Британско издание: Радев отслабва НАТО-вските позици на България

Страната ни е смятана за слабо звено в НАТО
17 авг 2023 22:13, Стела Стоянова
220
Британско издание: Радев отслабва НАТО-вските позици на България
Снимка БГНЕС, архив

България често е смятана за слабо звено в НАТО заради руските шпионски мрежи, които действат в страната и извън нея.

От началото на войната в Украйна бяха арестувани редица руски шпиони в няколко държави, но шпионски скандал в България разкри истинските мащаби на дейността им в балканската страна, пише INEWS.uk, цитирана от БГНЕС.

През 2021 г. българската прокуратура обяви, че шестима души, включително петима служители в министерството на отбраната и армията на страната, са били арестувани по обвинения в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби.

Това стана, след като през 2019 г. Николай Малинов, бивш член на българския парламент, който оглавяваше т.нар. национално движение "Русофили", беше арестуван по обвинения в шпионаж и пране на пари за руски организации.

Миналата година двама дипломати от руското посолство в София и бившият български генерал Валентин Цанков бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия от 2016 г. насам. През юни 2022 г. 70 руски дипломатически служители бяха експулсирани от страната поради съмнения за шпионаж.

Още по темата

Лидерът на партията "Продължаваме промяната" и бивш министър-председател на България Кирил Петков призова за реформи, които да изкоренят подкрепяните от Москва агенти в разузнавателните служби на страната.

"Когато се захванахме с борбата с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че двете неща са едно и също", каза той пред "Политико".

Войната в Украйна постави сложни дилеми пред България - страна, която има исторически силни връзки с Русия. Политиците трябваше да решат дали да се присъединят към останалата част от ЕС в налагането на санкции на Москва и дали да изпратят помощ на Киев.

По данни на базирания във Вашингтон мозъчен тръст по международни въпроси "Карнеги" (Carnegie Endowment for International Peace), Москва от десетилетия е в състояние да влияе на решенията в българската столица София поради проруските обществени настроения, датиращи от XIX в., и голямата зависимост на България от руския петрол, газ и ядрена енергия, но се наблюдават признаци, че влиянието на Русия намалява.

Миналия месец новото проевропейско правителство на България, назначено през юни, обяви първата си доставка на тежко военно оборудване за Украйна от началото на конфликта.

Тя последва месеци на откази за доставка на оръжие от страна на предишните временни правителства, назначени от прокремълския президент Румен Радев, който наскоро заяви, че Украйна е виновна за войната.

Докладите сочат, че България тайно е подпомагала Украйна с гориво и боеприпаси непряко чрез трети страни.

Според разследване на информационния уебсайт на "Евроактив", въпреки че страната е предприела стъпки за въоръжаване на Украйна, тя не е успяла да наложи санкции срещу руски граждани и компании, включени в списъка със санкции на ЕС.

Междувременно българската прокуратура обяви, че правителството ще бъде разследвано за начина, по който е приложило санкциите на ЕС срещу Русия.

"Не е изненадващо, че България изглежда не прилага санкциите на ЕС срещу физически лица и компании от Руската федерация", заяви пред "Евроактив" Руслан Стефанов от българския мозъчен тръст Център за изследване на демокрацията.

"Очевидно е, че българските власти не смеят, не искат и нямат процедурите и капацитета да прилагат санкциите."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко е смешно Русия да ти предлага независимост.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
сергееФф каскет дай ми пример за нормална страна и за ненормална такава, според теб, разбира се
138
1
 
3
 
! Отговори
сергееФф каскет преди 9 месеца
"тъй като демокрация има само при племената......" колко време си живял в нормална страна и колко при "племената"
137
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В унисон с публикувани по-долу коментар ще кажа, че и на демокрация не можем да се надяваме, тъй като демокрация има само при племената от Амазония, Папуа нова Гвинея и на няколко тихоокеански острова.
136
5
 
