Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По бързо Копейкаджиите ИЗВЪН ЗАКОНА и в панделата.Достатъчно се вихриха.
157
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква сигурност? Вие представяте ли си натовци да се втурнат да ни защитават и да си жертват живота за нас? И впрочем срещу кого? Това са грешни пари, които плащаме на щатите.
156
1
 
15
 
! Отговори
Totenkopf преди 11 месеца
Хахахах това не са бази, а са тренировачни поделения това в Ново Село е голо поле дори няма ограда, всичките се ползват съвместно в български военни, американци няма в момента има една рота италианци и албанци( вика му се обмяна на опит), престанете да си тиражирате лъжите
155
11
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Тези бази правят страната мишени,а някой знаели какво оръжие има там?!
154
13
 
15
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
САЩ не плащат наем за базите,което на езика на дипломацията е окупация.
153
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не са ни виновни американците, като сме подписали някакъв безумно нескопосан договор. Може да имаме хиляди юристи, повечето некадърни обаче. Явно няма клауза да се прави някакъв контрол какво се съхранява. Другото е, как си представяте да има достъп някой цивилен до военна база, особено американска. Няма как да стане. Ако и в Германия и Франция е така не знам защо мрънкаме. Какво искате да сме извън НАТО и да си мислим, че сме накакъв фактор. Или с дуарфа от Маскве. Не може сам в днешно време
152
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските агенти в България - заплаха или да?
151
11
 
7
 
! Отговори
ще строим бази преди 11 месеца
Русия стана единствената страна в Европа, в която през април се наблюдава спад в цените на храните. Цените се понижават с 0.22% на годишна база. Най-ниската инфлация сред европейските страни в средата на пролетта се наблюдава в Швейцария - където цените на храните са се повишили с 5,4% спрямо година по-рано. Нива на инфлация под десет процента се наблюдават и в Беларус (6,1%), Кипър(6,7%) и Албания (9,6%).
150
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Да поясня. Ние мълчахме за НАТО, макар да ни бе неприятно да ни вкарват в кошарата, защото България се страхуваше от Турция. За нас НАТО бе гаранция, че Турция няма да ни нападне. Никой от нас не е мислил, че влизаме в НАТО, за да се бием с Русия. А и тогава Русия бе пронатовски настроена все още или поне не толкова зле настроена. Пак ще повторя-съгласявахме се за НАТО заради Турция!
149
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "ЕС е новия СССР" - ЕС няма нищо общо със СССР. В СССР хората 80те разбраха, че тази система не работи добре, и трябва да се направи нещо, за съжаление избраха грешното решение. В ЕС хората са самоуверени и убедени, че са прави и това е правилната система, и ще продължават така по същия начин защото са на прав път ище победят Рурия, и Китай, и Индия, и Иран, и Арабския свят, и БРИК, и Африка, и Южна Америка защото са най-велики.
148
3
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
167, ти пък ми яж у.чеца. Същото е като насекомо, ама едро, ще те нахрани добре.
147
2
 
2
 
! Отговори
Сега преди 11 месеца
Тука пишещите може би са били още на мляко когато сме влизали в НАТО а другите по стари гласуваха с две ръце за ония с трабанчето
146
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Захариева що не се пробва да посети някоя база??? Нали е депутат? НИКОЙ не може да влезе, дори президента! Но пък може с удоволствие да гледа отдалеч, как се веят свободно краварското и натовското знаме! Щото българско НЯМА!!!!
145
7
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Точно пък сега, не американските бази са важни, а това да се свалят превратаджиите от власт и тикнат в затвора. Не знам защо Възраждане не са пред народното събрание. Там им е мястото, не в парламента да внасяят неприемливи за превратаджиите закони! Костадин поставя каруцата пред коня. Ние не сме гласували за това, гласувахме да няма хора като превратаджиите начело на държавата!
144
4
 
7
 
! Отговори
джон преди 11 месеца
гнуснитекравари трябва да бъдат изгонени сшутове от нашата родина България,наркoмани и гееьоенямат работа на нашата земя
143
2
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 11 месеца
До АнонименЗащото имаше бодлива тел и кльон и се стреляше на месо, толкова беше добре, че западняците бягаха към нас хахах
142
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
По добре да ям насекоми, отколкото да се навеждам на Путин и на Русия.
141
8
 
10
 
! Отговори
Бебо преди 11 месеца
Не мога да разбера, има ядрена елекроцентрала която е руска, имаме рафинерия и тя е руска, имаме олигарси / богаташи / с руски пари, имаме страшно много хора от бившата ДС - разбирай КГБ ПАК Русия, половината черноморие е изкупено от руснаци....и според тоя платения от Русия сме зависими от САЩ. Сидеров се наяде и се спя за малко, сега тоя измамник с къщите във Варна. Ох кога ли ще влезе на топло....
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако някой от американските бази извърши престъпление не носи наказателна отговорност има такава клауза в споразумението единственото което могат да направят българските власти е да го екстрадират
139
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "защо преди 1989 в България нямаше руски бази"... щото самите ние бяхме руска база. Питай чехите дали са имали руски войски.