,че няма как да има всички да сме добре! Трябва ромите да бачкат! Това е! Стига сме ги хранили!
38
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Зайкова: Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева " ... Благодарете на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, че пенсиите са почти два пъти по-ниски от издръжката на живота. Ако ГЕРБ не бяха завзели властта през 2008 година сега доходите ни щяха да са поне два пъти по-високи.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краде се най-безугледно и не се създава - това яде парите и бъдещето на младите хора.
36
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жа Мика Зайкова е една обобщена карикатура на българския чиновник - некомпетентна просто защото е елементарна, винаги цицала държавата, уредила децата си с поръчки и най вече провокативна стара бабичка. Да си гледа старините и да се извини, че е предател на България, който работи за митрофанова
35
13
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Да е жив и здрав Борисов още мнооого години че некадърниците злобарите неудачниците да се оправдават с Борисов ЗЛОБАРИ БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ БОРИСОВ КАКВА БЕШЕ
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист Програмистите ослепеват още на 20-25 г. и са инвалидни *** нсии. 300 лева пенсия
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масата народ получаващи ниските пенсии са предимно осигурявалите се на минимума и получавали пари в плик, за които не се плащат осигуровки и данък. Заради такива хора в пенсионната система не влизат милиарди всяка година и не само в нея. Не е ясно кой получава пенсия над 2400 лева, колкото е пенсията на хората осигурявали се на максимума, откакто го има.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбираш ли... Ами прочети мотивите за въвеждане на максималната осигурителна сума преди години. Разумният размер на този праг е 10 минимални заплати, както беше в началото, когато въведоха прага. От доста време този праг е много нисък и сега даже хората осигурявали се на максимума, след 40 години стаж, пенсията им е около 2400 лева.
31
3
 
17
 
! Отговори
Гъз преди 1 година
Абсолютна трагедия е че при демокрацията държавата като цяло е по бедна от при социализма. Пълен провал за г а н я