В НС вече има комисия за имунитети, но няма председател

Дебатът продължи над 3 часа
Обновена: 14 юни 2023 14:26 | 14 юни 2023 14:23, Стела Стоянова
14
В НС вече има комисия за имунитети, но няма председател
Снимка БГНЕС

Народното събрание създаде временна комисия за депупатските имунитети, но не успя да се справи с избирането на председател. Решението беше взето със 186 "за", 32 "против" и без въздържали се, съобщава БТА.

Комисията ще гледа исканията на главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров, Димитър Аврамов и Кирил Петков.

По предложение на Ертен Анисова (ДПС) в обхвата на комисията беше включено и името на Димитър Аврамов (ДПС), на когото вчера главният прокурор също поиска имунитета.

От "БСП за България" и от "Има такъв народ" отказаха да излъчат представители в комисията, а от "Възраждане" заявиха, че няма да участват в ръководството ѝ. В хода на дебата от "Продължаваме промяната-Демократична България" също казаха, че няма да излъчат председател, и призоваха ГЕРБ-СДС да направи същото.

От ДПС предложиха Хамид Хамид (ДПС) да оглави временната комисия, но това не получи подкрепа от пленарната зала и при прегласуването.

Временната комисия се създава на паритетен принцип със задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Иван Гешев на имунитетите на четиримата депутати. Комисия се избира за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 18 юли т.г. , решиха депутатите. Тя следва да представи доклад за дейността си, съдържащ становища и отделни проекти за решения по направените от главния прокурор искания. Отхвърлено беше предложението на Петър Петров от „Възраждане“ срокът за работата ѝ да е до 20 юни.

Още по темата

За членове на временния орган бяха избрани Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от ПП-ДБ, Петър Петров и Николай Дренчев от "Възраждане" и Хамид Хамид и Гюнер Ахмед от ДПС.

„БСП за България“ не излъчиха свои представители с аргумента, че няма да участват в тази „пералня, в тази коалиция на омертата и имунитетите“. Още веднъж те поискаха днес в залата да бъде разгледано тяхното проекторешение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов. От „Има такъв народ (ИТН) също не излъчиха участници във временния орган, защото не искали да участват в „този позор“.

При гласуването на състава на комисията Цончо Ганев заяви, че от "Възраждане" категорично няма да участват в ръководството ѝ, тъй като един месец е прекалено дълъг срок и имат съмнения, че се цели "изпирането" на Бойко Борисов и Кирил Петков. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че са издигнали Хамид Хамид за председател, след като никой друг не е предложил такъв.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че е гласувала със „за“ създаването на тази комисия и за предложението на ДПС тя да бъде оглавена от Хамид Хамид, защото няма друга възможност да заработи. Как ще бъде свикано заседание на комисията, без избрано ръководство, попита тя.

Дебатът при създаването на на комисията продължи повече от 3 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: НСкомисияимунитети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 10 месеца
Ха,ха,ха е това е щото са, големи мъже" Бегата щото ще лъснат лъжите им,а така могат да продължат с думите Барселона гейт и шкафчета гейт.Неща Стени Ци
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пепедебетата държат на думата си - ще преперат борисоф. Факт! Но "Възраждане" какво правят? Креатура, проект на герб ли са за обиране на отрицателен вот и парламентарна подкрепа? Някой разбира ли какво става, или тупат топката в очакване на войната, която ще разсече всички възли?
9
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Колко взема човек който участва в една комисия ? Още 1700-2300 ли ? И в колко комисии участват "нашите" хрантутници?!
8
0
 
4
 
! Отговори
Мравояд Грантояд : преди 10 месеца
"Ох,по цял ден пускам пералнята,свърши ми белия прах... А също и препарата за изпиране... Жълтокафявите петна още стоят! Избелихме Буци и КирчУ , дано не личи кафявото отзад. След шест месеца ще простирам,евентуално!"
7
0
 
7
 
! Отговори
5 кила злато преди 10 месеца
Отиваш и крадеш 5 кила злато. После казваш, че прокуратурата е компрометирана и отказваш да те съди и да ходиш на съд. Това правят нашите любимци.
6
0
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 10 месеца
ВСИЧКИ "КОМИСИИ" У НС----СА ЗА "ВЗИМАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИ" ОТ НАРОДА...!НЕМА ДА СЕ НАМЕРИ "ПРЕДСЕДАТЕЛ"----ЩОТО ШЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ Е ..."ПУНТА МАРА"--ГЕШОВ-МОДЕЛ..ХА,ХА,ХААА...!
5
0
 
8
 
! Отговори
Ако искаш преди 10 месеца
да замажеш някой чутовен гаф, най-добрия начин е да създадеш комисия в НС по темата
4
0
 
13
 
! Отговори
изкуствен интелект преди 10 месеца
създадохте много комисии и от тях визмате пари блез нищо да сте свършили. за бесене сте
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още малко ще ви търпи народа и като излезе с празните тенджери - ще ви измете като ураган.Само на комисийки ще ми станете. Кой щ ви плаща по 2 500 лв.допълнително за бездействието към всяка комисия? 40 комисии имате. Това са грешни пари. Да се дават допълнителни по 2500 лева за всеки участвал в комисии си е престъпление. В тези комисии работите в работно време, за което имате огромни заплати. Това не е извънреден труд, за да ви се плаща отгоре. 232 депутата включват всички комисии. Престъпници!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До тук добре. Айде сега и една комисия за парапетите да направите, та да е на 100% сигурна работата. И ще управлявате спокойно докато свят светува!
1
0
 
14
 
! Отговори
Кокорко преди 10 месеца
Ще тупкаме топката колкото се налага -ще сьздадем комисия за имунитетите и без това сме за -2-3г тук