Основите на демокрацията отслабват по целия свят

Това е най-дългата "демократична рецесия", която сме виждали
2 ное 2023 07:13, Нели Христова
120
Основите на демокрацията отслабват по целия свят
Снимка: БГНЕС

Почти половината от страните по света виждат спад на нивото на демокрация, каза международен мозъчен тръст в четвъртък. И някои страни с исторически дълги демократични традиции са сред тях.

Базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и изборна помощ (International IDEA) заяви, че 85 от 173 изследвани страни са "претърпели спад в поне един ключов показател за демократично представяне през последните пет години". "Много утвърдени демокрации изпитват неуспехи... вариращи от намаляване на равенството на социалните групи в Съединените щати, свободата на печата в Австрия и достъпа до правосъдие в Обединеното кралство“, добавя се в него. „Това е шестата година, в която виждаме повече държави с демократични упадъци, отколкото с подобрения“, каза програмният й ръководител Майкъл Руни пред АФП. Той е един от авторите на доклада "The Global State of Democracy 2023". Тази шестгодишна тенденция представлява най-дългата "демократична рецесия", която организацията е виждала, откакто е започнала да събира данни през 1975 г., добави той.

Върховенството на закона, въплътено от независими съдилища и свобода от политическо насилие, също отслабва в страни като Австрия, Унгария и Перу, се отбелязва в доклада. "Основите на демокрацията отслабват по целия свят", предупреждава той.

Макар че спадът можеше да се види във всички части на света, в Африка той беше илюстриран от вълната от държавни преврати там.

Проверките, балансите са отслабени

В категорията "права" авторите отбелязват спад в свободата на изразяване и свободата на събранията, въпреки че общите спадове не са значителни.

В категорията "върховенство на закона" има подобрения "след много години на стагнация в нивата на корупция", въпреки че картината "не е недвусмислено положителна", се казва в доклада.

Влошаването на демокрацията също е изострено от ерозията на "проверките и балансите", което според авторите надхвърля традиционното разбиране на термина. Институциите, контролиращи правомощията, също включват субекти като правозащитни организации, мрежи на гражданското общество, както и разследващи журналисти. „Също така виждаме спад в исторически високоефективните демокрации в Европа и Северна Америка и в Азия“, каза Руни. Организацията отбеляза демократичен спад, свързан с ковид пандемията и Руни каза, че след пика на пандемията, все още не се вижда никакъв тип „отскок“.

Бяха отбелязани някои положителни развития, като подобрения в областта на върховенството на закона в няколко държави в Централна Европа, както и по-ниски нива на корупция и повишено политическо участие в няколко африкански държави. "Виждаме признаци на надежда в изолирани страни по света. Но като цяло картината все още е доста негативна", каза Руни.

Анализът на доклада се основава на няколко показателя, включително граждански свободи, съдебна независимост и политическо участие, като докладът идентифицира четири основни категории - представителство, права, върховенство на закона и участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Водещият Тъкър Карлсън каза: Неолибералният режим е длъжен да ви накара да говорите очевидни за вас неистини, за да ви подчини и да ви контролира изцяло. _____________________________________________________________________ Несъгласието на народите, протестът им се изразява чрез демократична рецесия.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рекапитулация на слугинажната политика на Германия, Франция и на Еесовската Зона към Пиндостан: скъпи суровини, високи разходи, деиндустриализация, загуба на пазари, прекъсване на търговски връзки, инфлация, икономически спад, обедняване на германците и европейците като съюз, застой, риск от въвличане във война. В резултат какво друго да очакваме освен демократична рецесия?
59
1
 
14
 
! Отговори
Съдията Дредд преди 6 месеца
Това не е Демокрация . Наречете я с истинското и име и веднага ще ви стане ясно защо отслабва. *** Толерастия.
58
1
 
