Британско издание: Радев отслабва НАТО-вските позици на България

Страната ни е смятана за слабо звено в НАТО
17 авг 2023 22:13, Стела Стоянова
220
Британско издание: Радев отслабва НАТО-вските позици на България
Снимка БГНЕС, архив

България често е смятана за слабо звено в НАТО заради руските шпионски мрежи, които действат в страната и извън нея.

От началото на войната в Украйна бяха арестувани редица руски шпиони в няколко държави, но шпионски скандал в България разкри истинските мащаби на дейността им в балканската страна, пише INEWS.uk, цитирана от БГНЕС.

През 2021 г. българската прокуратура обяви, че шестима души, включително петима служители в министерството на отбраната и армията на страната, са били арестувани по обвинения в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби.

Това стана, след като през 2019 г. Николай Малинов, бивш член на българския парламент, който оглавяваше т.нар. национално движение "Русофили", беше арестуван по обвинения в шпионаж и пране на пари за руски организации.

Миналата година двама дипломати от руското посолство в София и бившият български генерал Валентин Цанков бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия от 2016 г. насам. През юни 2022 г. 70 руски дипломатически служители бяха експулсирани от страната поради съмнения за шпионаж.

Още по темата

Лидерът на партията "Продължаваме промяната" и бивш министър-председател на България Кирил Петков призова за реформи, които да изкоренят подкрепяните от Москва агенти в разузнавателните служби на страната.

"Когато се захванахме с борбата с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че двете неща са едно и също", каза той пред "Политико".

Войната в Украйна постави сложни дилеми пред България - страна, която има исторически силни връзки с Русия. Политиците трябваше да решат дали да се присъединят към останалата част от ЕС в налагането на санкции на Москва и дали да изпратят помощ на Киев.

По данни на базирания във Вашингтон мозъчен тръст по международни въпроси "Карнеги" (Carnegie Endowment for International Peace), Москва от десетилетия е в състояние да влияе на решенията в българската столица София поради проруските обществени настроения, датиращи от XIX в., и голямата зависимост на България от руския петрол, газ и ядрена енергия, но се наблюдават признаци, че влиянието на Русия намалява.

Миналия месец новото проевропейско правителство на България, назначено през юни, обяви първата си доставка на тежко военно оборудване за Украйна от началото на конфликта.

Тя последва месеци на откази за доставка на оръжие от страна на предишните временни правителства, назначени от прокремълския президент Румен Радев, който наскоро заяви, че Украйна е виновна за войната.

Докладите сочат, че България тайно е подпомагала Украйна с гориво и боеприпаси непряко чрез трети страни.

Според разследване на информационния уебсайт на "Евроактив", въпреки че страната е предприела стъпки за въоръжаване на Украйна, тя не е успяла да наложи санкции срещу руски граждани и компании, включени в списъка със санкции на ЕС.

Междувременно българската прокуратура обяви, че правителството ще бъде разследвано за начина, по който е приложило санкциите на ЕС срещу Русия.

"Не е изненадващо, че България изглежда не прилага санкциите на ЕС срещу физически лица и компании от Руската федерация", заяви пред "Евроактив" Руслан Стефанов от българския мозъчен тръст Център за изследване на демокрацията.

"Очевидно е, че българските власти не смеят, не искат и нямат процедурите и капацитета да прилагат санкциите."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
11
 
7
 
! Отговори
А агентите преди 9 месеца
На ФАЩ са на ръководни места във властта както чухме от записите. Същите чийто майки и бащи бяха служители на ДС и целуваха задниците на руснаците сега са НАТО-вци и евроатлантици. На ФАЩ и английските сестрички не им пука кой ще им реализира интересите за собствена сметка, щом е плазмо ди ий и предател е добре дошъл. На Киро тъ по то баща му не беше ли приятел Алексей, нали той направил сглобката, пък от посолството го св итнаха.
159
6
 
7
 
! Отговори
ЛЪЖАТ НАГЛО преди 9 месеца
Лъжат НАГЛо...Радев и Борисов се прочуха с това че вместо да поискат истребители,вертолети,танкове от НАТО БЕЗ ПАРИ.. като страна членка ограбиха над 3 000 000 000$ за АВАНСОВО ЗАПЛАЩАНЕ НА СУПЕР СКЪПИ ОПАСНИ <ЗАБРАНЕНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО ф 16 блок 70.По над 160 000 000 за ЕДНА БРОЙКА на КАРТИНКА>ГОЛЯМ СРАМ .Престъпниците още на свобода..
158
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Когато се захванахме с борбата с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че двете неща са едно и също" ---- то вече е традиция за всичко да се обвиняват руснаците и то без логика и без доказателства. Обаче да ги обвинявате за това че крадете като невидели ?!?
157
4
 
5
 
! Отговори
Тотю преди 9 месеца
Статията завършва с името Руслан Стефанов-евроатлантик бил...А "Руслан" е руско име.Няма край...
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не НАТО, а позициите на България в НАТО! ФН ли си?
155
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом един Радев може да отслаби НАТО - директно закривайте НАТО!
154
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ръководителите по света не го канят, освен ако няма как.
153
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя снася натовски тайни на руснаците и ни прави за посмешище
152
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На снимката - Путин номер 2
151
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За безопасността на българите отговаря Радев. Т.е. никой не е в безопасност.
150
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ушат тюлен с жена паунска опашка.
149
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев поръча Алексей Петров, защото само на него пречеше.
148
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма друга държава с национален предател за президент.
147
8
 
10
 
! Отговори
Троп-Троп преди 9 месеца
Великобритания била виновна, че съветските шпиони от роден произход са били заключени. Радев какво казва по този въпрос и защо мълчи като пусириот.
146
7
 
20
 
! Отговори
Do 169 преди 9 месеца
А ти кажи, България СеСеСеРейска республика ли е, във Варшавския договор ли е, или член на СИВ. Я се събуди и си измий очите и свери съветския часовник "Сейко-Сергейко". Аман от червени тролеи.
145
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, я отидете по черноморието и вижте....Тия хотели и превзети плажни ивици....НАТОвски ли са.?....
144
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако Сталин е луд , значи и Путин е луд.И обратното.Ако Путин в на ред, значи и Сталин е на ред....но това не е задача за русофили...
143
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Светът има уникалната възможност да се унищожи една уродлива нацистка държава като Русия.България пък има шанс да се освободи завинаги от удушаващата я прегръдка на Кремъл .И двата шанса не трябва да се пропускат.
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе , ....свещена война съм чувал.Ама за ,,свещена" ,,специална операция " не бях чувал до сега.Въобще, Русия има какво да ни научи на много до сега не чувани две хилядолетия християнска култура...
141
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И от кога Русия предлага независимост.....До колкото си спомням ,Русия не е имала социално културна революция.Или поне аз не съм забелязал .Имаше знак от Путин , че искал да възобнови стария строй или устройство на ,,независимите " републики.Индикации даваше даже като въздигна статуй на Сталин.Такава ,,независимост " ли ни предлага Путин?Значи или той е луд или ние да му вярваме