НС прие промени в Закона за БНБ, свързани с еврозоната

Урежда се статутът на еврото като парична единица
184
НС прие промени в Закона за БНБ, свързани с еврозоната
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за Българската народна банка (БНБ), с който се обезпечава правната интеграция на българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни, предаде БТА.

Предвижда се новият закон за БНБ да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

Със законопроекта за БНБ се урежда статутът на еврото като парична единица, както и определянето на дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. Преодоляват се и всички правни несъответствия, отчетени в докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, отнасящи се до устройствения закон за БНБ.

Не се предвиждат промени спрямо действащото законодателство по отношение на процедурата по избор на състав на Управителния съвет на БНБ. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание.

По предложение на управителя парламентът ще избира и подуправителите-ръководители на основните управления „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“. Другите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на Управителния съвет остава шест години.
В законопроекта е регламентирано и управлението на резервните активи на Българската народна банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата, както и възможността БНБ да управлява чужди активи.
Близо три часа продължиха дебатите по законопроекта в пленарната зала, стигна се до размяна на реплики на висок тон. По време на дискусията от „Възраждане“ отново изразиха опасения от повишаване на цените и инфлацията след влизането в еврозоната, както и опасения за загуба на суверенитет.

От „БСП за България“ посочиха, че България все още не е готова да влезе в еврозоната.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) коментираха, че е нелепо да се говори за загуба на суверенитет, защото и в момента сме в условия на Валутен борд. Управляващите посочиха още, че през 2023 г., когато се присъедини към еврозоната, Хърватия има рекорд по растеж на доходите в ЕС, а ефектът от еврото върху инфлацията в страната е 0,2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: БНБевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 2 месеца
Дунавският Вилает ще влезе в Еврозоната и заедно с него и Тюркието ще влезе в ЕС! Добре съм го измислил!
157
0
 
0
 
! Отговори
no doubt преди 2 месеца
няма никаква еврозона, или вие така решихте да влезете, като замърсите всичко със сифилис и ги накарате да заприличат на меркелки, тъй като така не могат да ги оразличат, за да вземете евро, натикахте децата си в сифилис и гонорея за да вземете евро, и даже цялата държаваБългария съвсем не е за никаква еврозона, непрекъснато викате Меркел за био-модел за това, за да може да получавате много евро, тъй като разни европейци по навик или объркване искат да й дадат пари, и осмърдяхте бг на гной
156
2
 
1
 
! Отговори
Либераст преди 2 месеца
Аз заради Костя вече харесвам мъже, вие ще ми отричате ценностите!
155
3
 
1
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
СЛАВА РОССИИ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
154
1
 
2
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
Заради такива като мен ВЪЗРАЖДАНЕ е трета сила и скоро втора сила
153
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се връзвайте, тоя ,,учител" се бъзика нарочно! Не може да е толкова ***!
152
3
 
3
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
Научил съм ги, че Русия е освободила България, а Америка е поробила България
151
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак ти казвам, научил си некому дедовия даскале...
150
0
 
2
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
И ще продължавам да го правя и след пенсия няма да напусна докато съм жив и вие не можете да направите нищо по въпроса.
149
2
 
3
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
Ами изяжте се от яд.. всички мои ученици обичат Русия и ще гласуват за възраждане ;) аз съм обучил хиляди ученици да любят Русия и да мразят Америка хехе
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не даскале, жалко, че имаме такива даскали като тебе в България дето искат да се занимават с политика в часовете (което е абсолютно забранено) и пишат глупости по форумите вместо да си подготвяте уроците да научите децата на нещо смислено
147
1
 
2
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
Синът ми отдавна завърши.. ти си точното определение за функционално неграмотен.. четеш, ама не можеш да разбереш прочетеното..
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е той ще е другия син, те учителите имат по 4-5 деца, ученичките им налитат , защото са богати!
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали учеше История сега в 12 клас сега стана биотехнолог в Сингапур, а ти си лапал папур...
144
1
 
1
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
Жалко, че такива като тебе се връщат в България..
143
1
 
1
 
! Отговори
Учител преди 2 месеца
До 148 синът ми е биотехнолог в Сингапур, а твоят ако му вземеш кръв и урина бас ловя, че ще даде положителна поне 3 вида дрога
142
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"До 140 ти си стой в Германия и никога не се връщай в България" - Даскале, явно си мислиш, че у Германия е много убаво щом толкова е споменаваш. Няма какво да правя там при мюстлитата. Там ставаше за живеене преди 20-30 г.Тук в България стандарта ми е доста над средно германския. Ти си гледай даскалъка, че другите неща са ти доста далечни.
141
1
 
1
 
! Отговори
Даскале, преди 2 месеца
сина ти на 40 години, още ли е в 12 клас? Испански знае ли?
140
2
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 2 месеца
Спокойно комши! Скоро ще смените еврото с турски лири хехе
139
2
 
1
 
! Отговори
Русофоб преди 2 месеца
Украйна приключи