Основите на демокрацията отслабват по целия свят

Това е най-дългата "демократична рецесия", която сме виждали
2 ное 2023 07:13, Нели Христова
120
Основите на демокрацията отслабват по целия свят
Снимка: БГНЕС

Почти половината от страните по света виждат спад на нивото на демокрация, каза международен мозъчен тръст в четвъртък. И някои страни с исторически дълги демократични традиции са сред тях.

Базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и изборна помощ (International IDEA) заяви, че 85 от 173 изследвани страни са "претърпели спад в поне един ключов показател за демократично представяне през последните пет години". "Много утвърдени демокрации изпитват неуспехи... вариращи от намаляване на равенството на социалните групи в Съединените щати, свободата на печата в Австрия и достъпа до правосъдие в Обединеното кралство“, добавя се в него. „Това е шестата година, в която виждаме повече държави с демократични упадъци, отколкото с подобрения“, каза програмният й ръководител Майкъл Руни пред АФП. Той е един от авторите на доклада "The Global State of Democracy 2023". Тази шестгодишна тенденция представлява най-дългата "демократична рецесия", която организацията е виждала, откакто е започнала да събира данни през 1975 г., добави той.

Върховенството на закона, въплътено от независими съдилища и свобода от политическо насилие, също отслабва в страни като Австрия, Унгария и Перу, се отбелязва в доклада. "Основите на демокрацията отслабват по целия свят", предупреждава той.

Макар че спадът можеше да се види във всички части на света, в Африка той беше илюстриран от вълната от държавни преврати там.

Проверките, балансите са отслабени

В категорията "права" авторите отбелязват спад в свободата на изразяване и свободата на събранията, въпреки че общите спадове не са значителни.

В категорията "върховенство на закона" има подобрения "след много години на стагнация в нивата на корупция", въпреки че картината "не е недвусмислено положителна", се казва в доклада.

Влошаването на демокрацията също е изострено от ерозията на "проверките и балансите", което според авторите надхвърля традиционното разбиране на термина. Институциите, контролиращи правомощията, също включват субекти като правозащитни организации, мрежи на гражданското общество, както и разследващи журналисти. „Също така виждаме спад в исторически високоефективните демокрации в Европа и Северна Америка и в Азия“, каза Руни. Организацията отбеляза демократичен спад, свързан с ковид пандемията и Руни каза, че след пика на пандемията, все още не се вижда никакъв тип „отскок“.

Бяха отбелязани някои положителни развития, като подобрения в областта на върховенството на закона в няколко държави в Централна Европа, както и по-ниски нива на корупция и повишено политическо участие в няколко африкански държави. "Виждаме признаци на надежда в изолирани страни по света. Но като цяло картината все още е доста негативна", каза Руни.

Анализът на доклада се основава на няколко показателя, включително граждански свободи, съдебна независимост и политическо участие, като докладът идентифицира четири основни категории - представителство, права, върховенство на закона и участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Копейките на мутрофанова от рано са се разписали. Пенсиите сън не ги лови вече.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Помните ли думите на Владимир Путин "Навсякъде по света докоснатото от американците се превръща в Либия или Ирак"? Човеците прогледнаха и започна насочената срещу пиндостанските правила демократична рецесия.
19
2
 
5
 
! Отговори
Dj преди 6 месеца
Като прочетох мозъчен тръст и се спрях. Исках да продължа но нямах желание. Да допълня че в България демокрацията се развива с ускорени темпове, заслужаваме потупване.
18
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сам си си виновен за мизерията.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пропуснали сте "американската" в заглавието. И е факт, няма народ, който да не се отвращава от налаганото от сащ.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Младите хора наистина нямат представа какво изгубихме с тази "демокрация". Не са длъжни да имат представа и не са виновни, че нямат представа какво изгубихме с тази "демокрация". Днес учебниците са пренаписани и съдържанието им е преобърнато с краката нагоре.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига бе! Ако променят дефинициите за демокрация и свобода, няма ли да им се оправят тревожните анализи? Както при дефиницията за ваксина, например? Ами ако променят показателите за оценка на нивото на развитие на демокрацията, по примера за показателите за икономически растеж, или показателите за стандарт на живот? Според мен ще си оправят тревогите с промяна на думичките, които използват и отново всичко ще е на шест+. А какво се има предвид под "международен мозъчен тръст"?
14
0
 
8
 
! Отговори
Рецепта за демокраци преди 6 месеца
Не знам кой е измислил думата Демокрация но е смес от: Месомелация с Банкотерция примесена с Експлоатация и много Военизация както и Лъжекрация с много Алчнекрация и Подкупвация. Това цялото е за да могат 500 души да живеят на гърба на 5 милярда. Това е демокрация.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като прочета за "мозъчен тръст" и веднага зарязвам статията.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой им плаща заплатите?
11
1
 
6
 
! Отговори
Дановски преди 6 месеца
Пиндостан ни вкара в демократична рецесия. Народите прогледнаха, че демократизацията по пиндостански е неоколониализъм и диктатура на изключителния Хегемон.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Та то такова животно НЕма и не е имало.Десетина богати фамилии управляват плебса,на някои им хвърлят повече кеш и си мислят,че са хванали Бог за шлиферчето.Див капитализъм.
9
2
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 6 месеца
На няколко пъти се цитира намаляването на демокрацията в Австрия, а тя е най-много против да сме в Шенген. Тогава тя какво прави там?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама вие още ли вярвате в теза измислица за малки деца
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей Днес-а, хайде оправете си сайтчето.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е добра новина. Демокрацията е грешка.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбира се че отслабват основите на демокрацията,щото хора след 30 години разбраха,че демокрацията се оказа по-голяма измама от комунизма и социализма...
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрация никога не е имало, а сега повече от всякога няма. Всичко правим по принуда-
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрацията работи само при критична маса умно население. При глупави народи е пагубна. Виждате какво става в Либия, Ирак, където американците се опитаха да им я привнесат. У нас не е много по-различно. Проcт народ няма как да се възползва от демокрацията. Той я приема за свободия и възможност да краде.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Демокрацията" е залъгалка за аборигените да си мислят, че нещо зависи от тях