Румен Радев: Екстремните климатични явления налагат решителни действия

Президентът присъства на COP 28
Обновена: 2 дек 2023 15:10 | 2 дек 2023 14:17, Нели Христова
83
Румен Радев: Екстремните климатични явления налагат решителни действия
Снимка: БГНЕС

"Основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да гарантираме, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността".

Това заяви президентът Румен Радев на Срещата на върха за климата по време на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28). Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, който тази година се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства, съобщават от пресцентъра на президенството.

"Екстремните климатични явления налагат решителни действия", посочи президентът и подчерта, че справянето с тези предизвикателства изисква съвместни действия и цялостен подход, които да доведат до устойчиви нисковъглеродни икономически модели. По думите на държавния глава обаче постигането на въглеродна неутралност трябва да обхваща много по-широк спектър от цели, освен ограничаването на парниковите емисии. Той призова за прилагане на най-новите технологични постижения и даде пример с иновативните технологии за декарбонизация, представени на националния павилион на България в рамките на COP 28, който президентът откри вчера.

Държавният глава подчерта, че за да бъде преходът към нисковъглеродна икономика отговорен, е необходимо образователните, здравните и социалните системи също да бъдат адаптирани, така че да защитят най-уязвимите слоеве от населението.

Във връзка с очакваното решение по време на COP 28 за председателството на COP 29, президентът Румен Радев посочи, че България, като една от страните кандидати, ще продължи конструктивно и отговорно да търси компромис в процеса, след безпрецедентната ситуация, в която поради вътрешни противоречия и взаимно блокиране на кандидатурите, решение все още не е взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някак странно и ужасно климатът на България не е същия от времето когато започнаха преговорите за влизане в есср и напълно се скапа, откакто сме член. Не знам как през целият период от социализма(и няколко години след това...вероятно по инерция?), който съм преживял, имахме нормален климат с четири сезона, които се сменят +- седмица в съответствие с календара.
51
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Жалка работа е наш'то Фелдфебел! Изпъчи се отпред и каза..."АЗ , като президент на държава ,с 50години история с ядрена енергетика ви казвам, да не се боите от ядрената енергетика"??? Е Този ги успокои! Дори и Макрон и Джон Кери вече не се боят от ядрените централи, щом Радев ги "успокои"!
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През цялото си управление Тодор Живков абсолютно нищо не е построил.............Всичко във България беше построено чрез НАЗНАЧАВАНЕ и РАЗРЕШЕНИЕ от Съюза за Икономическа Взаимопомощ даже парите бяха главно на СССР.........СИВ имаше правото и да забрани дадено Производство и така нататък...........Какъв Живков червени тикви,наркомани ли сте...........Генерал Бойко и Генерал Радев на БЕГОМ при Путин да възстановите СССР и чак после Живков
49
3
 
0
 
! Отговори
есе преди 5 месеца
До Той кух бе просто му пишат думичките, като се едно ше кандидатства бф в софийския, явно неква дивна даскалица се е заела с това, вместо нормален пиар. сметни колко потене пада докато го научи да го издекламира "пред хората". вариант б- в читалището днес да е на смяна дивна даскалица, която да не прави разлика между това как се построява новина и съчинение - разсъждение
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
сега отпуската ще ида на село за два три дена ще така ще наджасам печката с дрива че пушек до небесата ще вдига:)
47
1
 
6
 
! Отговори
Той кух бе преди 5 месеца
Един зелен чорап лесно се хваща на зелената шарлатания. Това няма да му помогне като дойде време за участниците да плащат сметките си.
46
1
 
5
 
! Отговори
Споко! преди 5 месеца
По този повод ще ви спрем колите с двг. Първо в София после и в останалите градове, селца и паланки. После ще ви наврем в "15 минутните" гета, които вече сме разработили и ще ви натресем цифровите валути, за да ви държим в подчинение! Евала Румба,! Добре че не съм гласувал за теб, поне да не се псу..м сам.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
еврейски ибрик...! Позор за България!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв ***... Има ли някой да е чул нещо смислено от него?
43
3
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Оказва верно е, китайците, понеже са пpости парчета, за това имат само 30 процента от общия добив на електроенергия от възобновяеми източници и волтаична централа на 4500 надморска.
42
0
 
3
 
! Отговори
Румци на Деска преди 5 месеца
HOW DARE YOU
41
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
"Екстремните климатични явления налагат решителни действия", посочи президентът и подчерта, че справянето с тези предизвикателства изисква съвместни действия и цялостен подход, които да доведат до устойчиви нисковъглеродни икономически модели. -- тва некой ще го преведе ли на нормален български, че на инж. балкански ще му потече кръв от очите след малко. от толко евфемизми на едно място човек може да получи хипергликемия
40
0
 
4
 
! Отговори
Оказва преди 5 месеца
Се, че налаганата ни уж зелена енергия въобще не е зелена. Един земеделец го каза в прав текст, соларните станции, разположени на обработваеми земи водят до повишаване температурата в съседните площи. И при последния снежен апокалипсис никой не коментира има ло ли е недостиг на ток, тъй като 3 дневната повредата в Силистренско бе отстранена за 30 минути. Как така са спирани няколко дена влаковете уж за непроходимост, а по-скоро за липса на производство на ток. Тази тишина е показателна
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Натовския генерал ни натресе промяната след вдигнатия юмрук с неговите протежета, денков , кокорчо и просто киро
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гумен Радев левоубиец
37
5
 
1
 
! Отговори
истината преди 5 месеца
Когато Нюйорк потъне, тогава ще разберете , защо Земната повърхност се затопля. Градът и сега потъва с мииметри.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никога не бих гласувал руски памперс да бъде президент на българите!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Синчето на бай Тошо се оказа много подло коопееле!
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-решителното действие е да си подадеш оставката и да идеш да воюваш на страната на Путин. Той търси генерали под дърво и камък, че украинците много му съкратили генералитета.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пею абре ***'ю не причислявай всички към тебе и твоето съсловие. Това че не може да си насечете няколко кубика дърва за 1-2 месеца лека зима си е ваш проблем. Вика цяла България горели гуми....