Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята

Причината – приемането на медикаменти и хапчета от част от шофьорите
Обновена: 21 авг 2023 14:33 | 21 авг 2023 14:33, Красимир Ангелов
226
Крачка назад за отнемането на коли: ПП ще търси вариант да отложи идеята
Снимка: БГНЕС

Юристи от "Продължаваме промяната" (ПП) са обсъдили с ръководството на МВР последствията от приетите промени в Наказателния кодекс (НК), които позволяват отнемане на автомобил при определени нарушения на пътя, съобщи за БТА депутатът от ПП Явор Божанков, който е взел участие в срещата.

Според него парламентът трябва да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени.

Общият извод е, че прибързаното приемане води до проблеми в практиката, коментира Божанков. „Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни той.

Още по темата
Божанков смята, че част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде конфискувано превозното средство. "Автомобилът не може да бъде конфискуван освен с влязло в сила съдебно решение", отбеляза той.

Депутатът посочи, че прокуратурата и МВР работят по методически указания, а министър-председателят Николай Денков – по подзаконовата нормативна уредба.

Държавата ще положи усилия да купи нови машини, които да правят кръвните тестове не за шест месеца, а в рамките на дни, каза още Божанков. Обаче ние като законодатели не е редно да направим един закон, много хора сега да платят цената на това законодателство, а ние да решим проблемите след шест месеца, допълни той.

"Мое мнение е, че трябва в новата сесия, още като започне работа, Народното събрание да потърси вариант да отложи влизането в сила на тези промени и след това да помисли какви прецизни промени да направи, за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви", каза Явор Божанков.  

Той обясни, че не може преди да има влязла в сила присъда да има отнети автомобили.

Може би в момента прокуратурата като обезпечителна мярка или като веществено доказателство иззема определени автомобили, но това според мен е голям проблем, коментира депутатът. „Да си представим съпрузи, когато са в съпружеска имуществена общност. Има отнемане на автомобил, само че чий е този автомобил - на единия или на другия съпруг? Това в закона въобще не е регулирано и третирано“, даде пример Божанков.

Той обясни, че този пропуск, въпреки доброто намерение на законодателя да накаже виновните водачи на пътя, всъщност води до това да се отнеме автомобила на човек, който няма никаква вина.

За срещата с министъра на вътрешните работи и неговия екип съобщи и Настимир Ананиев (ПП) в профила си във Facebook. Изпълнителната власт е предприела мерки, но най-вероятно ще се наложат и законодателни промени за прецизиране на някои хипотези, посочва той.

Ананиев допълва, че по казуса им предстоят срещи с министерствата на здравеопазването и на правосъдието, Прокуратурата и Военномедицинска академия. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
14
 
! Отговори
--- преди 8 месеца
По тъпо парче от депутат няма.*** ми Доди ми Кой *** от всичките празноглавци(депутат)го набута тоя нескопосан закон.Като започнаха да капят пияни княгини,певачки и депутати ще има се започва нова песен.
171
1
 
20
 
! Отговори
Борислав преди 8 месеца
Пълни некъдърници,крадци ,лъжци и предатели...
170
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От грешка на развитието преминахме към развитие на грешките. То от сглобката това се получи- С КАКВИТО СЕ СЪБЕРЕШ,ТАКЪВ СТАВАШ...
169
4
 
7
 
! Отговори
Истина преди 8 месеца
Ако доказателствата за дрога и алкохол са неоспорими, не само да се конфискува колата, но и да лежат минимум по 5 години в дранголника!
168
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако пише употребил, трябва да има уточнение и за употребеното количество, ако пише под въздействие, то пак трябва да има количество, за доказеане на "въздействието". Съоветно законут р калпав и никакви лаборатории или подзаконови актове НЕ могат да го коригират. Герберастите това го знаят от години. Още ВМРО предлагаше да се коригират тези текстове, но нарочно не бяха пипнати!
167
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пп прогресираща посредственост
166
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сигурно има начин да се разбере дали е от лекарства. Когато има желание, има и начин.
165
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не са те карикатури - карикатури сте вие, които сте гласували за тези на всички избори.
164
13
 
4
 
! Отговори
Вместо преди 8 месеца
колата,парична глоба в размер на стойноста на колата и готово. Господа генийчета
163
2
 
21
 
! Отговори
ППттрсешитеВарианти преди 8 месеца
Щели да "търсят вариант" :D Аз знам един. Да се научат да зачитат Европейското право и Конституцията и готово. #откритост #прозрачност #общественообсъждане #презумпциязаневинност #демократичнипринципи #съдътналаганазациябе И е лицемерие полицайчетата дето ти взимат колата, книжката и те глобяват със сума над средната работна заплата да ходят да се жалват пред ВАС че не искали да ги проверят дали ходят трезви на работа, пияни и надрусани ли карат полицейските автомобили и носят ОРЪЖИЕ.
162
1
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 8 месеца
До 155 Една две бири няма да покажат над 1.2 промила.Я виж княгинята с една чаша вино 1.5 промила , какви глупости е правила.
161
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вче много си личи, че поколението с купените дипломи навлиза във всички свери на живота. Включително и в политиката. До това води пропадането на образователната система в България. И ще става още по-зле като гледам младите които завършват днес, а ще ну управляват утре.
160
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най добре ще е когато ти вземат книжката да се отнема и автомобила. За същия период от време. Като изтече наказанието връщат ти книжката и колата..
159
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Така е .. - то точно твоето предложение е неприложимо... трябва баланс и да се измисли от адекватни хора,а не на колене докато няк/ъв зеленчук те такова с 200... с тежестта на нарушението да се засилва и санкцията - пил /ПОД 0.5/ - колата се спира на наказателен, после си плащаш "гаража", пил над 0.5 - без книжка, колата на паркинг за по- дълъг период, пил - без значение колко и причинил ПТП - без книжка, общественополезен труд, конфискация на колата, пил-смърт- затвор ефективно и конфискуван
158
2
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Айде, наркоманите и царските щерки пак защитени :) Така е, като живеем в колония на Украйна. Тъкмо се амбицирах да не пия, че пропих преди 2 седмици и хоп, промяна, хаха. Е да, продължавайте промените, продължавайте. Алексей не го спасихте, спасете поне лицето Бойко Методиев Борисов.
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 154 - a защо не остана независим, а се присламчи към тия недоноскляци?
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 155 - Ами виж - на бай ти Г и братчед му АНдрешкУ, най-хубаво им е, когато някой друг страда, собено ако е близък. ГОляма радост е, някой "да се прецака". Радостта е правопропорционална на чуждото страдание.
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво стана? Да нарушаваме конституцията на свободно избираем принцип нещо не се хареса на малкото останали избиратели?
154
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Така е ..я пак?... за 1-2 бири да влеш в затвор не е ли прекалено?... мазохисти сте повечето, не големината на наказанието е важно в случая, а редовното глобяване!
153
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Божанков още от само начало каза, че този закон не е добър ама кой да слуша... ще гласувам за него, не за партия!