14
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 месеца
Хората изпростяват масово. Човечеството затъпява.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демократичната рецесия ще доведе до рязък край на динамиката на Запада. Битката за Украйна ще бъде първият конфликт от по-дълга война, чийто залог се простира до други стратегически ресурси като редки земни елементи, които са от съществено значение за производството на батерии и електрификацията на света. Готови ли сме да се борим с все по-устойчивата зависимост от изкопаемите горива? Това е възможно чрез масово и координирано преминаване към нисковъглеродна енергия, която едва стартира.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Санкционната политика на Еесовската Зона срещу Русия търпи провал. Защо се получи така? Защото еесовските лидери се подчиниха на пиндостанската доктрина, съгласно която сближаването на колективния запад с РФ е недопустимо, доколкото води до отслабване на хегемонията на Пиндостан. Народите на страните-членки на Еесовската Зона са принудени от своите правителства да плащат високата цена за съхраняване на световното пиндостанско господство.
55
1
 
7
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 6 месеца
Бившият хегемон Пиндостан се намира в състояние на слабост и упадък и това не го виждат само слепите. Цивилизационните извращения, икономическият волунтаризъм и откровената иди0тия в управлението на хегемона доведоха света до невиждан от 70 години колапс и рецесия. Центробежните сили на настъпващата системна криза на демокрацията ще ударят най-силно европейските му безмозъчни слуги.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Една нощ някой открадна демокрацията и все едно съм в паралелна реалност.Да не са правили от ЦЕРН някакви опити?Всичко е наобратно.На истинските демократи,които се вслушват в народа им казат сега "популисти",а на онези където се държат като фашисти им викат "либерали".Демократите изчезнаха.Забраняват протести,които са политически неугодни и отразяват само платените от НПО-тата.Даже като кажеш,че има инфлация ти отговарят,че не е вярно и си я въобразяваш.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както кучетата препикават стълбове, за да си маркират територията, така и т. н. цивилизовани страни от колективния запад търсят повод, за да разположат окупационни войски в харесани територии в Източна Европа, който на по-късен етап биха могли да използват като плацдарм за инвазия в източна посока. Тази агресивна неоколониална политика е наречена от тях демократизация.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 72.че може да лаеш а свобода.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Измамните неща не са трайни да.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И така трябва.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрация отдавна няма! Това в момента е някакъв нов вид фашизъм - терор на мнозинството от малцинствата. Нямаш право да кажеш в прав текст очевидни факти, нямаш право на избор как да живееш, някой решава "от името на народа и за негово добро" колко да краде и как да му ограничава правата... Кое точно е демократичното в случая?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това вече не е демокрация, розовите комунисти поругаха и заличиха основните принципи на демокрацията - за каква свобода на словото става въпрос, след като ни е забранено да говорим и дори мислим по толкова много теми? За каква демокрация говорим въобще, след като наблюдаваме политически репресии над неудобни хора като Тръмп, Орбан и т.н.? Либерастите убиха плурализма, а без него няма демокрация. Платени журналисти, НПО-та и активисти - мозъчни промивки, другарски съд и гьобелсова пропаганда.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На 17.12.2021 г. Путин публикува руските предложения за мир в Европа. На началника на еесовските марионетки бе даден срок за отговор на мирните руски предложения - 14.01.2022 г. В началото на 2022 г. стана ясно, че Президентът Путин даде отговор на агресивното отановско желание за неспирна експанзия на изток, наричана от колективния запад демократизация.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Христо Христов Нищо не е останало в главаата ти. В очите на животното, всички са животни.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Просто съвремените хора най-накрая забелязват че това което им се пробутва като демокрация, всъщност е олигархия с елементи на оклокрация. Не защото сме по-умни или образовани от предишни поколения, а защото нашите демагози са по-безсрамни.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И по тошово време беше тегаво и гнусно, ама сегашната "демокрация" надмина всички кошмари! Алчността ще погуби света!
43
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 56 "В България няма критично мислене няма дори каквото и да е мислене." - ц. В България, благодарение на комунизма има (остатъци) критично мислене, за разлика от про'с'таците в западния ЕС. Но 30 години демокрация отгледаха 85% про'с'таци като теб.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 59 - Родовите, не само семейни. Имало е родове по 200-300 души. Голямо нешо е било! Имали са си държава в дъравата. Еснафи и пичове! Леееф кеееф кееееф! Ама идват мкдерни европейски хомоселсуащини и го унищожават туй ...