Йотова: Демографията е тема на темите

Демографската политика е въпрос на национална сигурнос, допълни тя
6 окт 2023 15:39, Нели Христова
33
Йотова: Демографията е тема на темите
Снимка: БГНЕС

Демографията е тема на темите, демографията е политиката на политиките и тя изисква задължителен национален консенсус – за това работим заедно с президента Румен Радев. За нас демографската политика е признат приоритет. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в София на дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“. Дискусията, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, събра широк кръг от участници – европейски комисар, евродепутати, експерти.

Вицепрезидентът посочи, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и държава – от доходите и социалните стимули през миграционната политика, защита на труда, насърчаването на кариерното развитие до здравна политика и сигурна и стабилна среда за живот. „Такава среда не се създава с наливането на средства или с потушаване на моменти кризи. Демографската политика е първо ангажимент, второ и задължително – последователност на ангажимента“, заяви Йотова. По думите й произволните мерки няма как да създадат среда, в която има предвидимост и младите българи могат да планират живота си. Вицепрезидентът изрази своята убеденост, че с безкрайно писане на големи по обем, но празни от съдържание стратегии, само с добри пожелания няма как да се води успешна демографска политика, в основата на която е сигурност във всички аспекти на живота.

Според Илияна Йотова призивите да се върнем българите в България не се адекватни на динамично развиващия се свят. „Голяма част от моята дейност е свързана с нашите общности навън. Аз и екипът ми поддържаме контакти с българските исторически диаспори, както и с представителите на т.нар. нова емиграция. Някои от тях биха се върнали. Условието – сигурна и стабилна среда за живот“, посочи вицепрезидентът.

Липсата на планове за развитие на регионите, която води до тежки дисбаланси, Йотова определи като един от основните пропуски през годините. „Държавата абдикира от малките населени места и съсредоточи усилия и ресурс в няколко големи града. Днес имаме няколко Българии в географските граници на родината – България на благоденстващите и България на попарените надежди за бъдеще“, подчерта вицепрезидентът. Тя посочи, че за да е успешна регионалната политика, трябва да се отчитат спецификите на отделните райони, и даде актуален пример с внесените в Европейската комисия от българското правителство териториални планове. „Териториалните планове не отговарят на механизма за солидарен преход, не гарантират социалната справедливост. Последствията ще бъде обезлюдяването на Старозагорско, Кюстендилско, Пернишко“, заяви вицепрезидентът.

Като основен резултат от регионалните дисбаланси Йотова открои социалното разслоение, като акцентира върху радикализацията на обществото. „До това води липсата на препитание, на образование, смачканото достойнство“, посочи тя.

В изказването си вицепрезидентът подчерта, че основна грижа на държавата трябва да бъде осигуряването на равен старт в живота на всяко дете. „Недопустимо е в 21-ви век в страна член на Европейския съюз изобщо да говорим за детска бедност“, заяви Йотова.

„Демографската политика е въпрос на национална сигурност. За да е резултатна демографската политика преди всичко трябва да имаме работещи институции, които отстояват правовата държава, реда и справедливостта“, каза вицепрезидентът и подчерта, че никоя политика не може да бъде успешна, ако не се решава с активното участие на обществото, на гражданските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 7 месеца
До България утре 29Престъпно конституирана власт от окупационна армия на 9 септември 1944 година направи престъпниците елит, този престъпен елит за да избегне унищожаването му, чрез военни действия от страна на НАТО и Запада се договори чрез Горбачов, водач на същата тази престъпна власт, спуснала "желязна завеса" върху Източна Европа, да се преформатира в престъпна "демократична" власт, а "капиталисти" да бъдат назначени комунисти и разни доносници и водачи от тайните служби на "партията".
29
0
 
2
 
! Отговори
България утре преди 7 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !
28
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 7 месеца
глупава комунистка с изказване по комунистическата тема за размножаването ... Другари, като развъждахте етноса ви беше хубаво - гласове за БКП, но етносът не става за нищо, като вас, те са ваши деца на Радев до Тошко от етноса..., та, с такива сънародници е по-добре да ви няма вас - червени, съветски ***. Един ограбен се опита да оправи нещата с вашата фамилия, но случи с баща ти, само.
27
1
 
