Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект

Дебатът за националния празник не трябвало да е с промените в Конституцията
135
Президентът бавно и предпазливо давал заявки за нов политически проект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Темата с националния празник, поднесена заедно с конституционните промени, крие много пластове и точки на обсъждане. По темата нямаше дебат, тя беше представена като едно от предложенията за промени в Конституцията. Датата 24 май обединява повечето българи, тя е вълнуващ празник, не казионен. Този ден не е обърнат само към миналото, а и към бъднините ни. Това са важни достойнства, но те бяха обезценени от поднасянето им заедно с един политически въпрос". Това каза пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Тя подчерта, че националният празник е част от идентичността на един народ, затова не може да се сменя често, защото това поставя въпроси и за неговата собствена идентичност.

Още по темата

"Така поднесен, няма да осъществи целта - да има по-скоро обединение, отколкото разединение. Дебатът за националния празник трябва да бъде разделен от разговорите за конституционни промени", смята Димитрова.

В предаването "12+3" социологът изрази съмнение дали промените в Конституцията ще гарантират реализиране на целите - по-висока справедливост за българските граждани, премахване на на феодализацията по места от различни структури на съдебна власт, прокуратурата.

"Остават съмнения, че се правят бързи конюнктурни промени, обратното на това, което е било досега. Рязката промяна в една или в друга посока, за да се избегне една констатирана слабост, не сме сигурни дали ще гарантира качество и справедливост, която хората биха желали", коментира тя.

По думите ѝ обтегнатите отношения между премиера Николай Денков и президента Румен Радев са израз на конкуренция между алтернативни и различни политически проекти.

"Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в определено поле. Бавни и предпазливи заявки за политически проект", смята Димитрова.

Във връзка с предстоящите местни избори Димитрова очерта силни конкурентни битки и напрегната кампания.
"Ще видим дали управляващата коалиция ще издържи на бурята на електоралните сътресения", посочи тя.
За това - накъде се движи "Възраждане", Димитрова цитира социологията, според която партията запазва устойчивия си резултат - около 12-13%, няма индикации за натрупване на сериозен електорален ръст.

"Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, но това не увеличава броя на хората, които гласуват за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с омраза говор и позиции", коментира тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пилончето Радев, пилончето...:)))
77
5
 
11
 
! Отговори
То е ясно и какъв преди 10 месеца
ще е проекта . България става втори Беларус , връщат се ТКЗСтата , започва да се работи на петилетни планове , връщат се чавдарчетата , пионерчетата и комсомолците , въвеждане на еднопартиен режим и всичко което си спомняме
76
14
 
10
 
! Отговори
ТАка е преди 10 месеца
И ще имате моя глас, г-н Радев! Защото от върл Ваш противник, се превърах във върл Ваш привърженик. Защото Вие единствен браните пряко българските интереси в момента! Единственият МЪЖ в цялата върхушка!
75
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Като по сценарий световните глобалисти ни карат все повече да не виждме смисъл в съществуването на партиите. Властта бавно и пстепенно ще бъде съсредоточена в отделни "специални" масони-послушковци, чрез които ционистите ще контролират държавата много по- лесно. Така с пълна сила тече поробването ни от юдейски елити...
74
7
 
20
 
! Отговори
Радев импийчмънт преди 10 месеца
Мазен рублажия
73
5
 
2
 
! Отговори
След края на мандата преди 10 месеца
си Радев ще изяде гласовете на ИТН, Български Възход (на Янев партията), БСП и вероятно ще дръпне онези, които се колебаят за Възраждане. Иначе казано, има големи шансове. Разбира се, никой не зная какво ще се случи до края на мандата.
72
2
 
8
 
! Отговори
Тоби преди 10 месеца
Дори знам как ще се казва проекта му-''ВъZраждане'' 2.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз знам!:) Въпросът ми е риторичен.
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ги финансира, как кой!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой ги финансира тези проекти?! И С каква цел?
68
3
 
9
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Ако през 1877-1878 се беше водила англо-османска война вероятно днес дебатът за промяна на датата на националния ни празник нямаше да се води.Историческите събития са такива,каквито са и не се променят,защото вече са се случили.
67
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много станаха проруските проекти. Ще започнат да си пречат. То не може да дадеш власт на всички проруски проекти. От Москва малко да ги редуцират.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Латиницата е създадена през късните векове, по време на колонизацията около 15-16 век, а гръцкия език и азбука, през 18 век.----Хахаха. Леле боже.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анониментой и да иска няма как да е пак президент
64
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Почти 80% от българите не желят ударно въвеждане на еврото. На Посолственото Правителство ударно въвеждане на еврото му е първи приоритет. Почти 80% не желаят да плащат за войната в Украйна. ПП върви на въпреки. Колко процента подкрепят смяната на дата на националния празник? Всичко, което Посолствената Паплачогняс прави е с цел разединение. Всичката им реторика е неофашистка, като се почне от Всеки Е Руски Агент. Ревеш или не: народът ги вижда. И затова без алаба щяха да са под 10%.
63
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не сме, и никога няма да забравим, че хората на фигуранта въведоха фашистките зелени сертификати. Чака ги трибунал за геноцид!
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
давай бат радко изкам публично да излюбиш киро и кокора че и бат ицето
61
9
 
14
 
! Отговори
24.МАЙ. преди 10 месеца
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.......... ОТ 7 ГОДИШНИ ДЕЦА - ДО 100 ГОДИШНИ..... ВСИЧКИ СЕ РАДВАТ И ПРАЗНУВАТ............... РУСКИТЕ АГЕНТИ НЕ ИСКАТ, ЗАЩОТО РУСИЯ СТАВА ИЗЛИШНА......!!!
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фигурантът направи ли партия и Копейкин ще падне под 4% за парламента...
59
2
 
8
 
! Отговори
Модковските преди 10 месеца
Агенти схешно всички в политиката кремъл има нужда от вас