13
 
! Отговори
Натовец преди 9 месеца
На тези в НАТО май взе да им светва ламБата, че си имат работа с " Троянският кон" на путин!На ЕС кога ще им светне ламБата?
135
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво предлага Русия като алтернатива на Западния свят.....Комунизъм?...Че то комунизъм има само в Северна Корея.Тогава с какво би ни се подобрило дереджето ако Русия ни вземе.Ще ни плаща пенсиите ли.Или ще ядем по евтина храна?Няма такова и в Русия сега...Тогава защо?
134
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква нискокачествена пропаганда от някакво долнопробно британско изданийце. Падението на днеса е пълно.
133
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами как няма да сме най бедната страна в ЕС....Бойко Борисоф подари на Русия 3 милиарда ....С колко ли по толкова Русия открадна чрез подставени български олигарси.Занимаващи се уж с бизнес икономика.Ксто ТЕЦ Варна например...Да не споменавам имена...
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато се захванахме с борбата с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че двете неща са едно и също", каза К. Петков пред "Политико".______________Надявам се русофилите да четат. Те много обичат да хвърлят вината за това че сме най-бедната страна върху ЕС и обичат да казват: О, тя Русия ви е виновна за всичко! Именно - вашата Русия ни грабеше цели 30 год. чрез продажните ни и алчни политици и държеше България в блатото. Не Европейският съюз!
131
4
 
7
 
! Отговори
Копейкин преди 9 месеца
Шефа е Рублов
130
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Външната политика на България трябва да бъде съобразена с ред настоящи и отминали събития които обхващат период от време.В интерес на българският народ е да скъса със съветското минало.Което засяга пряко Русия.Не реформирана.Не признала още вина.Никакво покаяние или знак , че осъзнава.
129
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И стените имат уши . Трябва да се ловят и екзекутират шпионите русофили
128
7
 
4
 
! Отговори
Аналната Лена преди 9 месеца
Не може всички да са ана.лно податливи като Кирчо, Денков, Тагарев и компания.
127
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Британските издания имат верковна традиция в това да разделят и владеят народите. Самите британции са най-лицемерните хора на света.
126
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 112 ".Спомнете си как Желю се каеше, че не се обесил Тодар Живков" - не разбирам какво искаш да кажеш, но не помня Желев да е казвал някога нещо близко по смисъл до това. Но помня, че дъщеря му се обеси заради него.
125
6
 
7
 
! Отговори
До 141 преди 9 месеца
Не знам дали президентството е руска клетка. Засега сме получили само самопризнания, че Министерски съвет е хамериканска шпионска клетка.
124
1
 
1
 
! Отговори
Да те би преди 9 месеца
Българо-пуските шпиони са са го казали това на британското издание това е още от началото на втория мандат Попринцип.
123
3
 
12
 
! Отговори
Смешници преди 9 месеца
Руски политици. Вече загряват кой кара влака и къде може да ги наврат, защото България не е руски протекторат. Все пак имат шанс - партизанско движение, за да бъдат изтрепани, като предателят-президент на Чили, Салвадор Алиенде, но оня, макар и наш враг, беше от смелите и умря, като мъж, а тези дядогенерали са тотален гарбидж.
122
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе мозък, къде видя, че Русия губи войната, с колко намаля територията на Украйна? А Ирак, доколкото си спомням, не беше нападнат само от САЩ, а от коалиция агресори, сред които и България. То и там толкова победиха, както в Корея, Виетнам и Афганистан, където петите им се удряха в гърба, бягайки с 200 в час. Колко време не можаха да се оправят с Идил в Сирия. Добре, че се намеси Русия, та да приключи с Ислямска държава за 3 дни
121
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Казват,че Русия е отдавна в НАТО още от 2007 г. месец Май,с подписан договор за издръжка,тя и затова беше пуснала НАТО когато се беше намесил в Афганистан да търсят О.Бен Ладен,като страните от ОДКБ в Средна Азия служеха за полигон за прехвърляне на въоръжение и боеприпаси и нещо не бяха доволни,че станаха преврати и те между себе си понечиха да се бият,но някак си утихнаха,но Русия с НАТО не са показали какъв им е договора за ненападение ли или за неутралитет,а другите как Украйна,Грузия и др.