2
 
! Отговори
9999 преди 7 месеца
До до 9999 Тая другарка какво ще решава ? Парламента решава за хубаво или лошо това е .
26
1
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 7 месеца
Когато незнаят какво да кажат и хоп...Демографията спасява положението.Вечно актуална тема.На тази крава не и ли е ясно,че изчезват цивилизации,а не плевели.И да изчезнем,няма да е голяма загуба за човечеството и света.
25
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Като развъждате непригодни, отърване от тази ситуация няма да има. Пишенето срещу жените е нелепо и вредно.
24
2
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 7 месеца
Какъв факт ви тресе, не знам. Като няма удобства жената щяла да ражда. То бива про.стотия, ама чак пък толкова. Ако беше така, досега сто пъти управляващите щяха да направят заплатите по двеста триста лева и раждаемостта щеше да скочи. Не пренасяйте автоматично положението в примитивни страни тук.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
3akpийтe нaй-ceтнe paзвъgниka нa бxapaти, cnpeтe npoизвogcтвoтo нa ЛГТБ и вgиrнeтe goxogитe зa noчтeн тpyg!
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ккава криза.Тази евроовца не знае ли, че Европа ще бъде сменена с население от Африка.Да пита африканера Соломон Пси колко милиарда ще дойдат в ЕС.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Факт:Колкото повече удобства за жените, толкова по-малко деца раждат.Пример :Нигерия за 30 години почти утрои населението си, от 80 млн., сега е 210млн.,а си нямате напрестава мнозинството от нигерийците в каква мизерия и лишения живеят. За повечето хора понятието здравна помощ нищо не значи защото я няма. Предградията на големите градове са огромни с невероятна мизерия. Направо е чудно как оцеляват, а те и се размножават с огромни темпове. Очаква се до 2050год.населението да надхвърли 500 млн
20
2
 
3
 
! Отговори
До Пепи преди 7 месеца
Много грубо изказване от жена, може да е искала повече от едно и да не се получило, какъвто е моят случай например!
19
3
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 7 месеца
Йотова колко деца е родила ??? Май само едно . Еми какво дава акъл тогава .
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още 2 млн. булгара и настигаме Швейцария. Нали това е целта?
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние от малата неаме проблем с димографията.Айшето спи без гаще и й праим деца а вашите кокони спат сас гаще и немое да им напраите деца. У маслата секо семейство има по 5 деца на 40 години вече имаме по 3 унучета а на 50 и пра внучета оди ни стигнете ама нанай си.
16
2
 
3
 
! Отговори
Пешев преди 7 месеца
*** не са проблем защото и те вече са в Германия
15
2
 
5
 
! Отговори
Джо преди 7 месеца
Йотова = българоубийка! Станишев = ***! Радев = ***!
14
7
 
7
 
! Отговори
Майора преди 7 месеца
С не смяташ ли Йотова , че една част от грешките е в теб и Радев с дигнатия юмрук , който с помощта на олигарсите свали законния кабинет на Борисов! А колкото то Плана , рано или късно се знаеше че бъдеще за тези региони има но след заместващи производства! А обезлюдаването е и от некадърното управление на БКП , оставило райони без производсства и РМ приватизация и изнесените в ошфорки 54млд долара и ненаказаните олигарси!
13
5
 
8
 
! Отговори
ДА ВИ КАЗВАМ АЗ преди 7 месеца
Нашту димуграфиа многу хубау - нашту Айше на 30 вечи баба. Вашту димуграфиа лошъ рабута - вашту Анели на 30 ефентуалну мой да помисли за дица
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая Идиотова зима заплата да изказва манифесташки лозунги, напълно безполезен къpлеж. Да почне с тоя до нея на снимката, на него бая му куца демогрефията
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя чафуд станишев замязал на хибрид между радиоактивен плъx и египетска котка сфинкс.