Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между 2 подотрасъла
Обновена: 4 фев 2024 19:33 | 4 фев 2024 19:05, Красимир Ангелов
121
Денков: Ще бъдат подпомагани само зърнопроизводители, които могат да докажат загуба за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

По отношение на зърнопроизводството ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г., обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. Това стана след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

Премиерът уточни, че подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите в срок до края на февруари.

Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна, коментира Денков.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той.

“По първото перо-зърнопрозиводителите ще докажат загубата си за 2023г. чрез подаване на декларации в НАП. "Срокът ще е до края на месец февруари, като е предложена схема за подпомагане на губещите", обясни Денков, след което уточни, че представителите на сектора ще се срещнат с останалите и ще разкажат повече за схемата.

"Надявам се зърнопроизводителите да я приемат", коментира Денков.

Той подчерта, че са осигурени 150 млн., които ще бъдат разпределени във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. “Тези 150 млн. ще бъдат разпределени отново по съответната формула и тя ще бъде представена на организациите. Тези пари ще са за срока до 30-ти юни, тъй като това е срокът, в който е удължена на европейско ниво помощта свързана с Украйна”, припомни Денков.

Той отбеляза, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

"Искам да обърна внимание, че утре заминават в командировка в САЩ министрите на финансите, на енергетиката и икономиката, аз ще остана тук", посочи министър-председателят.

Денков  уточни, че ще остане в България за довършване на преговорите с аграрния сектор. Няма как да замина за друга държава, която и да е била, и тук да се подготвя протест на зърнопроизводители и на аграрния сектор, заяви премиерът.

Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите, коментира, че тази вечер ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с МС.

"До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно споразумение с ясни ангажименти-законодателни и т.н. Утре ще дадем и пресконференция в 11:00 ч., за да уведомим. Ние сме в стачна готовност, ако има съгласие обаче няма да има такива протести", обясни Проданов.

Той бе категоричен, че е важен за тях механизма, който се предлага, а не самите средства. "За нас бюджетната рамка не е от абсолютно никакво значение. За нас са важни механизма, ставката и културите, които ще се подпомогнат", допълни председателят на Съюза на зърнопроизводителите.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
9
 
! Отговори
Урсула защо квичи преди 3 месеца
от трибуната на Европейския парламент: "Да глобал маркетс са заляти с по-евтини китайски електрически коли. Техните цени са кептнати артифишали лоу заради хюч държавни субсидии. Зис из дистортинг нашия пазар". А ЕС може да субсидира селскостопанските производители, а?
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС започна разследване на китайски електрически автомобили. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че "излишният капацитет на Китай" в някои отрасли може да подкопае европейската индустриална база.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
150 млн струва безплатното висше образование на всичките български деца.
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле, много ларж тоя бе! Направо и по едно сапунче да им даде като бонус към примоцията! Малкото проблемче на гениалната му, академик1-процентова мисъл е, че всички знаем, че точно ония с майбасите са все на загуба горките - то като купят на фирмата последния модел майбах, като пратят няколко пъти жената в командировчица до Дубай и то разходите се трупат. Накрая като сметнеш приходи, разходи, ала-бала и то живи са ги ожалиш. А ония малките, дето работят честно, все излизат на мизерна печалбица.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като че ли наистина сме произлезли от маймуните. Някои човешки видове непрекъснато го доказват!
73
5
 
21
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
значи украинците пуснакт една молба за 50 млрд, и хоп получават ги, а българския бизнес, който е изкарал реално част от тези пари, ще трябв ада докзава, че има нужда от тях! вие си ги избрахте...
72
5
 
13
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
аз викам да даваме пари на украйна когато докажат, че нямат! по украинските коли в България разбирам, че е не така, освен това още не са продали цялата си държава, имат откъде да вземат.... та в този ред на мисли ДГДХ-те!
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Измислили са как да раздават парите само на техни фирми. Абсолютни крадци и мошеници!!!!
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бай Денков как ще докаже, че живее законно с втората си жена, като не разведен с първата? Голям моралист се извъди.
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето един казус за либераста глобалглист тук. Сащ с 43 трилиона дълг не са ли фалирали? Откъде накъде ще им се позволява кредитиране. Обаче какво става, идва шефа на либерастлъка и казва we are too big to fail. И после тоя,глиста, идва и дриска опорки че малките не трябвало да получават субсидии за да върви американското фалирало гмо.
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков може ли да докаже, че има мозък в главата? Едва ли, но мисли народа си за по-ощетен и от него. Това, което каза означава просто: "лидерите да спрат да се вълнуват, за тях пари ще има, АКО...приберат останалите, за да няма протести". Част от тези, на които ще даде Денков компенсации, изобщо нямат представа какво е полски труд. Те са правителствени и мафиотски наемници. Тази работа с компенсациите няма как да свърши нещо, в корумпирана държава, като нашата. НЕ НА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО!
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божкее, звучи като, че ли са подсъдими. Но какво ли се чудя щом единствено в България още като се раждаме ни съставят акт?!
66
1
 
8
 
! Отговори
Хамстера преди 3 месеца
Така ми наредиха. Преглъщайте!
65
1
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
А ние няма да подпомагаме екскурзиантите, както и разхищения на публичен ресурс в най-бедната държава, не желаем пари за земеделци, не желаем да даваме пари за Украйна, също така и нямаме излишни пари за разходки до САЩ!
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реформи и закриване на губещите. Това е историята от 1994 г. Който е на печалба ще плати за губещите или закриване.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков може ли да докаже, че не е мотиka номер 1? Или е мотиka 6 номер?
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
63 а затвор искаш ли за пускане на слухове и клевети?
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
61 на теб трябва производители да ти счупят главата. Защото те произвеждат а ти дрискаш глупости на грант по медиите. НПОтата сте машинки за виртуални ***. За нищо не ставате.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето Ви картинката "зърнарите"купуваха гласове за тях помощи,пчеларите и градинарите не , зърното от Украйна било отровно а САЩ защо взимат
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напротив, в Русия си има държавни фондове за земеделския сектор. Либераста все Русия му в опорките.