Качеството на въздуха в България се подобрява

Страната ни е с най-голям спад на въглеродните емисии в ЕС
Обновена: 17 авг 2023 09:54 | 17 авг 2023 09:53, Камелия Цветанова
18
Качеството на въздуха в България се подобрява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Много се надявам да напредне разследването бързо, за да има факти, които могат да бъдат коментирани. Бих призовал да не се правят прекалено волни спекулации за това какво може да означава този акт. Не вярвам въобще в теорията, че Алексей Петров може да има нещо общо със съставянето на властта". Това коментира пред bTV Юлиан Попов, министър на околната среда и водите след убийството на бившия съветник в ДАНС.

Според него охраната на НСО, която в последните назначават на политици, е свързана с възможни рискове с българската позиция по отношение на Украйна.

„В Министерството на околната среда и водите има сериозни казуси, но не бих казал, че съм се сблъскал с нещо, защото много добре познавам проблемите в този сектор“, заяви Юлиан Попов.

„По отношение на Украйна и морето казусът въобще не е екологичен. Много странно в България започна да се надига паника, че взривяването на язовир „Нова Каховка“ може да замърси морето и българското и румънското крайбрежие. Наблюдението показва, че няма никакво замърсяване. Това е доста логичен извод, тъй като „Нова Каховка“ е много голям язовир – 27 пъти колкото язовир Искър. Въпреки че питейната вода, слизайки надолу, повлече къщи и боклуци, но това въобще не стигна до България, то се издухва от Дунав навътре, а след два месеца се е разпръснало напълно и абсорбирало навътре. Самият риск беше много нисък. Ние наблюдаваме не само състоянието на морето, но и риска в следващите 5-7 дни“, посочи министърът.

Той призова хора да се отнасят по-отговорно към българското Черноморие, природа и дюните.

„Държавата може да направи малко за въглищните централи, пазарът в много по-голяма степен днес определя тяхната съдба. България е страната с най-голям спад на въглеродните емисии в първото тримесечие на 2023 г. в ЕС. Това е, защото миналата година и по-миналата година цените на електроенерегията бяха много високи и всички централи работеха“, заяви Юлиан Попов.

Той посочи, че качеството на въздуха в България се подобрява, макар и не с необходимите темпове. Министърът призова за подмяна на отиплителните уреди и използваните автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 8 месеца
Когато нищо не произвеждаш и въздуха трябва да е чист. По къра почти няма крави, овце и кози - няма кой да замърсява. В същото време магазините пълни с различни млечни произведения! Как става тая работа?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Живея в голям град, излизам сутрин с децата на разходка, коли излизат от всякъде, край ДГ и ясли е кошмар- всяко дете с лека кола- в Хидерландия преди 35 г в събота и неделя беше забранено движението на леки коли и се виждаха само колелета а после ще обвиняваме кметовете че тровели въздуха.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ех това правителство какви чудеса прави бе
12
0
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 8 месеца
Ъхъъъъ......до наесен!След това ще забумтят кюмбеетата, но ще обвиняват колите и ще въвеждат зони.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До опетков. За 71-во место у света едва ли е велика цифра. Пред нас е Гватемала, даже и Куба е по-нагоре даже Виетнам и Бангладеш са недосегаеми...
10
0
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
))хора не се притесняваите нали скоро глобалното затопляне идва не ни трябват печки, дърва, къщи, ще живеем в гората .Нали така господа управляващи?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха, ясно. Преди да отворя статията мислех, че търдението ще бъде подкрепено с някакви факти и статистика. Уви, оказва се, че това е просто някакво твърдение на министър по време на предаване.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как да си купим нови коли и да се топлим на ток или газ с 1000 лв заплата? Естествено че ще караме 20 годишни коли и ще се топлим на дърва и въглища. Оцеляването е по важно от екологията. Ако трябва и автомобилни гуми ще горим в печката. Изобщо не ми пука.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2 причини - скъпите горива и топлата зима - иначе тецовете продължават да горят токсични *** и се опитват да наваксат спада причинен от топлото времето
6
0
 
5
 
! Отговори
ами преди 8 месеца
нормално , утрепаха престъпник . като утрепят още някой ше се диша по лесно .
5
0
 
4
 
! Отговори
Кълна се, че преди 8 месеца
по-рано през годината написахте статия, че все по-зле става въздуха!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
с тези заплати явно само електрички трябва да си купим че така е казал министъра,а и да спрем тецовете над 40% както е в "плана за възстановяване и устойчивост"- план за устойчивост ама на някой друг - този от който ще внасяме ток
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ся кво тряа се прай с паникьорите по повод "Каховка" ? Не трябва ли да им се търси отговорност щото амнезираха моментално и си намериха други теми за всяване на паника.
2
7
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Това е някаква шега явно. Не знам друга държава в Европа, в която да карат дизелови коли на по 30 години, които димят като комини.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Страна без почти никаква индустрия, какви замърсявания да има? Колцентровете не замърсяват...