Промените в Конституцията – дебатът бил за европейска правова държава

Целта - постигането на независим и справедлив съд
62
Промените в Конституцията – дебатът бил за европейска правова държава
Снимка: БГНЕС

Според министъра на правосъдието Атанас Славов дебатът по промените в Конституцията е в каква страна искаме да живеем.

"Дали искаме да сме в страна, която е европейска правова страна или сме в държава, която е в хибриден режим между авторитарен и демократичен режим някъде в периферията на Европа", коментира той по време на дебата за промените в основния закон в парламента на първо четене.

Още по темата
Вносителите на поправките предлагат разделяне на ВСС на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

"Ключово за европейската правова държава е независим и справедлив съд и това е една от целите на промените в Конституцията", каза министърът.

"Друга характеристика е, че виновните по справедлив ред биват наказвани, за което е нужда независима професионална отговорна прокурорска служба и смятам, че по тези две основни цели никой не спори и е крайно време да ги осъществим", настоя Славов.

Според него това, което е предложено като промени относно постигане на целта за независим и справедлив съд, отговаря на европейските стандарт за независимост на правосъдието.

"Това се постига чрез структурни промени във ВСС. По отношение на прокуратурата трябва да има отчетност и отговорност, но не бива да има политизация", обясни той.

Според него основната цел на промените в Конституцията се подкрепя от съдиите и учените.

"Нека по отношение на големия въпрос - къде стои България, да отчитаме мнението на голямата част от българските граждани, България да е европейска правова държава", обобщи Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
Каква държава сме, когато правителството е назначено от чуждо посолство?
18
0
 
4
 
! Отговори
ss преди 7 месеца
Ки га опраат работата, ки си напраат КонЛГБТ ХГФЦч документ
17
0
 
16
 
! Отговори
Конституционалист преди 7 месеца
Долу мръсните ви ръчички от Основния закон на България !!! Точно тази сглобка от некадърници ,мошеници и крадци не може да пипа Конституцията !!!! Не им разрешавайте - ще патим много повече от сега !!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Баба Радка преди 7 месеца
Поредния пудел на посолството,изкаран на разходка.
15
0
 
14
 
! Отговори
Правителството преди 7 месеца
Ние сме патриоти.Но американски.
14
0
 
7
 
! Отговори
Комиците преди 7 месеца
Дебатите бяха да продължим със епизодите.
13
0
 
16
 
! Отговори
Възрожденец преди 7 месеца
Ха ха ха! Европейска правова Държава ли? Това някакъв виц ли е? Ние сме по - зле от бедните Африкански и Азиатски Държави , които са под абсолютната власт на НАТО , и в частност - САЩ. Ние само от златото , което имаме в недрата на България можем да сме в отлично финансово и икономическо състояние! И то цялата Държава - НЕ само определени продажници! Но , както виждате - НЕ сме... Защо ли?!?! Толкова НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ едва ли има в която и да е друга страна!...
12
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
Не ни трябва конституция,не ни трябват министри,не ни трябва парламент.Трябва ни племенен вожд,който да избираме с бяло и черно камъче.Кандидатите за вожд да се избират от племенните старейшини по места.Който спечели да носи цялата отговорност за битието на племето.
11
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
Е,"Не по врат,а по шия"....Ама помислете:..-Плещят за НЕЗАВИСИМОСТ на съдебната власт,а предлагат ШЕСТ от десетте да се избират от Парламента ..?!?!...Мнозинството в парламента СЕ МЕНИ и това поставя в подчинена зависимост избраните...ВСИЧКИ висши съдебни инстанции трябва да се конфигурират ЕДИНСТВЕНО ОТ СЪДИИТЕ,на нарочни конгреси !...НИКАКВИ "КВОТИ" и подобни дивотии !!!!!!...Така наречените "квоти" са САМО предпоставка за брутално ВЛИЯНИЕ в/у съда !!..Но вманиачените по властта искат ЦЯЛАТА в
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Протестите продължават. Пари ли ви на duпето?
9
0
 
9
 
! Отговори
Евгени Дайнов преди 7 месеца
Не - Европейски... А АМЕРИКАНСКА ПРАВОВА ДЪРЖАВА! Трябва да има гласуване и да станем поредният Американски щат! СЛАВА НА ВЕЛИКА АМЕРИКА! Освободила ни от Османско Иго , и от Комунистическото робство! Националният празник трябва да е 4 Юли!!!.... Махане на грозният Руски паметник от центъра на София , и слагане там на такъв на ВЕЛИКИТЕ ЛИЧНОСТИ - ДЖО БАЙДЪН И СИНА МУ! Може и Роналд Рейгън или пък Ричард Никсън! А защо не й на - Джордж Сорос?!?! ......
8
0
 
5
 
! Отговори
R преди 7 месеца
До като, членовете на колегиите във ВСС, се избират от туй нящо- Парламент, корупция ще има, а оправия нема..... Ей на това, трябваше да направят дИмократитИ, ама те са едни пишман дИмократИ, деца и внуци на апаратчици от Бай Тошово време....... Ква промяна, очаквате, не знам...... Чудно ми е и друго, как има толокоз много хора, а уж умни и красиви, които още им се връзват на тез ***..... мислят за всичко друго, а не как да си свършят качествено работата и да направят адекватни промени
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За конституцията на г-н Пеевски никой министър несмее лошо да каже. Че току виш му е изтинал стола.
6
0
 
4
 
! Отговори
Географията е наука преди 7 месеца
. . . или сме в държава, която е в хибриден режим между авторитарен и демократичен режим някъде в периферията на Европа . . . Някакси бях добър по география, но се питам България премести ли се от периферията на Европа малко по в центъра или нещо съм проспал аз? Та географията е наука, ама може би не за всеки!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Омръзна ми от думи изпразнени от съдържание, като европейска правова държава, евротлантиески ценностти и въобще подобни празни приказки. Уж европейска после получаваш африканска колониална конституция, гласуваш против Боко и Пеевски, получаваш Боко и Пеевки и т.н. и т.н.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Славов да внимава много какво говори, че Пеевски да не му дърпа ушите и на него.
3
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ СА САМО В 2 НАПРАВЛЕНИЯ) ПЪРВО ПОВЕЧЕ ВЛАСТ ЗА ПАРЛАМЕНТА И ПО-МАЛКО ЗА ПРЕЗИДЕНТА :D И ВТОРО ДА СЕ ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА, ЧЕ БРАКА НЕ Е СЪЮЗ МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА! И ТОВА СА ИМ ВСИЧКИТЕ КОНСТИТУЦИОННИ ПРОМЕНИ!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква европейска правова държава го гони тоя? Кое нни е европеското бе пътища ли тротоари ли какво? Ние сме бананова държава от африкански тип вече повече от 30 години.
1
1
 
8
 
! Отговори
Брюкселско зеле преди 7 месеца
Да препишат наготово белгийската конституция, като преди 140 години.