Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
9
 
! Отговори
Ние сме най простото преди 11 месеца
Племе на света, единственно в България американците не плащат и един цент, че ни ползват базите. Само в България се случва американските окупатори да влязат в работен цех и да накарат работнизите да легнат на пода. И от нашето министерство никаква реакция и нашите хомосексуалисти много радостни, че сме "партньори" с нашите окупанти. Само да спомена на хомосексуалистите, че когато бяхме с Русия нямаше нито един Руски войник и руска бойна техника. Но понеже сме колония има военно присъствие.
137
5
 
5
 
! Отговори
Не няма преди 11 месеца
ЕС ни задължава да изнасяме евтин ток Козлудуй, той не участва в сметките. ЕС ни задължава да купуваме скъп и неефективен ток от перки и фото. По ПВУ отпуснаха още милиарди за перки и фото, на наши хора, разбира се. Но Топлофикация трябва да спре да съществува. Тогава перките и фотото, крайните доставчици ще надуят цените на тока. Ще мръзнем, за първи път германците при топлата зима, плачеха по частни медии, срамуваха се от соц. помощи и кухни за бедни. ЕС е непоносим за европейците, вече.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до "ще ядат насекоми".... по-добре насекоми, отколкото кал.
135
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обяснете ми, господа-другари демократи, защо преди 1989 в България нямаше руски бази и руски войници.
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до 156 кои съседи нали са ни пратньори в НАТО всички съседи , з акво да ни нападат
133
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 154 ЕС е новия СССР по троцкистки модел
132
4
 
5
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 месеца
Себероизточни блатници,безсилни сте. Малката ви кохорта е свръхактивна в своята предсмъртна агония.
131
3
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 11 месеца
Като махнем базите, понеже нямаме армия ставаме лесна плячка на съседите. А аз гъ...ове ближем всякакви.
130
3
 
4
 
! Отговори
ще ядат насекоми преди 11 месеца
Ще ядат насекоми, но ще имат бази! А какво ще ви помогнат базите срещу Сармат и хиперзвуковите ракети? Яжте насекоми!
129
4
 
9
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Трият се коментари просто поради различно мнение, без обиди, без псувни...Това ли е е ЕС хора? Иначе сте свободни да идете до гръцкия плаж....хахахха смех смех смех
128
2
 
2
 
! Отговори
Не няма преди 11 месеца
Със 31% и 150%, внесли са такова предложение, на са решили да е с около 3-4% за ток, парно и 40% обсъждано за вода, при наличие, че водата идва под наклон от Искър за София, че я купуват за стотинки, и че доскоро не плащаха Концесионна такса, изнасяха печалбата. Тази топла зима, смеските са между 60 и 120 завишени от фирмите за счетоводство. Надвзети са между 600 и хиляда лева, като половината минават в графа СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ и подгряване, загуби тръби. Евтин ток Козлодуй го изнасят, товарят
127
1
 
2
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Свобода на словото.....?
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От всички големи русофили, които познавам, един не замина да живее в Русия. Влюбени са в една утопия.
125
7
 
5
 
! Отговори
Красс преди 11 месеца
Жестоко,Мести се в Русия брато.Тая дупка има нужда от хора като теб
124
6
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 месеца
Яште банани и бегайте на запат!
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Ханделсблат": Парите на ЕС свършват. Европа е обхваната от многобройни кризи, но капацитетът на ЕС за действие намалява. Със сегашния си бюджет той не е в състояние да се справи с предизвикателствата, пише Мориц Кох от Handelsblatt.
122
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изумен съм, като гледам в какво се превръща нашето общество! Купена журналистика, купени политици, навсякъде процъфтява цензурата, лъжите, и пенденрастията. По телевизиите само реклами на ненужни лекарства, хазартни мошеничества и неестествени за НОРМАЛНИТЕ ХОРА отношения. За това ли се натискахме в ЕС????
121
4
 
3
 
! Отговори
военни бази преди 11 месеца
Войната в Украйна и спирането на руския газ. Първите последици от изменението на климата и късните последици от пандемията. Натискът на миграцията, а сега и нарастващите разходи за лихви: вероятно никога досега Европа не е била засегната от толкова много кризи наведнъж. Малко неща подсказват, че това описание на ситуацията ще остане моментна снимка. Напротив. Многобройните кризи се превръщат в постоянни
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Газът поевтинява с 25%, а хората пак ще плащат рекордни цени за парно. Парното с 11% по-скъпо от 1 юли. Дневната тарифа на тока за бита ще нарасне средно с 31% от 1 юли, а нощният ток ще поскъпне със 150%. Водата с 50%.
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: "Икономиката на ЕС преминава на военен режим в името на Киев. Западът е готов да увеличи обема на произведените боеприпаси в името на Украйна. Говорим за преминаване на икономиката на военен режим. Ще отделим 500 милиона евро от бюджета на ЕС и това ще бъде допълнено от финансиране от отделни държави". Европейските държави са си поставили за цел да произвеждат милион снаряди и ракети годишно, но производителите се съмняват в успеха.