Основите на демокрацията отслабват по целия свят

Това е най-дългата "демократична рецесия", която сме виждали
2 ное 2023 07:13, Нели Христова
120
Основите на демокрацията отслабват по целия свят
Снимка: БГНЕС

Почти половината от страните по света виждат спад на нивото на демокрация, каза международен мозъчен тръст в четвъртък. И някои страни с исторически дълги демократични традиции са сред тях.

Базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и изборна помощ (International IDEA) заяви, че 85 от 173 изследвани страни са "претърпели спад в поне един ключов показател за демократично представяне през последните пет години". "Много утвърдени демокрации изпитват неуспехи... вариращи от намаляване на равенството на социалните групи в Съединените щати, свободата на печата в Австрия и достъпа до правосъдие в Обединеното кралство“, добавя се в него. „Това е шестата година, в която виждаме повече държави с демократични упадъци, отколкото с подобрения“, каза програмният й ръководител Майкъл Руни пред АФП. Той е един от авторите на доклада "The Global State of Democracy 2023". Тази шестгодишна тенденция представлява най-дългата "демократична рецесия", която организацията е виждала, откакто е започнала да събира данни през 1975 г., добави той.

Върховенството на закона, въплътено от независими съдилища и свобода от политическо насилие, също отслабва в страни като Австрия, Унгария и Перу, се отбелязва в доклада. "Основите на демокрацията отслабват по целия свят", предупреждава той.

Макар че спадът можеше да се види във всички части на света, в Африка той беше илюстриран от вълната от държавни преврати там.

Проверките, балансите са отслабени

В категорията "права" авторите отбелязват спад в свободата на изразяване и свободата на събранията, въпреки че общите спадове не са значителни.

В категорията "върховенство на закона" има подобрения "след много години на стагнация в нивата на корупция", въпреки че картината "не е недвусмислено положителна", се казва в доклада.

Влошаването на демокрацията също е изострено от ерозията на "проверките и балансите", което според авторите надхвърля традиционното разбиране на термина. Институциите, контролиращи правомощията, също включват субекти като правозащитни организации, мрежи на гражданското общество, както и разследващи журналисти. „Също така виждаме спад в исторически високоефективните демокрации в Европа и Северна Америка и в Азия“, каза Руни. Организацията отбеляза демократичен спад, свързан с ковид пандемията и Руни каза, че след пика на пандемията, все още не се вижда никакъв тип „отскок“.

Бяха отбелязани някои положителни развития, като подобрения в областта на върховенството на закона в няколко държави в Централна Европа, както и по-ниски нива на корупция и повишено политическо участие в няколко африкански държави. "Виждаме признаци на надежда в изолирани страни по света. Но като цяло картината все още е доста негативна", каза Руни.

Анализът на доклада се основава на няколко показателя, включително граждански свободи, съдебна независимост и политическо участие, като докладът идентифицира четири основни категории - представителство, права, върховенство на закона и участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Та явно нищо вече не е останало за крадене и затова рухва и тази схема.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Уж свубудааа, уж мвубудаааа ... Дръъъъъжки!
39
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Инак - преди 100 години шайка шарлатани са откраднали думата "демокрация" да крадат под нейно прикритие. И така прапра внуците им и до днес крадат.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Традиционните семейни ценности са най-важната нравствена опора и залог за успешното развитие на България и сега и в бъдещето. Не пиндостанската демокрация.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време е за социализма
36
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
89та отслабваха на комунизма. Нормално е на заменилият го режим също да отслабнат. Дано дойде нещо по-добро!
35
2
 
7
 
! Отговори
без коментар преди 6 месеца
първо института в Стокхолм не е център на света, за да дава каквито и да е оценки, второ да погледне в задния двор Брюксел и да види как демократично се вземат решения в скапания ЕС
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Демокрацията е балон, който виси над главата ви, насочили сте погледа си нагоре, гледате го, а през това време тарикатите пребъркват джобовете ви" /Джордж Бърнард Шоу/
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За кво ти е тас демокрация? Проатотия е! Гшупост!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мина времето, когато европеецът се радваше на весел, охолен и безгрижен живот.Богатите руснаци, избрали в близкото минало Европа и Северна Америка за постоянно жителство, работа, отглеждане и възпитание на децата си, се върнаха в Русия, защото сега европейците все повече заприличват на роботи и зомби, а Европа и Северна Америка - на една обикновена лyдницa.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрация, каква демокрация последните 2 години става най-големия грабеж в историята, примерно банките печалбите им са се вдигнали с 80% и ти спрямо рекордните печалби предните 2. Внасят си мигранти, печатат си пари а ние масово станахме работещи бедни. Има нужда от спешна промяна в цял свят!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
свалянето на марионетното правителство управлявано от сащ няма алтернатива.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Демокрацията" е всъщност "представителна демокрация" което не означава нищо демократично.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 40 - В Борд е, защото бай ти Сорос и сие, както и модерна болнава кейнезийска изpoдщина, просто не искат стабилни и смаостоятелни икономики.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В спад е псевдодемокрацията, при която "демократични правителства" играят по свирката на сащ, без да се интересуват от интересите на собствената страна.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Агент Мълдър ЦРУ. Едва ли. Не потенциална а истинска заплаха са такива като вас умопобъркани.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България е във финансов борд от края на миналото хилядолетие. В борд е, защото българските правителства не са способни да управляват българската икономика и финанси и се осланят на външно козяшко управление. Цялата тази несамостоятелност и несъстоятелност не пречи на управляващите да грабят народа.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След лъжата ковид и фалшифицираните избори за президент в САЩ 2020 демокрацията приключи.Има нов тоталитарен режим!Той може да се представя за демокрация, да прави избори, да има медийна среда, но си е чист тоталитарен режим.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След лъжата ковид и фалшифицираните избори в САЩ демокрацията е приключи.Има нов тоталитарен строй.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо още го наричате демокрация