Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет

В момента ГЕРБ спасяват ПП, смята Цветанка Андреева
31 май 2023 11:49, Анисия Иванова
62
Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет
Снимка: БГНЕС

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство, смята политологът Цветанка Андреева. Според нея е добре двете коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, да разширят парламентарната подкрепа.

"Вече има толкова много сюжети - сюжети на различни войни. Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече 3 година. Този цикъл не свършва. Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където й е мястото", коментира тя пред БНР.

Според нея скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия. Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство, смята тя. По думите й те трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа, и че няма да играят двойна игра. Според нея това са процеси, които вече са в контрола на политиците от двете коалиции.

Още по темата

"Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП - да оцелее чисто политически. /.../ ГЕРБ спасяват фундамента на демократичния устой, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение. В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот", допълни политологът.

Според нея не трябва да се дава имунитетът на Бойко Борисов:

"Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война. Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците - имунитетът защитава депутатите именно от това - да няма саморазправа с тях", допълни гостът.

"В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес", категорична бе Андреева.

По думите й президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период: "Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт".

Според нея не толкова протестите ще дадат енергия в момента. Хората искат редовно правителство - 66% искат това, цитира тя допитване.

"Не радикализма в нагласите, а напротив - консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза", смята Цветанка Андреева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
10
 
! Отговори
Това ли каза преди 10 месеца
Посолството?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фундамента на демократични устой да се прави ала бала на изборите ,при всяко ново правителство да се сменят всички държавни служители само с Наши ,да се следва инструкциите от посолствата стриктно ,,да се диктуват всичи новини в медиите .. да си дават поръчки само на Наще ,да се манипулира народа с инфомация която е наредено , да се разбие здравеопазването и образованието ...това е демократичния гръбнак
32
4
 
9
 
! Отговори
ПП-дб са опасни! преди 10 месеца
Медиите на маф ията са бтв, нова тв, вестн. труд и 24 ч. и новини. бг, прави впечатление как отразяват предимно мнението на симпатизантите и политолозите на ПП-дб и герб.Гласувах 2 пъти на ПП измамата!България е член на ЕС и НАТО и няма никаква заплаха от никъде за това членство, с изключение на "Възраждане", които само са против НАТО. Но никога членството в еврозоната и Шинген не е зависило и няма да зависи от тези бок луци ПП-дб или от 2000 души от техните бизнес среди,които протестира
31
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Тази не знам защо постоянно я бутат по националните медии. И тя е на щат към "посолството".
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя таз не знам за какво е канят, никога не познава, но за сметка на това е на заплата при Бойко :)))
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 24, не че нещо, ама не Рундьо плеска глупости онлайн 5 часа, виж каква картинка е просто, един политически номад като Руди гела беше достоен, а сега вече не е, а защо стана така, защото са му отказали министерски пост и естественно той си отмъщава
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Aман от спасители! Страх ги е, че след още 3-4 избори и фюрер Костадинов ще вземе властта.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нема да доведе до кабинет, не знам каква синоптичка/психоложка си моме...хахахахаха :))) Бойко требва да ти намали лекарствата, че си личи колко си пристрасна :)))
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма няма! Избори! Това не е просто абсурдна ситуация! Това е тотално падение, морал, чести и дълг са заменени с кюлчета! Стига!
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А ПП-ДБ-ГЕРБ кабинет ще доведе до всенароден погром.10.01.97 ще им се стори като загрявка на Хебър(Чепинци) с/у мач Барса-Реал.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами ако боко не влезне в правителдство ще му бъдат повдигнати и по тежки обвинение - спомням си панамския генерал дето им беше служил вярно 20 години - но поиска канала да е на панама - ами прибраха го от независимата дърлжава и му ръснаха 20 години - все ще измислят за какво- така че не се съмнявайте правителство ще има
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евроатлантическите чакали се сдавиха.Колонията се разпада.Доброто иде,но трябва още около 1,5-2 годинки търпение.И дано повече българи започнат да излизат от тая летаргия.
22
2
 
8
 
! Отговори
Политкоректен преди 10 месеца
А, Цветанка на бившия военен министър Ненчев била политолог? *** наистина ли? Отде ги намирате тез високообразовани обществени фигури бе??? Щом тая я канят по студиата да плямпа, значи много ви е зле журналистиката, много!
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 14, през 2020г. ситуацията беше съвсем различна - най-малкото нямаше война, и от тази гледна точка, руския агент Рундьо не беше чак толкова вреден и опасен! Тогава Борисов изглеждаше като диктатор, и много хора искаха смяната му. Днес вече нещата са съвсем други, и властта трябва да бъде издърпана от руското мекeре Радев НЕЗАБАВНО!
20
4
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 10 месеца
Братлета, знам, че ще ме изтрият, но тая е еманация на жените, които не си мият интимностите и вонят на риба :D Ако мислите така- плюс, ако не- минус :D
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
разбира се - от американското посолство са наредили - имат много рабогта за вършене
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пепи Еврото е поредната икона в стената на мутро-гербаджийската интелигенция.ГЕРБ (доколкото може изобщо да се говори изобщо за самостоятеле субект извън опеката на ДПС, защото това е под въпросителна) си има Никола Филчев, Недялко Недялков, Мишо Константинов, Петьо Блъсков, Тома Биков, Иван Стамболов - Сульото и сега, новите звезди в гербавата галактика - Пепи Еврото и обаятелната му със своя интелект съпруга.
17
0
 
4
 
! Отговори
РЕНИ преди 10 месеца
PRAV SI 8 - kakvi " POLITOLOZI" se navadiha
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Началото на края на 12-годишното ЦАРУВАНЕ на Тиквата. Беше овладял цялата Държава, Съда, Прокуратурата, обградил се с неграмотници и крадци като него и купил националните медии, които да го хвалят по 20 пъти на ден.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе, той Бацко и Влади Горанов не си спомня да го е виждал.