Тагарев: Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен

Посланието от Мюнхенската конференция - член 5 от договора е в сила
158
Тагарев: Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен
Снимка: БГНЕС

Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос.

Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция.

Още по темата

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".

"Общата мнение (по време на Мюнхенската конференция - б.р.) е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор", уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана.

"Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност". 

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.
"Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен".

"Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: "Аз искам вие да ми дадете", а беше: "Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа". Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление", коментира още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: натоотбрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
14
 
! Отговори
Този преди 2 месеца
става все повече и повече смешен....
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като му гледам снимката,мисля,че не става,и дирек за плевня.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 98 - Ти ще платиш разноските, а смелост откъде? Те са смели само от разстояние и от бункерите на Зельо, когато са там. А ти в Авдеевка го пращаш при руснаците. Чак толкова безумен няма да е.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ще платя разноските!
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голям зор да ни вкарат във война с Русия ,ама пустия народ 85% е за Русия .Или трябва да се жертва народа или лицето на снимката в затвора ,няма други варианти
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върви се разходи за един ден до Авдеевка.
79
2
 
10
 
! Отговори
Оставка,Украенко! преди 2 месеца
Съд,конфискация и затвор за държавна измяна и престъпления срещу българите!
78
1
 
9
 
! Отговори
Танита преди 2 месеца
В последна сметка Путин няма ли да разпореди ареста на този клoyн?
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лоботомиран той....толкова бели натвори и продължава, че години няма да стигнат да се оправят. Откъде го изкопаха това неполезно изкопаемо.
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хе-хе, това лоботомирано хоминидно с присаден тестов чип, произведен в мазето на Козяк, било и професор?!!!!! Не може да има по-голяма деградация.
75
2
 
12
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
Тагаренко, в Европейският стълб са назначени само послушници като теб! *** хора, дето нищо не са направили през живота си, готови на всичко - да продадат държавата, морала, дори близките си, за да се подмажат и да се издигнат някъде. За да се направят оръжия, стратегии и бойни планове човек трябва да разбира от PLC, програмиране, комуникации, електроника, физика.... Не е за ***! И най-лошото - всичко ново е свързано със свободното мислене - нещо дето не познаваш!
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Престъпник!
73
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
стига си говорил глу-пос-ти никои няма да ни напада искаме мир и дружба свсички преговори и мир с оръжие няма да постигнете нищо само впк на сащ изапада ще увеличат печалбите на гърба на хилядите избити млади хораспрете се наи после
72
1
 
12
 
! Отговори
Deus Ex Machina преди 2 месеца
Русия влиза в НАТО и всичко си идва на мястото.
71
1
 
4
 
! Отговори
Нито/ нито.... преди 2 месеца
Просто искам да се пенсионирам според правилата при които постъпих. Тогава се искаше 20 г. служба и готово. Мисля, че е честно промените да са само за тези които тепърва се хващат на хорото. Иначе ако това е цената - мога да изиграят сценка " каещ се путинист" Като херцога от "Приключенията на Хъкълбери Фин". Дето играеше каещ се пират, че и пари му дадоха редниците.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се задейства член 5 или ще ни задействат 5 члена.
69
21
 
3
 
! Отговори
натовски българин преди 2 месеца
ако чакахме Русия да ни освободи от Хитлер сама щеше да е изминала само 50 километра..ха.хадо Берлин стигат 3-и украински фронт от украинци , а руснаците вървели след тях да мародерстват и да изнасилват и деца ..Червената армия(както и сега руската армия ) на 66 % не е от руснаци- ФАКТ!!
68
2
 
22
 
! Отговори
До Долният 79 преди 2 месеца
Ти като твърдиш че си "мотивиран НАТОвец" какво правиш още тука ? Нахлупвай каската и заминавай на Източния фронт да се биеш с "лошата" Русия. Само гледай да не я сложиш (каската) на обратно, защото не си ходил в казарма а Калашников си виждал единствено по филмите за Рамбо, камо ли да си го (АК 47) пипал...
67
3
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
Тагаренко, къща за гости "Белене" те очаква!
66
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най- младите путинисти са по на 45 години. Зорлям ги задържате с това ,че вдигнахте възрастта за пенсиониране. Направете в КСО - "военнослужещите се пенсионират според правилата ,действащи при постъпването им". Сега хем ги държите, хем те кисели и само са в тежест, хем задържат развитието на младите пронатовски кадри. Направете го и хем армията ще се подмлади, хем ще служат само мотивирани натовци.