Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за „Белене“ на Киев

Цената ще подлежи на преговори, но ще е поне 1,2 млрд. лева
155
Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за „Белене“ на Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ "Белене", които са произведени в Русия. Това задължение към министъра записаха депутатите в свое решение.

Още по темата
Според решението цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против.

„Украйна е страна във война и няма да купи оборудването. Да подаряваме на една страна оборудването е смешно действие. Ние се подиграваме с хората“, скочи левият Драгомир Стойнев.

Рамадан Аталай от ДПС обвини предишно правителство на БСП, че не е изградило втората атомна централа и сега трябва да се търси изход от ситуацията.

Според Борислав Гуцанов от БСП управляващите за един ден са успели да предадат и да продадат цялата държава.

„Енергетиката е водещ отрасъл, а днешният ден е може би този, в който ще сложите точка и на тази част“, скочи той.

„Факт е, че оръжие сме продавали и през последната година, но досега не сме правили такива национални предателства, каквото извършваме днес. Ще продадем нещо, за което никога няма да вземам пари, кой ще го транспортира до Украйна, кой ще плати цената - българската държава и българският народ. Нови избори и следващият парламент да прекрати това национално предателство“, призова Цончо Ганев от „Възраждане“.


„Стига сте плашили хората,че ще влезем във война, България и сега изнася огромни количества оръжия, но не сме във война“, отговори му Йордан Минчев от ПП-ДБ.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че България е дала 1,2 милиарда лева за оборудване, което не може да използва и всяка година дава по няколко милиона за неговото съхранение.

„С това оборудване нищо не може да направим и след началото на войната никой няма да реализира такъв проект с руско оборудване. Стойността на това оборудване е 600 милиона евро, а към 2002 г. оценката за проекта АЕЦ „Белене“ беше 10 милиарда евро, т.е. имаме 6% от атомната централа и се чуват спекулации, че трябва да се напънем още малко и да имаме централа, но не е така. От един съединител и един радиатор искаме да се направим цяла „Лада“, но не може защото вече няма и части за „Лада“, а Ладата е с цената на „Фолксваген“, коментира той.

„Намираме се в уникалната ситуация да сме единствената държава в света, която да има радиатор и съедините от „Лада“ и да има друга страна - Украйна, която има цяла „Лада“ без радиатор и съединител и защо да не се възползваме от тази възможност и да упълномощим министъра на енергетиката да се опита да продаде това оборудване на украинската страна. Нашите мотиви са прагматични и искаме да си върнем поне част от парите, защото проектът „Белене“ няма как да се случи“, настоя Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Нали Ви е Ясно преди 10 месеца
че Ядреният Реактор е с 2на Употреба - производство на ЕлектроЕнергия и като страничен Продукт - Обогатяване на Уран за Производство на Ядреня Бомба! Аз лично Очаквам до Часове Руската Армия или да Наглуе или да ни Нанесе - Превантивен Ядрен Удар!!
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щели да продават реакторите на фалиралата дори според американските рейтингови агенции Украйна, това е държавна измяна.
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само ако САЩ и Ес пратат бесплатни нови реактори и АЕЦ.
27
4
 
11
 
! Отговори
Пютин преди 10 месеца
Имам лоша новина за Вас - искам не искам, ще съм принуден реципрочно да ви Ударя с Ядрени Ракети, тъй като ще Предоставите Ядрени технологии, с които Русия ще бъде Атакувана, на Врагът ни - всеки знае, че за да Обогатиш Уран ти трябва Ядрен Реактор!
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
После да не тръгнете като овци по улици че тока ви е скъп.
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали укрите правеха стойки как не искат нищо руско? Пък не спряха да хленчат за руски оръжия, а сега и за реактори. Защо не си купят американски реактори бе?
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз да попитам какво направи правителството до момента за България? Откакто е сформирано е направило само и единствено следното - гласуване на оръжия за Украйна, изпиране имиджа на Борисов, замяната на един каскет с друг в прокуратурата, правене на реформа с Пеевски и сега продажбата за стотинки на реактирите ни (което практически ликвидира развитието на нашата атомна енергетика). Евала, все неща с които българския народ ще цъфне и върже!!!
23
1
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
Най- напред парите и после реакторите !
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия които са спрели АЕЦ Белене вместо в затвора ще продават. Трагедия. И не е само 1,2 милиарда лева а после трябва да платим 100 милярда на САЩ и Франция за нвои реактори.
21
2
 
26
 
! Отговори
ZZ top преди 10 месеца
Национални предатели Окрайна НЯМА ПАРИ кого ще заблуждавате, че ще продавате реакторите ? Национални предатели България никога не е била толкова жалка и безпомощна както сега. Национални предатели Окрайна ще бъде приключена до април 2024 год. не знам после какво ще правите ще се криете като мишоци.
20
1
 
25
 
! Отговори
в София има преди 10 месеца
Чуждо Окупационно АнтиБългарско Правителство, което ваш дълг и задължение е до Понеделник да сте помели - ако ли не - Жална ви майка!
19
0
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
За...даване,ще го дадат,но никой няма да ни го...плати. Ще има да...вземаме,все едно от...умрял -писмо...
18
2
 
8
 
! Отговори
Ако Още Тая Вечер преди 10 месеца
Цяла България не е Жълтите Павета и не ги Пометете - то Ще станете Ядрен Кратер - дават се Реактори Ядрени на Киев за да си Произведе Обогатен Уран чрез тях и да Удари Ядрено Русия - после Путин ще води София Отговорна - Предоставилите Технологията!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Национални предатели.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това правителство не е Българско!!! Всякакво друго, но не и Българско!!!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Започвам да се чудя какво е нуждата от парламент който очевидно взема решения неизгодни за страната едно след друго?
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
реалността е че има и площадка, има ги и частите. само трябва да се сглоби...ама не може да сме енергийно независими явно..... ех....едно време лошите руснаци как ни бяха набълбукали с техника и мощности....
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Очеизвадно посолствоТО управлява България!!! На 22 Септември трябва да се забрани празника за независимостта, защото ние сме вече тотално зависими и държавата ни е в най-унизеното си състояние от Освобожението насам!!! За това ли се бориха Левски, Ботев и стотици революционери? Да ни управлява едно чуждо посолство...
12
0
 
22
 
! Отговори
Разочарован преди 10 месеца
70% от БЪЛГАРСКОТО население едва връзва двата края,а престъпниците в парламента се занимават с какво ли не само и само да има някой долар за тях.Такава корупция като в момента не е имало никога
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
преди години имаше референдум за Белене. доста народ писаха че искат да развиваме атомна енергетика и да построим белене. не достигнаха (по скоро скриха) 12 000 гласа, за да не е задължаващо режението от референдума и го скриха...въпроса е...когато голямата част от народа иска нещо, въпреки че няма задължителен характер...не е ли добре да го направиш за тоя народ като се водиш НАРОДЕН представител....