Проф. Чорбанов: ПП и ДБ "изпират" Борисов

ИТН ще подкрепи всяко едно предложение за конституционни промени
Обновена: 8 юни 2023 21:48 | 8 юни 2023 21:42, Нели Христова
25

Изборът на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни промени взриви парламента в последните дни. Коментари се появиха и по отношение на подкрепата на ДПС за състава на новото правителство.

"На първи разговор беше поканен именно ДПС и никой не се възмути, че Делян Пеевски е преговарящ", коментира депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов в предаването "Денят ON AIR".  

Той обаче заяви, че ИТН ще подкрепи всяко едно предложение за конституционни промени, което е рационално, независимо от коя партия е направено това предложение.

"Наше виждане беше от самото начало, че ние сме изпратени в парламента да направим всички промени в полза на обществото. Законите не се делят на наши и ваши. Ако законът има рационални неща, разбира се, че ще го подкрепим", поясни той.

Според него в проекта на Делян Пеевски за промени в Конституцията има "смислени неща".  

"Ние също имаме наши предложения, защото идеите за конституционна реформа, не трябва да се приватизират от една партия. Още в нашите програми на първите избори, на които се явихме, бяхме заложили само и единствено неща, които изискват конституционни промени", каза проф. Чорбанов.

По отношение на разговорите на ГЕРБ с останалите партии за състав на правителство той поясни, че от ИТН са имали кратка среща за това доколко биха подкрепили определени политики.  

Андрей Чорбанов коментира и исканията на депутатски имунитети. "Нашето категорично мислене е, че всеки, който се чувства невинен, би трябвало сам да си даде заявката за отказ от имунитет", поясни той и допълни, че комисия по имунитетите ще изземва прерогативите на българския съд.  

Според него главният прокурор Иван Гешев е можело да бъде отстранен заради много други причини от тези, които се излагат сега.  

"Какво е активизирало прокуратурата - нямам представа коя част от прокуратурата с коя друга част от прокуратурата воюва. В момента обаче се използва като политическа бухалка със сигурност", обясни депутатът от ИТН.  

Той е на мнение, че избирателите на "Продължаваме промяната" са били излъгани, защото през цялата кампания им било обяснявано, че с ГЕРБ няма да се управлява. Това че няма да има министри или зам.-министри от ГЕРБ, не означава, че те няма да управляват и това щяло да си проличи по лицата, които ще бъдат назначени, смята Чорбанов. "Идеята, че това правителство е самостоятелно правителство на ПП-ДБ е толкова нереалистична, колкото нереалистична е историята на барон фон Мюнхаузен, който се вади сам от реката", каза той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Чорбанов е категоричен, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" "изпират" Бойко Борисов и Делян Пеевски.  

Той коментира и протестите пред парламента. Чорбанов заяви, че протестът на ИТН нямал нищо общо с този на "Възраждане" и бил организиран от структурите на партията по места.  

"Погледнато чисто парламентарно, правителството е напълно законно. Това, срещу което протестираме, е моралният аспект на всичко това", поясни депутатът от ИТН и допълни, че протестите на партията ще продължат.  

Проф. Чорбанов изрази и личното си мнение в подкрепа на президента Румен Радев, но все пак изтъкна, че той е този, който е "въвел" във властта "Продължаваме промяната" и ги е "лансирал".  

"Ние още дълго време ще трябва да поглъщаме последиците от това", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че ББ предаде (и продаде) цяла партия, за да оцелее, е истна, само че нищо не му гарантира, че гл.прокурор няма да му отмъсти и да го потопи със себе си. От Козяк 20 новият посланик удари по масата и парламентарните партии се наместиха. Дано ГЕРБ не потъне - по-младите депутати трябва да изгонят Пожарникаря, за да не ги завлече със себе си.Оказа се голям лъжец и безсрамник.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безпредметно е да се говори за Нинова. Тази истерясала ceляnka си отива заедно с нейната партия. Нито една друга парламентарна партия не желае сътрудничество с БСП. А непрекъснатите вопли на КН в НС са тези на умиращ лебед.
20
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
И вие сте щели да го изперете. Чорбанов не, но лидера му. Гледах Тошко Йорданов при Ризова с агресия на гузен човек и твърдеше, че Борисов лъже. Борисов е изпечен лъжец по принцип, факт е, но в случая Корнелия Нинова и Слави лъжеха; искали са да правят пратилество с ГЕРБ и Нинова, и Трифонов.
19
1
 
2
 
! Отговори
Пффф преди 10 месеца
Истъркано клише!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя преди 3-4 години лъжеше, че едва ли не има готова българска ваксина за Ковид.
17
0
 
2
 
! Отговори
Dancho преди 10 месеца
Тея не се чуват какво говорят. Тази конституционна реформа не е негова. Правили са я юристи дълго време. Просто той я представя за да се изчисти. Само че не знам дали знаете колко е умственият капацитет на Делянчо ;)
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е как го изпират??
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Парламента депутатите от партиите поименно гласуваха ли,че приемат това предложено като мандат правителство в този състав на МС за ротационен принцип на управление на изпълнителната власт за което те депутатите трябва да са наясно със законотворческите уредби за предложението на вписването на ротационния принцип за управление в държавните институции с приложението му в действие в зависимост от конституционни изисквания и разпореждания в текстове и съответни законови актове разрешаващи действията
14
0
 
4
 
! Отговори
Бармана - Робот преди 10 месеца
Дет се вика - честито на гласувалите. Дано поумнеят един ден.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пича е симпатяга,ама как успяха да го дръпнат Итн..Незнам дали се чувства комфортно сред тях.
12
3
 
6
 
! Отговори
W преди 10 месеца
Поредния професор без покритие
11
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Нали затова ги внедри бацо
10
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Чорбанов,кога ще върнеш парите за ваксината,която не направи?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да изпЕреш борисов е добра идея
8
0
 
2
 
! Отговори
Йордан Димитров преди 10 месеца
Професоре, вие , разбирай вашата продадена партия не го ли подкрепихте въпросният за въпросната позиция за въпросната комисия? Т.е. вие искате едни измамници да ни отварят очите за това което договарят други измамници (ПП-ДБ).
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвет от бай Доню: Глей ся Чорба, ходи учи тея студенти, че са много зян и не се занимавай с глупосте!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Професорчето е с "изпран" мозък ... или поразен от ковидаа
5
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Мъка, мъка... проф. Чорбанов не можа да изпере фон Учиндол.
4
1
 
5
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
а с космонавтите кво става , с българските ?
3
1
 
3
 
! Отговори
За да могат преди 10 месеца
ИТН да папат чисто УПЕ