Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за „Белене“ на Киев

Цената ще подлежи на преговори, но ще е поне 1,2 млрд. лева
155
Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за „Белене“ на Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ "Белене", които са произведени в Русия. Това задължение към министъра записаха депутатите в свое решение.

Още по темата
Според решението цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против.

„Украйна е страна във война и няма да купи оборудването. Да подаряваме на една страна оборудването е смешно действие. Ние се подиграваме с хората“, скочи левият Драгомир Стойнев.

Рамадан Аталай от ДПС обвини предишно правителство на БСП, че не е изградило втората атомна централа и сега трябва да се търси изход от ситуацията.

Според Борислав Гуцанов от БСП управляващите за един ден са успели да предадат и да продадат цялата държава.

„Енергетиката е водещ отрасъл, а днешният ден е може би този, в който ще сложите точка и на тази част“, скочи той.

„Факт е, че оръжие сме продавали и през последната година, но досега не сме правили такива национални предателства, каквото извършваме днес. Ще продадем нещо, за което никога няма да вземам пари, кой ще го транспортира до Украйна, кой ще плати цената - българската държава и българският народ. Нови избори и следващият парламент да прекрати това национално предателство“, призова Цончо Ганев от „Възраждане“.


„Стига сте плашили хората,че ще влезем във война, България и сега изнася огромни количества оръжия, но не сме във война“, отговори му Йордан Минчев от ПП-ДБ.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че България е дала 1,2 милиарда лева за оборудване, което не може да използва и всяка година дава по няколко милиона за неговото съхранение.

„С това оборудване нищо не може да направим и след началото на войната никой няма да реализира такъв проект с руско оборудване. Стойността на това оборудване е 600 милиона евро, а към 2002 г. оценката за проекта АЕЦ „Белене“ беше 10 милиарда евро, т.е. имаме 6% от атомната централа и се чуват спекулации, че трябва да се напънем още малко и да имаме централа, но не е така. От един съединител и един радиатор искаме да се направим цяла „Лада“, но не може защото вече няма и части за „Лада“, а Ладата е с цената на „Фолксваген“, коментира той.

„Намираме се в уникалната ситуация да сме единствената държава в света, която да има радиатор и съедините от „Лада“ и да има друга страна - Украйна, която има цяла „Лада“ без радиатор и съединител и защо да не се възползваме от тази възможност и да упълномощим министъра на енергетиката да се опита да продаде това оборудване на украинската страна. Нашите мотиви са прагматични и искаме да си върнем поне част от парите, защото проектът „Белене“ няма как да се случи“, настоя Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А някой сеТИ ли се да попита Киев , дали ги искат реакторите , все пак са руски , пък и за какво са им !!Ако искат реактори , то САЩ ще им продаде други , ''по-евтини'' !
49
2
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До Закривай 51 Границите са отворени от 30 години, не си ли забелязъл?
48
4
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До 44 Какво да кажем за площадката на Белене? На определен период от време, едни японски багерчета дъвчат бетона и арматурата като вафла и след това определени фирми полагат новите хиляди кубици бетон. Това кой го плаща, не са ли данъкоплатците? Продаваме всичко и закриваме това комунистическо недоразумение.
47
0
 
0
 
! Отговори
До питанчо преди 10 месеца
Щото иначе нямаше да питаш
46
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
Има-няма двайсетина човека,за има-няма няколкостотин милиона долара и има-няма 2-3години продадоха и предадоха и малкото останало от милата ни татковина
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен "Днешните цени за един брой 1000 MW руски реактор, е около $3 милиарда" . Няколко въпроса, като са руски, защо са в долари цените и за нови или за втора употреба говориш, в някой сайт ли са обявени?
44
5
 
27
 
! Отговори
Закривай преди 10 месеца
В момента се извършва НАЙ ГОЛЯМОТО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, колкто ще видим Ф16 толко и пари от Украйна.Не само че няма да видим но и ще дадем.От джоба на вашите деца и родители пенсионери.Малко Ви е.Да отварят границите и да се махаме от тази кл.ака.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направо да продават България, че да мирясат! Как не ги е срам? Така ако всичко са продавали предците ни- България нямаше да в има.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да изкара Костадинов хората си на жълтите павета, поне да ги преброим, че ми е любопитно колко е финансовия и човешкия им ресурс.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"С това оборудване нищо не може да направим и след началото на войната никой няма да реализира такъв проект с руско оборудване." - Войната ще има и край! А с "кого" ще го реализира Украйна, ако не е тайна?
40
4
 
12
 
! Отговори
реалист преди 10 месеца
ПРБ- Предателска република България
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече прекалихте!
38
11
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До Нали Ви е Ясно 39 Нали ти е ясно, че си мега страхлив и до минути ще получиш инфаркт от страх. Единственото което може да нанесе Путин е кафяви запетайки запетайки по стената на тоалетната си в бункера, след като се сети за посещението на Зеленски в България и финализира процеса на отделителна нужда номер 2 с прекалено силно натискане.
37
2
 
20
 
! Отговори
Разочарован преди 10 месеца
ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПРЕДАТЕЛИ в тая малка държава
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днешните цени за един брой 1000 MW руски реактор, е около $3 милиарда, без цената за инсталирането му като част от ядрена централа заедно с останалото необходимо оборудване. С инсталацията, готов за работа блок, вече надхвърля $5.6 милиарда. Аналог като мощност западен модел, с инсталацията е около $7 милиарда...Нашите предатели ше шитнат реакторите за стотинки.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пиша ВЪЗРАЖДАНЕ! Ако не знаето какво да правите с тази дума, то никой не може да ви помогне вече!
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Пютин . Виж се на психиатър. И вместо да се опитвате да влизате в обувките на диктатори, влезте в тези на обикновените граждани на украйна. Що така на тоя народ му е по лесно да си представи че е в ролята на император, вместо в ролята на човек, на който държавата му е атакувана. Второто е по вероятно да ви се случи, така, че според тази гледана точка настройте чувството си за справедливост.
33
1
 
22
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
"никой няма да реализира такъв проект с руско оборудване"????!!! Значи, ние не можем да реализираме такъв проект с руско оборудване, а пък баш набитата от руснаците Украйна, ще може да го реализира с руско оборудване????!!! Така ли????
32
4
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До ZZ top Значи СВО се удължи до април 2024? В смисъл, всичко върви по план, а? Пригожин ще напада ли Киев, ще се пробва ли за 3 дни? Трябва да попитаме Суровикин.
31
3
 
11
 
! Отговори
МИСЛЕЩА до ПЮТИН преди 10 месеца
Аз също мисля, че не им трябват тези реактори за нова АЕЦ. Те нямат пари да ги платят, пък камо ли да вложат още доста пари за да изградят нова централа. За друго им трябва тези реактори и то на аванта!