ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на ЕС
26 окт 2023 18:50, Красимир Ангелов
54
ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген
Снимка: МС

"Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел.

Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември, съобщават от правителствената пресслужба.

Вера Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

Премиерът запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави акад. Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията.

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре.

"Всички виждат и отвсякъде чуваме коментари, че промените в законите вървят с темпо, което съответства на най-оптимистичните очаквания, и с качество, което е достатъчно добро и съответстващо на очакванията и изискванията на Европейската комисия, Венецианската комисия, Базелския институт. Така че напредваме“, подчерта премиерът пред журналисти днес. Реформите, които правителството е предприело, са важни не само заради приемането ни в Шенген. „Тези промени са необходими на българите. Искаме по-добра правосъдна система, по-добре защитена на граница и ще ги имаме", категоричен беше акад. Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вчера четох, че в Париж били обявили извънредно положение за борба с плъховете, дървениците и бълхите, които заливат града. Сега разбрах защо нашия "премиер" като си прави екскурзиите из Европа внимателно пропуска Париж.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕК потвърди пълната си подкрепа за влизане на България в Шенген, ама друг път! Някъде към 3023 г ще ни посрещнат там с пълната им подкрепа.
44
0
 
1
 
! Отговори
От бай Тошово преди 6 месеца
Още по-комунистически лозунги и пропаганда. ... за съжаление.
43
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Мен ми дреме за шенгена,кто краката са ми в легена и едва ли ще ревем като Македонци и бълваме огин и жупел!!1
42
0
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 месеца
Шенген ке видите през на Макрон кривия. Така да знаете!
41
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 44 "Тази ЕК изобщо някой има ли я за нещо?" - афганистанските трансджендъри и местните европеидни про'с'таци я имате. Афганците идват да получават социалки, про'с'таците сами гласувате да ви мачка. Какво ревеш?! ПП. Той Тиквата ви го каза лани, нали?!
40
0
 
4
 
! Отговори
Чудя се преди 6 месеца
Рекламното лице на шиши какво се пьне да ни льже - австрия му каза забравете шенген
39
3
 
1
 
! Отговори
днес е демя преди 6 месеца
До За ЕС и НАТО, Така е вече сме в Шенгенското пространство, да ни е честито. Академика е невероятен. Да кръстим площад или улица на него!
38
0
 
2
 
! Отговори
teziси преди 6 месеца
Тази ЕК изобщо някой има ли я за нещо? Май само харчат парите ни.
37
1
 
2
 
! Отговори
Хаха ха преди 6 месеца
Още ли калвьт балачетата на вица за шенген и семейството на богатите - тоя лав вече 20 г се вьрти
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българиа извади огромен късмет с премиер като Акадимик Денков! Бог ни го изпрати за да спаси България!
35
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
1. Мутрофанова трябва да обясни на подчинените си,че путиновата Русия има най голям интерес България да е в шенген. Обяснявам...България е пробита от руските служби държавица,президент,министри,депутати,общинари и кметове. Всички са на хранилка на империята на злото. 2. Включването ни в шенген ще позволи на руските шпиони да щъкат невредими и непроследими навсякъде...от базата им в "руската църква " в софия до Ирландия и Норвегия.3.ако не ни приемат..Радев гадпромски ,да наложи вето.
34
3
 
5
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 6 месеца
Браво на Академик Денков за перфектно свършената работа по приемането на България в Шенген!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тати каза че много слушам, уча и помагам. Затова ще ми купи колело...ама друг път.
32
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
След гласуването за Шенген: разговор в ЕК с Дянков: ееее, не разбираме как стана това, всички набихме по 5 лайка и всеки от нас си сложи знаменце хаштаг: България е Шенген за профилна снимка. Незнаен какво да кажем и какво повече да направим, ще опитаме да постнем по 10 молитви към Господ в профилите си за успех на следващото гласуване.
31
2
 
4
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
тия продажници продължават да бълнуват розови сънища...абе, амсалаци, унгария такава контра ще ви удари, че и по баира надолу няма да тръгнете! - каквото сте дробили-това ще сърбате!
30
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
Най сигурна е подкрепата от тия от които нищо не зависи! Подкрепа от ЕК за Шенген е като знамената които си постват либералите,че са (място където е имало терористична атака, война, катаклизъм)! На думи страхотно, но реално безполезно от тук до слънцето и обратно!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Уникална подкрепа за нас отчитаме, а все не ни пощяват. Да не ни има нещо? Някакво психическо наследствено заболяване?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А Истанбулската конвенция и Минските съглашения спазват ли се?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те може и направо да обожествяват улязването ни в Шенгеня след като има непрекъснато кой да слага спирачката. А нашичките се радват абсолютно безмислено на това изключително лицемерно изказване като малки деца. Разбира се това е предизборно мероприятие, но е изключително примитивно и глупаво - да намериш някой чужденец, който да те потупа по рамото и всички избиратели да хукнат да избират твоите хора.