Зайкова: Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева

Според нея изяждаме парите на младите
Обновена: 17 апр 2023 12:12 | 17 апр 2023 12:12, Нели Христова
64
Зайкова: Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева
Снимка: БГНЕС

"Предполагам, че финансовият министър Росица Велкова е разработила три варианта на бюджет – оптимистичен, песимистичен и един, с който да влезем в еврозоната през 2024 г. Какъв бюджет ще бъде приет зависи от това, дали ще има правителство”. Това заяви икономистът Мика Зайкова в предаването "Твоят ден" по "Нова нюз".

"Увеличението с 12% на пенсиите е съгласно правилото и е пределна възможност. Ние и сега ползваме дефицита в осигурителната система, ядем парите на младите хора. Вместо тези над 50% да отидат за здравеопазване, за образование, ние ги взимаме, няма от къде другаде да вземем пари”, каза Зайкова и допълни, че колкото и бързо да растат пенсиите, те са под линията на стандарт на живот. "Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева", обясни Зайкова.

Тя препоръча да се спрат субсидиите за електроенергия. „В България има още едни субсидии – водните. Ние не плащаме субсидии нито на населението, нито на бизнеса. Ръстът на цената водата надминава 40-50%, а в североизточните райони е много по-висок”, каза Зайкова.

Зайкова припомни, че от 8,3 млрд. лева от бюджета за капиталови разходи само 1 млрд. лева наистина е похарчен за капиталови разходи и допълни, че депутатите не са разрешили прехвърляне на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
16
 
! Отговори
До мдааа преди 1 година
20% от хората не доживяват до пенсия.
29
2
 
25
 
! Отговори
А ха преди 1 година
Над Милион бг пенсионери получават Минимална пенсия от 467 лв. Откъде идва тази ОГРОМНА СРЕДНА пенсия??? Явно има доста хора с над 2000 лв пенсия. Познайте кои са те предимно?! Бивши партийни началници, администрация , полиция и военни. Плюс по 20 заплати при пенсиониране. Че кой ще се откаже сам от тия сладки сладки привилегии?!
28
3
 
11
 
! Отговори
До упс преди 1 година
Можеш да си отвориш сметка в частен пенсионен фонд и там да се осигуряваш. Навсякъде има таван на максимума на осигуряване. Така че се осигурявай на максимума и за останалото, ти се погрижи.
27
3
 
11
 
! Отговори
Упс преди 1 година
Не разбирам защо има ограничение за Максимално пенсионно осигуряване???? Ако получаваш 10 000 , защо да не се осигуряващ върху ДЕЙСТВИТЕЛНАТА сума???
26
1
 
17
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Другарко зайкова, а колко хора си отиват малко преди да са взели първата си пенсия???
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами намалете пенсийките на бившите военни, МВР и разни други чиновници за да се изравнят.Пенсиите на определени хора са по 3400лева, даже повече отколкото на едно младо семейство с деца.Как си представяте да раздавате подобни пенсии без да нарушите баланса ?
24
3
 
12
 
! Отговори
До Млад учител преди 1 година
Господине, щом "пробутваш " частни уроци ,явно за нищо не ставаш.Жалко за децата ,които уж учищ.И 1100 са ти много.
23
1
 
2
 
! Отговори
До програмист преди 1 година
Ако не си американски гражданин, няма как да се осигуряваш в американски пенсионен фонд. Също и американци живеещи извън САЩ, няма как да се осигуряват в такъв фонд. Затова единственият начин е да се установиш в САЩ завинаги или да си отвориш брокерски акаунт и да купуваш американски акции.
22
1
 
12
 
! Отговори
До 37 Мда.. преди 1 година
ОправИ си правописните грешни, пък после давай акъл! Инфлацията е много по-висока от официалната, и Мика не ти е виновна за това.
21
2
 
23
 
! Отговори
До млад учител преди 1 година
Не искам да те плаша, но е добре да си повишиш квалификацията и да си намериш работа. С 1100 чисто не можеш дори ипотека да плащаш, пък деца е абсурд да отглеждаш, храниш, обличаш и инвестираш в образованието им. Пенсия със сигурност няма как да получиш, защото се осигуряваш на минималната.
20
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Животът не е само мяу-мяу. Човек трябва още докато е млад да помисли за пенсия. Това означава, че на 18 години трябва да си почнал първата си работа и да се осигуряваш на максимума за да си сигурен, че както от държавният, така и от частният фонд ще получаваш максимална пенсия. Хубаво е човек да има още един частен фонд, където да се осигурява за пенсия и един брокерски, където всеки месец да заделя по едно 800 лева и да купува акции.
19
7
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Баба Зайка финансов гуру !!! Като се сетя че беше прорукувала ориза как щял да стане по шест лева килото спрях да и чета глупостите , мисля че по голям успех би имала ако рекламираше крем за лице ...но това е мое мнение и всеки си има право на такова.
18
1
 
14
 
! Отговори
Йокин преди 1 година
Преди 60г.започнах работа.Още тогаз,един колега(ВЪЗРАСТЕН),казваше,в столовата,АЗ ОБЯДВАМ,ДВЕ КЮФТЕТА,ДИРЕКТОРА ШЕСТ,СРЕДНО,СЕ ПАДАТ,ПО ТРИ.ЩО ТЪЙ!!!и С ПЕНСИИТЕ-ТЪЙ.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После да няма пак, я сега махнете три 0ли
16
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тая на колко години стана още се тътри тука, айде стига толко има млади хора с идеи, стига с тия вомпире.
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен По-добре е без дете.
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мика,палавнице,в моето семейство с дете средния чист доход е 740 лв.Справяме се.Не е само в пенсиите.Не ми е индексирана заплатата последните години.Частен сектор,престижна компания,сега може и да вземете от печалбата за бюджетните и за пенсиите!Нещо криво има в България в това отношение.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
780 лева е минималната заплата и 467 лева е минималната пенсия - почти два пъти по малко от минималната заплата.
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва смяна на парите. Нов лев и се забрани $ и другите чужди валути, зашото внасят инфлацията от техните печатници. В сравение с 1990 г. бг не може да купи даже и храна а за жилище в София е абсурт
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 1250 лева издръжка на живота... това за какво домакинство важи? За различните домакинства според броя на хората в домакинството и вида им, издръжката е много различна. Едно е сам човек работещ, друго е сам човек пенсионер, трето е домакинство от двама работещи с две малки деца, друго е двама работещи с две деца студенти и т.н. ако не бъркам над 50 са вариантите. Мила Зайкова за кой от тях говори?