Посолствата на Украйна и САЩ с остри реакции срещу председателя на СЕМ

Поводът е изказване на Соня Момчилова за клането в Буча
Обновена: 22 юни 2023 14:17 | 22 юни 2023 14:16, Стела Стоянова
745
Посолствата на Украйна и САЩ с остри реакции срещу председателя на СЕМ
Снимка БГНЕС

Посолствата на Украйна и САЩ реагираха остро на коментара на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова относно зверствата на руската армия в Буча по време на окупацията на града през 2022 г. В началото на седмицата тя заяви, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде публикациите "за заболяване на Путин, че бил умрял, за Буча и т.н", съобщава "Сега".

След като изказването на Момчилова предизвика реакции в публичното пространство, двете посолства също публикуваха позиции. Украинското заяви, че счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия.

"Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна. Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, мъчения и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област. Като цяло, в рамките на дейността на Международния наказателен съд и Специалния трибунал за разследване на престъпленията на руското политическо ръководство срещу Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, както и разрушения на важна гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", пише в позицията на посолството на Украйна.

След него коментар на думите на Момчилова направиха и от посолството на САЩ.

"Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите", призоваха от американското посолство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


745
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
0
 
8
 
! Отговори
Dj преди 10 месеца
И това ако не е намеса във вътрешните ни работи! Ако беше Митрофанова, щеше да има вой неистов
491
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами браво! Това трябва да е позицията на България! Справедлива информация!
490
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Анти копейките пак със засегнати чувства като бившата ми.
489
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айй,тия посолства много ривът бе!Холивудския сценарий в Буча е за *** и наивници,каквито в България почти няма!Права е жената!Това е инсценировка,и то долнокачествена!Потвърждението е и воят който надигат съчинителите!
488
2
 
30
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Браво на Соня!
487
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
честно казано СЕМ е организация, която реално не трябва да съществува. това е поредният инструмент, който може да се използвува като бухалка срещо този или онзи. организация, който е озурпирала права, които никой не трябва да има. Но да, в конкретния случай, жената е напълно права. В момента в голяма част от света се тиражира про-украинска пропаганда, която няма общо с реалността, а когато се каже неудобна истина -- американското и украинското посолство вият на умрело.
486
4
 
35
 
! Отговори
Света се обърка преди 10 месеца
Нямаше "остри реакции" на посолствата на Украйна и САЩ към СЕМ когато 2015г. БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ излъчваше репортажи за убийствата на бесарабски българи мъже, жени, деца ... в Украйна извършвани от украинската армия .... Да не би тогава да е било вярно и посолствата да са били съгласни с тези убийства ? А когато изгориха Българския кулурен център в Одеса заедно с хората вътре ? А надписа "чемодан,вакзал, София на омазания в боя / колко познато .../ паметник в Београд ?
485
2
 
31
 
! Отговори
Шебек преди 10 месеца
Държат се с нас като с колония....
484
26
 
3
 
! Отговори
Сахар преди 10 месеца
Тази, когато и да я махнат, все ще е късно...
483
1
 
21
 
! Отговори
Куку преди 10 месеца
Браво за мнението, трябва да има плурализъм.
482
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Посолствата на украйна и сащ от заглавието. Тоест украйна е преди сащ дори. Тече украинизация. САЩ не се ли усещат че украинците ги използват и точат. САЩ са като една дойна крава за украинците. ЕС и ЕК са също дойна крава на украинците. Каквото кажат украинците това става. България и тя дойна крава.
481
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правителството е на Посолствата следователно те не се мешат във вътрешните работи те са вътрешните работи на България а военния е директен агент на украинците. Ние нямаме суверинитет и сме оплетени в лъжи и измами.
480
36
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 месеца
Това е нищо тавариш, укрите ще се възстановят за 2-3 години в момента който свърши войната. Обаче расиюшка още 50 години ще върви надолу.
479
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинските управници излязоха най-глупави от всички. Развалиха си хубавата държава за нищо. Вместо да балансират се продадоха и на рдните и на другите и на третите за нищо. Остават употребени.
478
3
 
10
 
! Отговори
До СПАС преди 10 месеца
Мдааа, а по нашето радио съобщаваха, че американските войници се напиват ежедневно с ... Кокакола (факт) !
477
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 526 А ти даде затичаш към кирливата си Украйна и да разбереш ,че тук не е нито САЩ нито Украйна искаш ли?
476
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На снимката е некъв със сменен пол.
475
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сигурни ли сте че на снимката е Соня Момчилова ? Струва ми се че не е тя.
474
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е важно какво е казала и кой крив кой прав. Ние като българи сме длъжни да защитим председателя на бг сем и да покажем среден пръст на посолствата .
473
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сонечка, хващай чемадана, тичкай на вакзала и беж към кoчината.