Йончева: За Шенген трябваше или всичко, или нищо

Това щяло да бъде силната позиция на България
13 яну 2024 17:03, Александър Попов
71
Йончева: За Шенген трябваше или всичко, или нищо
Снимка: БГНЕС

Моето лично мнение е, че не трябваше да се съгласяваме на въздушен и воден Шенген, не трябваше да играем на тази карта на вътрешен пиар, че сме постигнали нещо, трябваше да искаме всичко или нищо, коментира евродепутатът Елена Йончева на форум в София, цитирана от БТА. Според нея това може би е щял да бъде силният подход от страна на България и Румъния.  

Тя каза, че се надява да получим дата за присъединяване към Шенген и по суша в рамките на тази година.

За съжаление, виждаме, че мигрантският поток се увеличава и това не е много добра среда, за да водим такива преговори, смята евродепутатът.  

Йончева посочи още, че давността на Дъблинското споразумение изтича.

До края на мандата на този Европейски парламент (ЕП) ще бъде подписан новият пакт за миграцията, каза Елена Йончева, която е координатор в ЕП между политическите групи, Съвета и Европейската комисия по този нов пакт. За съжаление, за да влезе в сила, е необходимо да мине съответните процедури във всяка една държава и ще отнеме между една и две години още, добави тя.

Този нов пакт за миграцията, става дума за няколко законодателни проекти, ще бъде от полза на България и на ЕС, но най-вече на България и на държавите, които се намират на външната граница на ЕС, смята Йончева.

Тя посочи, че това, за което настояват и са успели да прокарат, е механизмът за солидарност. Това означава, че когато в България пристигне над определена бройка бежанци, без да има мигрантски натиск, останалите държави от ЕС, които не са на първа линия, ще поемат част от тези мигранти. Сега според Дъблинското споразумение ние отговаряме за всички мигранти, които минат през българската граница и след това, ако някой поиска, може да ни ги върне обратно, защото ние сме ги регистрирали, обясни евродепутатът.  

За съжаление, има малки вратички, т.е. механизмът за солидарност остава, но тези държави, които не искат да приемат мигранти и това идва повече от десните сили, те могат да плащат някаква сума и тук, в българските медии се появи тази сума от 20 хиляди евро на мигрант, каза Йончева. Тя добави, че ще има механизъм за връщането им към трети страни, както и много ясен механизъм как ще бъдат оценявани тези мигранти.   

Елена Йончева коментира темата за Шенген, след като участва в кръглата маса, организирана от Международния институт за сигурност и сътрудничество, председателстван от Румен Петков. Сред темите на форума бяха борбата с наркотиците, противопостяване на терора, войните и дипломацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ШенгенЕлена Йончева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
РЕШИпроблемДНЕС ! преди 3 месеца
В Швейцария няма жени с бурка на лицето! Който не харесва ВЪН ! Ако емигранти крадат или не работят, ги екстрадират! След 2 криминални прояви нарушителят е предупреден! След трета криминална проява изчезва! Там затворите са полупразни! Икономисват хората! Всеки работи и допринася за нарастване на стандарта! Нарушителите ВЪН ! Гражданите уведомяват полицията за всяко забелязано нарушение и законът гарантира анонимността им! Така се поддържа ред и стандарт! Затова богати чужденци инвестират там!
53
0
 
3
 
! Отговори
РЕШИпроблемДНЕС ! преди 3 месеца
В Швейцария няма жени с бурка на лицето. На който не му харесва му показват границата да си ходи. Ако деца на емигранти търчат и крадат по пазарите, цялото семейство го екстрадират. След 2 криминални прояви нарушителят получава последно предупреждение. След трета криминална проява изчезва. Там затворите са полупразни. Икономисват хората, затова им е висок стандарта. Гражданите уведомяват полицията писмено за всяко забелязано нарушение и законът гарантира анонимността им. Така поддържат стандарт.
52
5
 
4
 
! Отговори
..? преди 3 месеца
Някой разбра ли я Тая ,защо ако не сме получили всичко, трябвало да искаме ...НИЩО? Май и тя самата не е наясно, какви глупости плещи?
51
2
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 3 месеца
За Сирия - Путин и Ердоган се разбраха, както винаги, както си разделят и БГ на сфери на влияние!
50
2
 
0
 
! Отговори
За 59 преди 3 месеца
За "нормалния" живот на някои в ЕС трябват други, на които да набутват "евра", за да правят каквото им казват. Иначе, отдалеч прилича работата на чист расизъм. Украинците хем са по-красиви, хем по-образовани и амбициозни, т.е. работливи. Затова е тази пушилка с по-първите мигранти. Какво стана в Сирия, така и не разбрахме. Май тихомълком НЕ СПЕЧЕЛИХМЕ войната срещу "диктатора" Асад и Путин. А пък американците се изтеглиха от Афганистан.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавите, на които им харесва само да крадят евра и не харесват нормалния живот да си вдигат гълъбите от ЕС, стига са мрънкали, а в същност се натискат да са вътре, защото с кражбите им не може да се справи и самата Кьовеши!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз предлагам, тези държви, които с политиката си на изнудване на всички останали, разполагат така да се каже с излишни мигранти, да си им дадат по 20 хил евро, да си ги качат на самолети и директно там, откъдето са дошли. Казвам "излишни" мигранти, защото тези същите държави отчитаха растеж дълги години, и си канеха още при всяко възможно събитие в ЕС. Въобще ЕК да не се прави на наказателна бригада към държавите, които не искат мигранти. Сигурно не искат, защото има защо.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Късно е, чадо, мандалото хлопна!
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направо трябваше да излезем от ЕС, след като не ни позволиха достъп до сухопътен Шенген! Или всичко, или аут и право към Русия. Така щяхме да ги уплашим! :)
45
3
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 3 месеца
Хамерикански Д.ж.ендър, марш при извратеняците... Имам в предвид либерал УСА.... хахаха
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е па те ни дадоха НИЩО, може да е доволна дамата.
43
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Айде бе! Тази червена бабичка на европарламентарната заплата по-добре да замълчи, че не се усеща колко нелепо звучат критиките точно от нейната уста.
42
8
 
11
 
! Отговори
f преди 3 месеца
червените бабундери на бузлуджа оредяват
41
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руска филия обяснява как и кога България да влиза в Шенген. Марш в челябинск!
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия, Йончева, България, Свобода!!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аха, трябвало да кажем, Нема оставете нека проверяват народа и по летищата. Така ли *** куч ко? Поске щехте да кажете, че правителството е антинародно и тям подобни.За тези които незнаят на Словакия, Чехия и др. също поетапно са влезли в Шенген.
38
4
 
13
 
! Отговори
ссс преди 3 месеца
Ленчето се изряза... марш в канала ***
37
2
 
19
 
! Отговори
Я-я-я преди 3 месеца
Милиончева я няма-няма пък вземе , че се изходи нещо
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази рашистка какво се обажда?!!! Още пет месеца и е аут от европарламента.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Персона нонграта в Шенген!