Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение

"Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята"
Обновена: 19 авг 2023 11:57 | 19 авг 2023 11:45, Камелия Цветанова
392
Радев от Шипка: 3 март е червената линия на нашето търпение
Снимка: БГНЕС

Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея се състои в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

Държавният глава произнесе тържествено слово по случай годишнината.

Още по темата

"Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иноризираш родолюбието", каза президентът, цитиран от БНТ.

Той заяви, че няма да допуснат онези, които винаги липсват на върха да "ни натрапят епопия на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как да изхвърлят Вазов от учебниците.

"Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение", каза той и беше бурно аплодиран от събралото се множество, което започна да скандира "3-и март".

След "епопеята на забравените" няма да допуснем онези, които винаги липсват на върха да ни натрапят "епопея на зачеркнатите", да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците".

"Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни трябва, а единение около държавността", заяви президентът и продължи:

"Днес казваме "НЕ" на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност, а политиката е конкурс по сервилност. Казваме "НЕ" на опитите за разграждане на държавността с превземането на институциите за користни политически и икономически цели. Днес слагаме край на обратното броене на разпада и заявяваме, че България ще пребъде", заяви още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: шипкарадев3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И президента Радев призна, че датата 3 март разделя народа ни. А за да бъдем ние българите обединени, 3 март трябва да го премахнем като национален празник, да си остане почивен ден като 1 май, нова година, коледа.
248
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако Шипка беше паднала Сюлейман паша нахлува в сев. България и заедно с Осман паша щвха да изтласкат вуските войски от северната страна на Дунав. Руснаците се провалиха на Кавказкия фронт....защото там грузинците не са хепи от това новите господари да са им руснаците.
247
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фабриката явно работи
246
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само заради това изказване е необходимо да бъде премахнат 3 март от националните празници.
245
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно, кой доспусна избирането на Делян Пеевски за контитуционалист? Кой го пусна? Това бяха Възраждане със всеизвестните си номерца на отстъствие от пленарна зала или гласуване с въздържал се. Къде им бече мъжката чест да са на място и да се противопоставят. Възраждане са златните *** на Бойко и Пеевски. Помните ли, как яростно от Възраждане пазеха Пеевски? Помните ли? Костадинов е едно ***, интригант и лицемер. Като всички в тази секта. Ти го правиш депутат, той не ще да работи.
244
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радевисти,, ще ви дойде и вашето време. Дори смятам, че е дошло. Всеки трябва да заеме страна и да се запита, къде са мойте деца/родители и къде са техните. Пък тогава може и да ви светне някоя мозъчна клетка, пък да проработи. Че само ви настройват едни срещу други за да могат те да ви ограбват и тъпчат, както си поискат. Когато се запитате, кой се изгаври с вашите родители и деца. КОЙ? Същите са и днес в парламента и по общини.
243
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Политическата Пералня на Делян и Бойко ( ППДБ ) отива в историята!
242
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Победата при Шипка не решава войната. По скоро падането на Плевен решава войната.
241
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей, радеволюбци, от хотелите ли пишете. Как нямате срам да тъпчите и да ограбвате своите? БСП ви ограбва с плоския данък! Благодарение на тях, вие бивате ограбвани всеки месец, с въведения от социалистите милионери с хотели, ПЛОСЪК ДАНЪК. За да си поддържат хотелите?
240
6
 
8
 
! Отговори
Да живее България ! преди 8 месеца
Кирил Петков обрат и в Канада!
239
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радевски осакатени плазмодии. Губите хората, усещате ли го. Ще става все по-зле за вас. Ще ви станат единствено подчинените и неграмотните ви деца, които битате навсякъде. Но с такива една държава винаги прилича на посмешищеи, както Резидентът казва, държават е слаба. Тя е слаба заради вас. Защото толкова можете. Едни научени хора с умения, искат да живеят в едно развито и справедливо общество. И не желаят да служат на вас, началници разни мислещи се за царе. Не искат да работят с вас или за вас
238
1
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
До Голямата екскурзия ------ Явно отдавна не си бил онождан и започваш да пишеш тъъъпни !
237
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека по-скоро Русия ни освободи от *** и еврофилите! Руското население в окупирана Украйна дочака Русия, ще я дочакаме и ние!
236
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да вземем най-доброто от Китай, Полша, Европа и Америка. Но да заставаме зад обща българска доктрина и да пазим своя народ и държава. И да се зачитаме като съграждани за да може общо да вървим напред, не да се ограбваме като дивци, както мнозинството е приучено по някакви причини прави. И после я палат, я хотел, я джипка с чекмедже от пачки по стотачки и един гол пистоф. В Русия, аз не виждам нищо полезно. Освен да имат нялкой друг литерат... и менделеевата таблица?
235
6
 
9
 
! Отговори
Голямата екскурзия преди 8 месеца
Крайно време е вече да натовариме Радев, Копейкин, Цомчо и всички русофили на влаковете и да си ги пратиме пасока Расия.
234
9
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
Канадските и харвардски питекантропи да си заминават от където са дошли! Както и онзи ссссмотаняк, киевският военен съветник!
233
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно защо Радев пак говори за 3 март. Ако го нямаше подвига на опълченците на Шипка, никога нямаше да има 3 март, т.е. да се обяви победата на Шипка 26 август ( нов стил) за Национален празник.
232
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русизмът и пионерството са тежка зараза, която обезличава самосъзнанието на хората, националната им принадлежност, бит, култура и традиции. Като се опитва да създаде един нов човек лишен от родина и ценности с цел да му наложи изкуствени и такива, според партийната доктрина на империалистите. Трябва да се борим срещу русизма и не само срещу него. Но и срещу подобни, които се опитват да наложат своя мироглед и светоусещане, такива като франкофонството и англосанксонсвото.
231
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не се карайте! Има лесно решение, който обича Русия да си ходи в Русия
230
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Радев ли, както ментора си Путин, иска да убие 24 май? Ден на българската писменост, просвета и култура? Защото Путинската дружинка от Москва заедно с руската църква водят последователна и многовековна политика на унищожаване на българските следи в исторически план! Путин се опитва да унищожи произхода на българската писменост. Руската църква продължава с цинизма си, като казва че македонската църква е сръбска колония, което исторически е пълна лъжа. Русизмът и пионерството са зараза!