Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет

В момента ГЕРБ спасяват ПП, смята Цветанка Андреева
31 май 2023 11:49, Анисия Иванова
62
Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет
Снимка: БГНЕС

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство, смята политологът Цветанка Андреева. Според нея е добре двете коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, да разширят парламентарната подкрепа.

"Вече има толкова много сюжети - сюжети на различни войни. Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече 3 година. Този цикъл не свършва. Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където й е мястото", коментира тя пред БНР.

Според нея скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия. Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство, смята тя. По думите й те трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа, и че няма да играят двойна игра. Според нея това са процеси, които вече са в контрола на политиците от двете коалиции.

Още по темата

"Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП - да оцелее чисто политически. /.../ ГЕРБ спасяват фундамента на демократичния устой, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение. В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот", допълни политологът.

Според нея не трябва да се дава имунитетът на Бойко Борисов:

"Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война. Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците - имунитетът защитава депутатите именно от това - да няма саморазправа с тях", допълни гостът.

"В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес", категорична бе Андреева.

По думите й президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период: "Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт".

Според нея не толкова протестите ще дадат енергия в момента. Хората искат редовно правителство - 66% искат това, цитира тя допитване.

"Не радикализма в нагласите, а напротив - консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза", смята Цветанка Андреева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тиквун преди го даваше спокойно, щото се назначи Гешев и не ти пукаше, знаеше, че ще разследват фиктивно. Сега като реши да пожертваш Гешев, той реши да изкара някои неща на бял свят. Сега те е страх.
13
1
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 10 месеца
Шмиргелът не е оставил и една гънчица в мозъка на тази нещастна женица.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Циркът е пълен и не разбирам как тези от ДБ не се усещат че ги разиграват.Или може би и те не са това за което се представят?През 2020-та, Борисов бе лошият, Гешев превърна Радев в жертва, Радев оглави протеста (чрез триото) и Борисов бе изпран. Последният няколко седмици се криеше из Балкана и не смееше да се мерне сред хората. В крайна сметка го изпраха и започна отново да мирише на нов.Сега участниците са същите но ролите са малко разменени.Целта на днешните ченгеджийски номера е Борисов отново да бъде изпран както през 2020 тъй като е изолиран и отслабен а и трябва да бъде решен пр
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съдията осъдил Бойко на 40 години затвор за кражби на милиарди и развитие на корупцията в БГ. Бойко протестирал чрез адвоката си Менко пред Съдията, че е на почти 70 години и няма да може да излежи цялата 40-годишна присъда. Съдията казал - е, тогава колкото можеш.
10
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Баба " Абсурдана " отново е засмяна и " лети " към " върховете " .
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов стана депутат точно защото му трябва имунитет. Борисов е прибрал милиони от далаверите с парите за автомагстрала Хемус и от много други далавери. Борисов знае , че има много престъпления и няма да даде имунитета си сам.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП-ДБ категорично не трябва да гласуват за падане на имунитета на Борисов! И не само и просто заради шанса за правителство, а защото така не се прави, независимо дали срещу Борисов или някой друг, защото може да е всеки. Прокуратурата на Гешев години се мота и превежда тия 200 страници от испански и точно сега реши да иска имунитета на Борисов. Щом са се бавили толкова години, ще почакат още малко, докато се реформира съдебната система и приключи работата си това НС. Публиката тука вече е свикнала да чака справедливост. Вече 34 години го прави, ще почака още малко, ако й се обясни с думи ***
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти да видиш.. докъде я докарахме а? Борците срещу големият мошенник Борисов ще го бранят в народното събрание от лошият Гешев на принципна основа. Та, кажете ми драги, кое е по-лошо - Никакво правосъдие или закъсняло правосъдие? Ще кажете Гешев нищо няма да направи - сигурно е така. Но вие не може да давате гаранция за това. А като спасите Борисов давате единствено гаранция за неговото поредно изпиране с цената на вашето излизане от парламента на следващите избори.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Куцо и сакато е впрегнато да замита под килима държавната измяна на ППДБ.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 3. Зависи кво му изнася на послолството при глобална игра на метрополията. Те малко се интересуват от чужди мнения за разлика от нашите, които не ги е еня за мнението на народа.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече и политоги изпълзяха и почнаха да коментират
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ."...................Тоест, подаването на сигнал за извършена държавна измяна е атака срещу партията? Тази женица повече си притеснява за имиджа на партията отколкото тежестта на извършеното престъпление срещу държавата?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази е някаква косМата Хари, работеща за евра в щаба на Боце?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да разбирам ли, че тия лидери трябва да бъдат оставени да правят правителство, независимо че са извършили държавна измяна.