Промените в Конституцията – дебатът бил за европейска правова държава

Целта - постигането на независим и справедлив съд
62
Промените в Конституцията – дебатът бил за европейска правова държава
Снимка: БГНЕС

Според министъра на правосъдието Атанас Славов дебатът по промените в Конституцията е в каква страна искаме да живеем.

"Дали искаме да сме в страна, която е европейска правова страна или сме в държава, която е в хибриден режим между авторитарен и демократичен режим някъде в периферията на Европа", коментира той по време на дебата за промените в основния закон в парламента на първо четене.

Още по темата
Вносителите на поправките предлагат разделяне на ВСС на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

"Ключово за европейската правова държава е независим и справедлив съд и това е една от целите на промените в Конституцията", каза министърът.

"Друга характеристика е, че виновните по справедлив ред биват наказвани, за което е нужда независима професионална отговорна прокурорска служба и смятам, че по тези две основни цели никой не спори и е крайно време да ги осъществим", настоя Славов.

Според него това, което е предложено като промени относно постигане на целта за независим и справедлив съд, отговаря на европейските стандарт за независимост на правосъдието.

"Това се постига чрез структурни промени във ВСС. По отношение на прокуратурата трябва да има отчетност и отговорност, но не бива да има политизация", обясни той.

Според него основната цел на промените в Конституцията се подкрепя от съдиите и учените.

"Нека по отношение на големия въпрос - къде стои България, да отчитаме мнението на голямата част от българските граждани, България да е европейска правова държава", обобщи Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В конституцията ще пише, че Борисов и Пеевски са бащи основатели на колонията.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аре стига с тези лозунги,че се уморихме едно и също да меляте от сутрин до вечер ,пуделите на ЕС и Америка.Лапайте си парите от фондацията и престанете.
37
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Правова държава с промени на конституцията от най-големите бандити - ГЕРБ, ДПС, ПП/ДБ, е това е някакъв майтап, тия дето са до един за пандела, ще правят реформи за ред и справедливост! Това вече е дъното, закривай тая пародия на държава и общестово!
36
2
 
6
 
! Отговори
Европейска, правова преди 7 месеца
държава - каквото и да значи това. Когато шефката на ЕК е нагла, авторитарна и корумпирана, а ти рекламираш "европейска, правова държава" на балканите. Егати мийма!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние сме европейци и с държава,преди другите да са имали такава.Трябва да се появи нов Крум и всичко ще си дойде на мястото.
34
0
 
7
 
! Отговори
Марин Вълчев преди 7 месеца
Тоя няма ли кой да му надупчи с олово тиквата?
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредния йорист от Доносническа България.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В САЩ, ако взимаш финанси от чужбина и чужди НПО-та директно по законът FARA те пишат чужд агент и тук трябва да е така, ако беше на този трябваше да пише, че е чужд агент.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този господин въобще знае ли какво е да имаш държавност и независима правова държава? Само давам, жокер, че това не е държава, която се управлява от посолства и фондации финансирани от чужбина със съмнителни цели.
30
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Нали винаги се твърди, че бг съдът е независим и справедлив, защо ви са промените. Досега България не беше ли правова държава? Нито европейска? Много словесни еквилибристики ползват такива като славов, а за мнение на скъпите граждани - никой не ги пита за нищо, те са само електорат.
29
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Каква конституция искате да променяте с нелегитимен парламент? 20% подкрепа с клизма събира целият парламент, те конституцията щели да променят! Абе тикви и шишита, конституция се променя само ако имаш поне 51% подкрепа от народа! А на последните избори първите 2 политически сили с мъка събират общо 16%!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НЕ МЕ РАЗСМИВАЙТЕ С ИЛЮЗИЯТА "ЕВРОПЕЙСКА ПРАВОВА ДЪРЖАВА",ПО-СКОРО НАВЯВАТЕ ТЪЖНА БЕЗНАДЕЖДНОСТ...
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние де юре сме европейска държава, но до там иначе де факто сме афроазиатска очина.
26
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
с *** няма европеиска правова държава затова оставка нови избори аз не гласувам защото не мога да ви гледам
25
5
 
0
 
! Отговори
ДО 24 преди 7 месеца
С ТОЯ ПОСТ ЗАСЕГНАТОТО ЛИЦЕ ЩЕ ВИ ИЗКАРА НЯКОЛКО Г. В ЗАТВОРА! МАЛКО СЕ СЪОБРАЗЯВАЙТЕ, ЩОТО НАКРАЯ ИЗВЕДНЪЖ ЩЕ ЩРАКНЕ КАПАНА И ЩЕ ИЗГОРИ НЯКОЯ КОПЕЙКА , КАТО МАЛИНОВ И ПОПОВЕТЕ...
24
0
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
18 години мутрите грабят и унищожават България зад този същият девиз,уж за европейски път и бъдеще.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слабоумния министър на Правосъдието, се върна от САЩ, където потресени от наличието в главата му само на една гънка, едвам са можали да му набият в кратуната няколко лафа от обичайните шаблони от рода на "дебат", "европейска правова държава", "конституция", "реформа" и други подобни, които явно не може да осмисли, но вече уверено ги срича наляво и надясно. На всичкото отгоре, връчили са му текста за бъдещата ни конституция и сега се напъва да ни го пробута.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Промените в конституцията - дебатът как да ни затвърдят като африканска колониална държава.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя с по-малко от 7% подкрепа по думи на Кирчо ще прави конституционни проени. Не съм чувал европейска правов държава да обсъжда промените в конституцията си в САЩ. От САЩ идват ли да ни питат нас какви промени в конституцията си да правят?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези промени в конституцията пак от Брюксел ли ги искат? Някой знае ли?